Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis vineri că propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 prezentată de către Charles Michel, președintele Consiliului European, este ”nesatisfăcătoare”, fiind apropiată de varianta propusă de către președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene.
”Propunerea pentru viitorul exercițiu bugetar este foarte departe de ceea ce este necesar pentru finanțarea vechilor și noilor programe ale Uniunii Europene”, a afirmat Sassoli într-un comunicat de presă dat publicității după ce șeful Consiliului European a propus vineri un cadru financiar multianual 2021-2017 construit din contribuția a 1,074% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru, o alocare aflată sub cea cuprinsă de Comisia Europeană în propunerea sa de buget din 2018 (1,11%) și mult sub dorința politică a Parlamentului European (1,3%).
Președintele legislativului european susține că propunerea de buget lansată de Charles Michel este o variantă puțin modificată a celei propuse de Finlanda la finele anului trecut și pe care europarlamentarii au respins-o cu o largă majoritate.
”Este o propunere care contrazice ambițiile proclamate de către statele membre – nu de către Parlament – în trei domenii prioritare: clima, digitalizarea și dimeniunea geopolitică. Este o propunere care riscă să lase Europa nu numai în urma propriilor obiective, cât și în urma altor actori de pe scena internațională, cum ar fi China și Statele Unite”, susține David Sassoli.
Parlamentul European vrea să transmită șefilor de stat și de guvern ai UE că Brexitul nu trebuie să însemne un buget mai restrâns, dimpotrivă este nevoie de un buget mai amplu care să fie folosit în interesul cetățenilor europeni.
Sassoli susține că Parlamentul este dispus să negocieze, dar nu va accepta cu o înțelegere, indiferent de costuri.
Astfel, Parlamentul European solicită Consiliului European să îmbunătățească la reuniunea din 20 februarie proiectul de buget deoarece acesta nu poate fi acceptat în forma actuală.
Bugetul propus de Charles Michel păstrează domeniile prioritare anunțate de Comisia Europeană în 2018, dar cuprinde reduceri de 11 miliarde de euro din cadrul politicii de coeziune și mai cuprinde tăieri în ce privește piața unică, migrația, securitatea și apărarea, vecinătatea și administrația publică europeană. Reducerea cu 11 miliarde de euro a finanțării pentru rubrica ”coeziune și valori” se regăsește în plus la noile priorități privind mediul și la resursele naturale unde sunt încadrate politicile maritimă, de pescuit și agricultură. Bugetul gândit de președintele Consiliului European arată astfel:
1) piața unică, inovație și piața digitală (149,5 miliarde);
2) coeziune și valori (380,05 miliarde);
3) resurse naturale și mediu (354,082 miliarde);
4) migrație și gestiunea frontierelor (21,89 miliarde);
5) securitate și apărare (14,29 miliarde);
6) vecinătatea și politica globală (101 miliarde);
7) administrația publică europeană (73,1 miliarde).
După cum se observă, rubrica ”resurse naturale și mediu”, alcătuită din politica agricolă comună, politica maritimă, politica de pescuit și obiectivele climatice ale Uniunii Europene este singurul domeniu care a cunoscut creșteri financiare în propunerea lui Michel, incluzând aici și o finanțare de 7,5 miliarde de euro pentru Fondul privind o tranziție echitabilă. De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu va accepta un buget care nu garantează minim 25% pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
În schimb, Parlamentul European a avertizat încă de miercuri că nu își va da consimțământul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 dacă acesta nu reflectă ambițiile Uniunii Europene.
Eurodeputații au cerut încă din mandatul anterior, în baza propunerii Comisiei Europene din 2018 privind viitorul buget pe termen lung, o alocare de 1,3% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru. Această solicitare este peste propunerea de 1,11% a executivului de la Bruxelles, pentru a permite finanțarea adecvată a noilor priorități, dar și a politicilor tradiționale, precum și pentru a suplini retragerea Marii Britanii din UE, care cotiza la vistieria europeană cu aproximativ 75 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani.
Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre.
În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.
Noul Cadru Financiar Multianual ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.