Președintele francez Emmanuel Macron și omologul egiptean Abel Fattah al-Sissi doresc ”o soluție politică în Siria”

Președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul său egiptean, Abel Fattah al-Sissi, au punctat sâmbătă în cadrul unei convorbiri telefonice ”necesitatea unei soluții politice în Siria”, considerând-o ca fiind ”singura modalitate de a asigura poporului sirian condițiile suveranității sale durabile”, anunță Palatul Elysee, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Foto: European Parliament

Cei doi lideri ”au subliniat necesitatea unei soluţii politice în Siria şi importanţa de a asocia acesteia ţările arabe şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Franţei. ”Aceasta este singura modalitate de a asigura poporului sirian condiţiile suveranităţii sale durabile”, a continuat documentul.

Ei au mai afirmat ”dorinţa lor de a continua acţiunea comună în materie de luptă împotriva grupărilor teroriste”. Egiptul va participa astfel la conferinţa de mobilizare contra finanţării terorismului care va avea loc la Paris la 25 şi 26 aprilie.

Forțele militare ale Statelor Unite, alături de cele ale Marii Britanii și Franței, au lansat pe 13 aprilie atacuri „țintite” asupra Siriei ca urmare a atacului chimic asupra populației siriene desfășurat pe 7 aprilie când au murit peste 70 de persoane. Ulterior, generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, a anunțat că nicio altă operaţiune nu este prevăzută pentru moment. El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

NATO și Uniunea Europeană și-au exprimat susținerea față de acțiunea aliaților și partenerilor americani, francezi și britanici. Un mesaj de susținere a venit, de asemenea, și din partea României prin vocea președintelui Klaus Iohannis și a Ministerului Afacerilor Externe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.