Raportul UE privind coruptia, realizat la initiativa Monicai Macovei. Europarlamentarul: Comisia Europeană așteaptă ca Guvernul României să aplice riguros recomandările sale

monica-macoveiEuroparlamentarul Monica Macovei critica actuala guvernare, intrucat raportul Comisiei Europene privind coruptia la nivelul UE arata ca in Romania “nu există o voință politică majoritară de combatere a corupției și nici pentru aplicarea unor reguli de integritate”.

Intr-un comunicat remis presei, se aminteste ca Raportul Uniunii Europene privind combaterea corupției, a fost cerut prinDeclarația scrisă privind eforturile Uniunii de combatere a corupțieico-inițiată de europarlamentarul Monica Macovei, iar prin Rezoluția Parlamentului European referitoare la eforturile UE de combatere a corupției, inițiată tot de Monica Macovei, s-au indicat Comisiei Europene domeniile în care să efectueze monitorizarea.

Avem un nou mecanism care măsoară acțiunile concrete împotriva corupției în toate statele membre ale UE. Raportul semnalează încă o dată că astăzi în România nu există o voință politică majoritară de combatere a corupției și nici pentru aplicarea unor reguli de integritate. Comisia Europeană așteaptă ca Guvernul României să aplice riguros recomandările sale. Nu mai este vorba doar de MCV, ci de un mecanism nou, pentru toate cele 28 de state membre. Guvernul nu are nicio scuză, are numai obligația să aplice recomandările Comisiei Europene privind combaterea corupției”, a declarat Monica Macovei.

Acest nou mecanism face o radiografie a corupției și a reacției autorităților în statele membre și recomandă soluții, pentru că fiecare act de corupție costă buzunarele cetățenilor. Potrivit estimărilor, anual se pierd 120 de miliarde de euro din cauza corupției în UE. Cetățenii trebuie să fie siguri că banii lor sunt corect folosiți și nu se pierd prin corupție”, a mai spus Monica Macovei.

Recomandările Comisiei Europene pentru Guvernul României, incluse în raportul privind combaterea corupției publicat astăzi, redate in comunicatul europarlamentarului, sunt:

  • să mențină garanțiile necesare pentru a proteja independența investigațiilor și continuarea anchetelor imparțiale și a acțiunilor eficiente în justiție în cazuri de corupție la nivel înalt, inclusiv în ceea ce privește funcționarii aleși și numiți. Această recomandare reflectă îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la presiunile USL asupra magistraților.
  • să elaboreze coduri de conduită pentru persoanele alese în funcții publice.
  • să garanteze aplicarea unor sancțiuni care să descurajeze actele de corupție.
  • să asigure motivarea corespunzătoare a deciziilor de ridicare a imunității și adoptarea lor cu promptitudine și să nu permită nicio obstrucționare a justiției.
  • să întărească mecanismele de prevenire și control cu privire la atribuirea contractelor de achiziții publice, inclusiv în întreprinderile deținute sau controlate de stat.
  • să facă o strategie pentru reducerea corupției în sănătate.

One Response to Raportul UE privind coruptia, realizat la initiativa Monicai Macovei. Europarlamentarul: Comisia Europeană așteaptă ca Guvernul României să aplice riguros recomandările sale

  1. Pingback: DOSAR DE CORUPŢIE: contracte suspecte în valoare de 1 miliard de euro | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.