Comisia Europeană, în numele UE, a acordat, luni, 1 august, Republicii Moldova asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de 50 milioane de euro, din care 35 milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții concesionale și 15 milioane de euro sub formă de granturi, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Aceasta este prima plată efectuată în cadrul noii AMF pentru Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă timp de doi ani și jumătate. AMF face parte dintr-un sprijin mai amplu al UE și al donatorilor internaționali pentru Moldova, pentru a o ajuta să facă față multiplelor crize, în cadrul Platformei interministeriale de sprijin pentru Moldova, inițiată la 5 aprilie 2022 la Berlin.
Războiul de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocările și dezechilibrele preexistente considerabile. Pandemia a provocat o recesiune abruptă în Moldova în 2020, în timp ce criza gazelor care a început în toamna anului trecut a exercitat presiuni bugetare suplimentare. În ciuda faptului că se numără printre cele mai sărace țări din Europa, Moldova a primit cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au fugit din Ucraina. Agresiunea în curs de desfășurare a cauzat, de asemenea, întreruperi semnificative ale schimburilor comerciale, ceea ce a afectat poziția externă a Moldovei, în timp ce inflația în creștere subminează și mai mult perspectivele economice deja vulnerabile.
Prin urmare, AMF ar trebui să ajute Republica Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală. De asemenea, aceasta va consolida în continuare punerea în aplicare a reformelor în mai multe domenii prioritare. Moldova a depus eforturi lăudabile pentru a îndeplini toate cele trei condiții pentru plata primei tranșe din AMF. Acestea au inclus acțiuni legate de lupta împotriva corupției și a statului de drept, de guvernanța sectorului financiar și de reformele din sectorul energetic pentru a spori reziliența energetică a țării.
De asemenea, Moldova continuă să îndeplinească condițiile prealabile în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, mecanismele democratice eficiente și statul de drept, precum și să aibă un bilanț pozitiv în ceea ce privește punerea în aplicare a programului în curs al FMI.
Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu Moldova pentru a asigura continuarea punerii în aplicare a programului AMF.
Ca răspuns la agresiunea în curs de desfășurare împotriva Ucrainei, UE a sprijinit Republica Moldova prin diferite forme de asistență, inclusiv prin AMF, precum și prin i) un sprijin bugetar suplimentar planificat de 75 de milioane de euro în cadrul contractului privind consolidarea statului și reziliența; ii) 8 milioane de euro sub formă de asistență umanitară pentru a sprijini traversarea sigură a frontierelor și pentru a asigura condiții de viață de bază pentru refugiații care se află în prezent în Republica Moldova; iii) 15 milioane de euro pentru a sprijini procesarea demnă și eficientă a refugiaților, precum și tranzitul și repatrierea în condiții de siguranță a resortisanților țărilor terțe; iv) 15 milioane de euro pentru a sprijini Misiunea UE de asistență la frontieră (EUBAM).
De asemenea, Conferința ministerială care a avut loc la Berlin la 5 aprilie 2022 a marcat lansarea Platformei de Sprijin pentru Moldova (MSP) – un instrument interguvernamental menit să ajute această țară să depășească provocările considerabile care decurg din invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina vecină. În urma evenimentului, s-au strâns donații de 695 milioane de euro.
Ulterior, o conferință de monitorizare privind continuarea sprijinului acordat Moldovei a fost organizată la București la 15 iulie, evenimentul generând finanțări de până la 600 milioane de euro pentru aceasta țară.
Până în prezent, donatorii internaționali și bilaterali au promis aproximativ 1,3 miliarde de euro ca asistență suplimentară pentru Moldova în cadrul a șase domenii prioritare.