Connect with us

U.E.

Reacțiile liderilor europeni după atacul de la Strasbourg, orașul gazdă al unor instituții marcante ale democrației europene

Published

on

Majoritatea liderilor europeni, între care liderii instituțiilor UE, președintele Franței, premierul Marii Britanii, dar și președintele României, au condamnat atacul armat de la Strasbourg, orașul gazdă al unor instituții marcante ale democrației europene, atac soldat cu cu trei persoane ucise și 13 rănite, dintre care opt sunt în stare gravă.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea “întregii naţiuni” cu oraşul Strasbourg

“Solidaritatea întregii naţiuni pentru Strasbourg, victimele noastre şi familiile lor”, a scris şeful statului francez după ce a prezidat o reuniune de criză la sediul Ministerului de Interne, la Paris.

Prim-ministrul britanic Theresa May s-a declarat şocată de atacul armat comis marţi seara în Strasbourg şi şi-a exprimat solidaritatea cu poporul francez.

”Şocată şi întristată de îngrozitorul atac din Strasbourg. Gândurile mele sunt cu toţi cei afectaţi şi cu poporul francez”, a scris Theresa May pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe omologului său francez Emmanuel Macron.

Șeful statului a exprimat, totodată, compasiunea și solidaritatea poporului român cu suferința prin care trece în acest moment națiunea franceză, subliniind că România este alături de Franța în lupta împotriva celor care atentează la viaţa oamenilor nevinovaţi şi la modul de viață al societăților noastre.

Reacții au venit și din partea liderilor instituțiilor europene, inclusiv a președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, instituția pe care acesta o conduce fiind reunită în sesiune plenară la Strasbourg în această săptămână.

Îmi exprim întristarea pentru victimele atacurilor de la Strasbourg. Acest Parlament nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale. Să mergem mai departe. Vom continua să lucrăm și să reacționăm consolidați de libertate și democrație împotriva violenței teroriste”, a scris Tajani pe Twitter.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat atacul armat comis marţi seara la Strasbourg, spunând că gândurile sale sunt îndreptate către victime.

Strasbourg este un oraş care este prin excelenţă un simbol al păcii şi democraţiei europene. Valori pe care le vom apăra întotdeauna”, a scris Juncker pe Twitter. 

Toate gândurile mele se îndreaptă către victimele atacului de la Strasbourg și către familiile lor. Stăm uniți alături de Franța în această nouă încercare”, a scris și Donald Tusk, președintele Consiliului European, pe Twitter.

Atacul comis marţi seara asupra Târgului de Crăciun din Strasbourg, al cărui autor este şi acum căutat, s-a soldat cu trei morţi, opt răniţi grav şi cinci răniţi uşor, potrivit unui bilanţ actualizat, publicat de prefectură miercuri dimineaţa.

“Autorul faptelor, care avea emisă pe numele său o fişă S, este căutat intens de forţele de ordine. 350 de poliţişti şi jandarmi sunt în continuare mobilizaţi pe teren, sprijiniţi de mijloace aeriene şi de echipele Raid, BRI (Brigade de Recherche et d’Intervention) şi forţei Sentinelle”, a precizat prefectura într-un comunicat.

Rănit de o patrulă de soldaţi din cadrul Operaţiunii Santinela, autorul atacului a reuşit să fugă şi este în continuare căutat.

Orașul Strasbourg, simbol al reconcilierii postbelice franco-germane după decenii de conflict, este gazda unor instituții importante precum Parlamentul European, Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu îi invită pe fermieri să împărtășească opiniile privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente, completând sondajul lansat de Comisia Europeană

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European, îi invită pe fermierii și operatorii de aprovizionare cu alimente să își exprime opiniile în ceea ce privește practicile comerciale neloiale, folosind sondajul lansat de Comisia Europeană.

Acesta este valabil în toate limbile Uniunii Europene și este valabil până la 15 martie 2024.

”Fermierii și micii furnizori pot transmite dacă s-au confruntat cu practici comerciale neloiale sau dacă legislația în vigoare le oferă o protecție suficientă împotriva cumpărătorilor mai puternici din punct de vedere economic. Comisia Europeană va ține seama de mesajele celor implicați, atunci când va prezenta statelor membre mai multe acțiuni referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale și asigurarea respectării acesteia”, a menționat acesta într-o postare publicată pe Facebook.

În aprilie 2022, a intrat în vigoare în România legea prin care fermierii și furnizorii mici și mijlocii sunt protejați de mai multe practici comerciale neloiale. Actul normativ vizează transpunerea Directivei UE 2019/633.

Directiva are scopul de a proteja micii fermieri în relația cu marii producători. Printre practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.

”Această lege a fost necesară pentru că fermierii români sunt vulnerabili în fața marilor comercianți. Aceștia au o forță de negociere mai mare, iar micii producători depind de prezența produselor lor în lanțurile marilor rețele comerciale”, a conchis Dan Motreanu.

Sondajul poate fi accesat AICI

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu a votat în PE pentru extinderea Uniunii Europene: Extinderea a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente politice și geopolitice ale UE

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european pentru coeziune, a votat, la finalul sesiunii plenare de la Strasbourg, raportul referitor la aprofundarea integrării Uniunii Europene în vederea extinderilor viitoare.

„Extinderea a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente politice și geopolitice ale Uniunii Europene care reprezintă o investiție geostrategică în pacea, democrația, stabilitatea, securitatea, protecția climei și prosperitatea pe termen lung pe întregul continent European. Procesele de pregătire pentru extindere ar trebui să se desfășoare în paralel atât în UE, cât și în țările în curs de aderare”, a transmis Corina Crețu într-un mesaj pe Facebook.

Ea a subliniat că, aderarea la Uniunea Europeană este o procedură bazată pe merite și că fiecare candidat trebuie să fie evaluat pe baza meritelor proprii în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga în ansamblu.

„În același timp Instituțiile Europene trebuie să se pregătească pentru îmbrățișarea noilor membri. Invităm Comisia Europeană să efectueze o evaluare la jumătatea perioadei a Regulamentului IPA III și să propună includerea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei pe lista beneficiarilor acestui mecanism”, a adăugat Corina Crețu. 

Mai mult, aceasta a precizat că țările din Balcanii de Vest trebuie susținute în procesul de reformare, inclusiv prin realizarea Planului economic și de investiții și a noului Plan de creștere pentru Balcanii de Vest.

„Consider că provocarea dar și oportunitatea pe care o prezintă extinderea Uniuni Europene necesită o politică de extindere mai complexă, care să instituie un parcurs progresiv clar către aderarea la UE, inclusiv integrarea treptată în politicile comune, precum piața unică, pentru țările care încheie negocierile pe anumite capitole de politică sau care înregistrează progrese considerabile în realizarea reformelor legate de aderarea la UE”, a conchis eurodeputatul român.

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

Published

on

© European Union 2024

Premierul polonez Donald Tusk a făcut joi un apel ca potenţialul militar al Rusiei să fie egalat la nivel european, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit în discursul său anual despre starea națiunii invocând progresele ţării sale în materie de armament, notează EFE, potrivit Agerpres.

“Europa trebuie să înţeleagă că această nouă cursă a înarmării pe care Rusia o impune lumii şi agresiunea rusă în Ucraina trebuie să provoace o trezire în toate capitalele europene şi în UE pe ansamblu”, a declarat Tusk în cadrul unei apariţii la Varşovia alături de premierul leton Evika Silina.

O astfel de trezire trebuie să ducă la “decizii care să egaleze potenţialul militar al Rusiei şi să facă ca Europa să fie mai bine înarmată şi mai bine pregătită, nu mai rău”, a subliniat el.

“Cuvintele lui Putin cu privire la faptul că Rusia se înarmează şi trece de facto la o economie de război sunt reale. Nu sunt doar nişte declaraţii agresive”, a spus Tusk, adăugând că deciziile anunţate de liderul rus de a creşte autonomia Rusiei şi de a-şi moderniza forţele armate trebuie luate “absolut în serios”.


Citiți și 

UE dorește să ”schimbe paradigma, de la răspuns de urgență la pregătire pentru apărare”, urmând să prezinte o strategie europeană pentru industria din domeniu (Politico)

Made in Europe. Ursula von der Leyen face apel la o ”mentalitate europeană în domeniul apărării” pentru ”a contura viitorul arhitecturii noastre de securitate”, în complementaritate cu NATO


Putin a avertizat NATO că consecinţele desfăşurării de trupe aliate în Ucraina vor fi “tragice”, respingând în acelaşi timp ca “absurde” acuzaţiile potrivit cărora Moscova se gândeşte să atace Europa.

“Ei (occidentalii) au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina (…) Dar consecinţele acestor intervenţii ar fi într-adevăr mult mai tragice”, a declarat preşedintele rus în discursul rostit în Gostinîi Dvor, un Palat al Congresului situat lângă Piaţa Roşie din Moscova, potrivit AFP.

“Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o ameninţare reală de conflict cu folosirea armelor nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei”, a continuat preşedintele rus.

Putin a anunţat joi că Rusia a îndeplinit planurile de dezvoltare a tuturor rachetelor şi armelor cele mai noi anunţate de Kremlin în 2018, dintre care unele au fost deja livrate forţelor armate ruse şi chiar folosite în războiul din Ucraina.

“Am făcut deja sau am încheiat lucrările pentru tot ceea ce am planificat în domeniul armamentului, ceea ce am anunţat în mesajul meu din 2018”, a spus el în discursul său despre starea naţiunii în faţa celor două camere ale parlamentului.

“Se lucrează în continuare la o gamă întreagă de sisteme de arme foarte noi. Vom afla mai târziu despre noi realizări ale oamenilor de ştiinţă şi ale producătorilor noştri de arme”, a subliniat el în discursul care a durat două ore şi şase minute şi a fost proiectat în cinematografe din diferite regiuni ale Rusiei, ca parte a campaniei sale electorale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Dan Motreanu18 mins ago

Eurodeputatul Dan Motreanu îi invită pe fermieri să împărtășească opiniile privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente, completând sondajul lansat de Comisia Europeană

Corina Crețu28 mins ago

Corina Crețu a votat în PE pentru extinderea Uniunii Europene: Extinderea a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente politice și geopolitice ale UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE56 mins ago

Ministerul Finanțelor a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, anunță Marcel Boloș: Aderarea este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică

U.E.13 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.13 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA17 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine activ opoziția democratică a Rusiei

NATO18 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE19 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending