Criza provocată de noul coronavirus ar putea să reprezintă un punct de cotitură în istoria Uniunii Europene și s-ar putea transforma în “ora Europei”, afirmă ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München. Descris drept “cel mai bine conectat fost diplomat al Germaniei”, Ischinger este de părere că Angela Merkel, aflată la ultimul său mandat de cancelar, are ambiția de a se asigure că “ultima sa președinție la Consiliul Uniunii Europene va intra în istorie ca un serviciu de succes pentru viitorul și pentru existența Uniunii Europene și nu o procesiune funerară”.
Wolfgang Ischinger a fost aceste remarci miercuri, în cadrul unei dezbateri online organizate de think tank-ul românesc New Strategy Center și transmisă LIVE de CaleaEuropeană.ro.
Întrebat despre cum va acționa viitoarea președinție germană a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la 1 iulie 2020, în contextul acestei pandemii care a provocat o undă de șoc pentru economia europeană și un test de reziliență pentru sistemul de sănătate din țările membre ale UE, Ischinger a răspuns: “Sunt sigur că criza nu se va termina. Când președinția germană va începe vom fi într-un punct mai mult sau mai puțin culminant în luna iulie. Vom vedea în ce punct ne vom afla la finalul președinției germane, în preajma Crăciunului. Nu există o altă probleme mai mare care să ne influențeze președinția”.
“Adevărul trist este că procesul minuțios de planificare în guvernul de la Berlin, care a început acum doi ani pentru a ne pregăti de președinția germană din a doua jumătate a lui 2020, arată că practic toate ideile și proiectele sunt aruncate pe fereastră. Noi realizăm, iar ministrul de externe Heiko Maas a spus asta, aproape toate planificările desfășurate sunt irelevante pentru că acum principala noastră atenție se îndreaptă înspre cum Uniunea Europeană poate și trebuie să facă față acestei crize”, a explicat el.
Președintele Conferinței de Securitate de la München a spus programele deja lansate de Comisia Europeană sunt importante, însă nu vor fi suficiente, și a explicat de ce Germania respinge ideea “coronabondurilor”.
“Există o singură limită. Germanii, olandezii și alții sunt extrem de critici și reticenți la ideea de mutualizare a datoriilor pentru că pune riscurile într-o parte și toate beneficiile potențiale în cealaltă parte. Cred că sunt modalități de a ajuta statele afectate care să nu necesite mutualizarea datoriilor suverane. Comisia Europeană trebuie încurajată și să pusă într-o poziție în care să poată sprijini statele și regiunile afectate”, a spus acesta.
În analiza sa, Wolfgang Ischinger s-a arătat optimist că dacă Comisia Europeană va fi împuternicită să sprijine și mai mult statele și regiunile, atunci UE ar putea ieși puternică din această criză și a spus că Angela Merkel are ca obiectiv să se asigure că ultima președinție germană condusă de ea în calitate de cancelar va fi un succes pentru viitorul UE.
“Dacă facem acest lucru într-un mod corect și printr-o viziune pentru o strategie pe termen lung, gestiunea acestei crize din 2020 poate fi un punct de cotitură în istoria Uniunii Europene. (…) Cred că vom afla că în gestiunea acestei crize și în depășirea efectelor negative, Uniunea Europeană poate despacheta multe programe de beneficii dacă ne concentrăm energia pe acest lucru. Aceasta ar putea fi într-adevăr ora Europei (The hour of Europe) dacă facem lucrurile bine. Dar aceasta este responsabilitatea colectivă a guvernelor noastre. Cred că cancelarul Merkel, care va pleca din funcție la finalul mandatului său la sfârșitul anului viitor, este disperată să se asigure că ultima sa președinție la Consiliul Uniunii Europene va intra în istorie ca un serviciu de succes pentru viitorul și pentru existența Uniunii Europene și nu ca o procesiune funerară. Cred că putem depăși această criză și cred că Uniunea Europeană va ieși mai puternică decât a intrat în această criză”, a conchis el.
Diagnoza lui Ischinger apare după ce ministrul german de externe Heiko Maas a afirmat într-un articol de opinie semnat pentru Die Welt că pandemia de coronavirus va domina agenda Uniunii Europene când Germania va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE în a doua jumătate a acestui an.
Germania va prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, de la Croaţia, iar cancelarul Angela Merkel a anunțat deja că pandemia provocată de COVID-19 reprezintă cea mai gravă provocare postbelică la adresa Germaniei și de la înființarea Uniunii Europene.
Citiți și Angela Merkel, pentru ultima oară la cârma Europei într-un moment în care proiectul european are nevoie de salvare