Connect with us

U.E.

Președintele Poloniei cere liderilor occidentali de la Davos să accelereze furnizarea de arme către Ucraina

Published

on

© Kancelaria Prezydenta

Președintele polonez Andrzej Duda a insistat, marți, asupra faptului că aliații europeni ai Ucrainei trebuie să accelereze furnizarea de arme, inclusiv a tancurilor de luptă, reamintind că Polonia a promis recent că va trimite „aproximativ 14” tancuri Leopard, transmite dpa, preluat de Agerpres.

„Sperăm și încercăm să organizăm un sprijin mai mare pentru Ucraina. Așa că sperăm că există câțiva parteneri, câțiva aliați, care vor da tancuri Ucrainei”, a spus președintele polonez, în cadrul panelului “În apărarea Europei” de la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Sperăm că producătorul acestor tancuri [Leopard] – Germania – va participa, de asemenea, la acest lucru”, a adăugat acesta.

„A existat un singur mesaj: arme, arme, și iar arme”, a mai declarat Duda. „Este cel mai important element al acestui joc”, a punctat președintele Poloniei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a implorat aliații să furnizeze mai multă putere de foc, inclusiv tancurile de luptă Leopard II de fabricație germană, considerate cruciale pentru recucerirea terenului deținut de Rusia.

Marea Britanie și Polonia au răspuns apelului liderului de la Kiev, promițând că vor trimite tancuri Challenger 2, respectiv Leopard. Însă, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu va acționa decât în coordonare cu partenerii

De altfel, compania germană producătoare de armament Rheinmetall, care deține 22 de tancuri Leopard 2 scoase din uz și 88 de vehicule din modelul anterior, Leopard 1, susține că nu va putea repara tancurile de luptă pentru Ucraina decât cel mai devreme în 2024. În plus, fără o comandă, grupul nu poate face tancurile operaționale, deoarece acest lucru costă câteva sute de milioane de euro.

Germania, Spania, Polonia, Polonia, Grecia, Danemarca și Finlanda se numără printre numeroasele țări care folosesc deja Leopard 2 de aproximativ 60 de tone, care este echipat cu un tun de 120 de milimetri, precum și cu un sistem de apărare și blindaj de ultimă generație. Acest lucru le-ar permite aliaților să organizeze în comun atât livrarea tancurilor și a muniției necesare, cât și să facă echipă în ceea ce privește întreținerea și reparațiile.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European își începe cea de-a zecea legislatură. 39% dintre eurodeputați sunt femei. Lena Schilling, cea mai tânără deputată din PE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Parlamentul European a fost constituit oficial marți, la Strasbourg, în urma alegerilor europene din 6-9 iunie, începând astfel cea de-a zecea legislatură, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

În cea de-a zecea legislatură, Parlamentul European va avea 720 de locuri, cu 15 mai multe decât la sfârșitul legislaturii anterioare. 54% dintre deputații sunt la primul mandat (în 2019, ponderea nou-veniților a fost de 61%), iar 39% sunt femei (40% în 2019).

Lena Schilling (Verzi/ALE) din Austria (23 de ani) este cel mai tânăr eurodeputat, în timp ce Leoluca Orlando (Verzi/ALE) din Italia (77 de ani) este cel mai în vârstă.

La începutul celei de-a zecea legislaturi, există opt grupuri politice, cu unul mai mult decât în legislatura anterioară. 33 de eurodeputații rămân neafiliați.

Deputații se constituie în grupuri politice, aceștia nu se grupează în funcție de naționalitate, ci în funcție de afinitățile lor politice. În prezent, există 8 grupuri politice în cadrul Parlamentului European.

Numărul minim de deputați necesar pentru a constitui un grup politic este de 23. Cel puțin o pătrime din statele membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului. Un deputat poate aparține unui singur grup politic. Unii deputați nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, în acest caz, deputați neafiliați.

Fiecare grup politic își asigură organizarea internă, prin desemnarea unui președinte (sau a doi copreședinți, în cazul anumitor grupuri), a unui birou și a unui secretariat. Distribuția locurilor deputaților în hemiciclu se face în funcție de apartenența politică, de la stânga la dreapta, cu acordul președinților de grup. Înaintea fiecărui vot din cadrul ședințelor plenare, grupurile politice examinează rapoartele elaborate de comisiile parlamentare și depun amendamente.

Grupul politic adoptă o poziție în urma consultărilor din cadrul său. Niciunui membru nu i se poate impune o anumită variantă de vot.

Citiți și: Rezultate alegeri europene: Cine sunt 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în cea de-a zecea legislatură a Parlamentului European 2024-2029

 

Continue Reading

U.E.

Orban, în scrisoarea către liderii UE: Trump va cere rapid discuții de pace Rusia-Ucraina, dacă va fi reales. UE ar trebui să înceapă discuții cu Moscova și Beijing

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Donald Trump va cere rapid discuţii de pace între Rusia şi Ucraina dacă va fi reales la scrutinul prezidenţial din noiembrie din SUA şi a elaborat deja “planuri bine fundamentate” pentru a face acest lucru, potrivit primului ministru ungar, Viktor Orban, relatează marţi ziarul britanic Financial Times, potrivit Agerpres.

Poziția exprimată de Orban se regăsește în scrisoarea privată trimisă de acesta liderilor Uniunii Europene după vizitele pe care le-a făcut la Moscova şi Beijing, la începutul lunii iulie, când Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, deplasări pentru care Orban a fost criticat și despre care liderii instituțiilor UE au precizat că premierul maghiar nu reprezintă Uniunea Europeană.

În scrisoarea menționată, Orban a argumentat că perspectiva pe care Trump o va propune implică faptul că Uniunea Europeană ar trebui să redeschidă contactele diplomatice directe cu Rusia şi să înceapă negocieri “la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina.

Orban a mai notat în scrisoarea sa – la care FT a avut acces – că, după contactele sale recente cu preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, “observaţia generală” a fost că “intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”.

În prima săptămână a președinției maghiare la Consiliul UE, premierul Ungariei s-a deplasat, pe rând, la Kiev, Moscova și Beijing unde s-a întâlnit cu liderii celor trei țări, precizând că este într-o misiune pentru pace.

Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace (din partea lui Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu încredere că, la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aştepta până la ceremonia de învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace“, a scris Orban în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE.

De altfel, Orban și-a încheiat participarea la summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută cu o întâlnire cu Donald Trump, la reședința acestuia din Florida.

“Are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru asta. Sunt mai mult decât convins că, în perspectiva probabilă a victoriei preşedintelui Trump, raportul dintre povara financiară dintre SUA şi UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar acordat Ucrainei”, a adăugat Orban, în scrisoarea respectivă, despre care presa a scris înainte de summitul NATO din capitala SUA.

Pe de altă parte, acțiunile aventuriste ale premierului maghiar par să nu rămână fără consecințe. Mai mulți diplomați europeni au transmis că miniștrii de externe din UE se pregătesc să boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt, respectiv un Consiliu Afaceri Externe informal, pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască ca parte a mandatului său la cârma Consiliului.

În același timp, Comisia Europeană a luat deja măsuri în acest sens, anunțând că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin, semnalează eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European într-un avertisment lansat în urma vizitelor pe care premierul ungar le-a întreprins la începutul lunii iulie la Moscova și Beijing.

El a explicat într-un mesaj publicat pe Facebook cât de important este pentru o țară membră a Uniunii Europene să dețină timp de șase luni președinția Consiliului Uniunii Europene, nu doar pentru blocul european în ansamblul său, ci și pentru statul în cauză.

”Președinția Consiliului UE este o foarte bună oportunitate pentru o țară membră a Uniunii Europene de a împinge propriile obiective pe agenda europeană. Singura condiție este ca obiectivele pe care ți le asumi în președinție să nu fie contrare așteptărilor și intereselor celorlalte state. Acest lucru a fost ignorat de prim-ministrul Viktor Orban care a început președinția cu o agendă contrară tuturor obiectivelor Uniunii Europene”, l-a criticat Siegfried Mureșan pe prim-ministrul maghiar pentru modul în care a ales să deschisă președinția ungară.

Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European a atras atenția că ”cei care vor încerca să atace Uniunea Europeană folosind președinția Consiliului, cum încearcă Viktor Orban, vor eșua, vor fi izolați.”

”Un lucru este clar: președinția Consiliului UE este un instrument puternic în mâna liderilor care vor să construiască”, a continuat eurodeputatul.

Siegfried Mureșan a salutat ”decizia liderilor europeni de a boicota reuniunile informale ale Consiliului de la Budapesta”.

”Este doar un prim pas. Dacă Viktor Orban nu va schimba modul în care abordează Președinția Consiliului, va înregistra un mare eșec. Toate deciziile importante din următoarele 6 luni la nivel european îl vor ocoli”, a conchis acesta.

La doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viktor Orban a efectuat o vizită în Rusia unde a fost primit de Vladimir Putin, cel care, în februarie 2022, arunca în aer ordinea mondială bazată pe reguli prin invadarea Ucrainei.

Putin a profitat de fisura creată de Orban în unitatea privind sprijinul pentru Ucraina și s-a referit la prim-ministrul maghiar cu denumirea de ”președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

De cealaltă parte, cum era de așteptat, liderii UE și SUA au criticat vizita lui Viktor Orban la Moscova, deși acesta din urmă a încercat să le explice printr-o scrisoare președinților Comisiei Europene, Consiliului European și celorlalți șefi de stat sau de guvern de ce a ales să facă această călătorie, conform DPA, citat de Agerpres

De parcă nu era suficient că a provocat destulă indignare, premierul maghiar a ales la câteva zile după acest moment să meargă în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, un partener autoritar și apropiat al lui Putin.

Drept răspuns, miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască.

Citiți și: Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

Se pare că executivul european ar urma s-i transmită lui Orban un mesaj și mai puternic.

Trei oficiali UE au declarat pentru Politico că brațul executiv al UE i-a îndemnat pe comisarii săi să nu participe la reuniunile informale ale miniștrilor în timpul președinției maghiare a Consiliului UE.

Trimițând în schimb funcționari publici la aceste reuniuni, Comisia speră să transmită Budapestei mesajul că utilizarea sa nechibzuită a președinției UE este inacceptabilă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PARLAMENTUL EUROPEAN4 mins ago

Parlamentul European își începe cea de-a zecea legislatură. 39% dintre eurodeputați sunt femei. Lena Schilling, cea mai tânără deputată din PE

U.E.18 mins ago

Orban, în scrisoarea către liderii UE: Trump va cere rapid discuții de pace Rusia-Ucraina, dacă va fi reales. UE ar trebui să înceapă discuții cu Moscova și Beijing

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE2 hours ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE3 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL6 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ20 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending