Renate Weber susţine crearea unui “mecanism Copenhaga” pentru toate statele membre UE

Renate WEBEREurodeputata PNL Renate Weber solicită colegilor din Parlamentul European să susțină la votul programat astazi, raportul prin care se cere Comisiei să adopte o decizie care să stabilească un așa-numit „nou mecanism Copenhaga”.

Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European a aprobat, la 14 ianuarie, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE, a relatat caleaeuropeana.ro.

Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criterii.

În cadrul dezbaterii plenare de miercuri seara, pe marginea aceluiaşi raport, eurodeputata PNL Renate Weber, coordonatoare politică a grupului ALDE în Comisia de libertăți civile, a pledat în favoarea introducerii noului mecanism:

“Desigur, este de datoria fiecărui sistem juridic național să respecte drepturile și libertățile prevăzute de Tratatele și Carta UE. Dar noi ar trebui să monitorizăm și să sancționăm toate statele membre, în cazul în care nu reușesc să-și îndeplinească această datorie. De aceea, cred cu tărie că avem nevoie de un mecanism obiectiv și eficient care să monitorizeze respectarea criteriilor de la Copenhaga de către fiecare stat membru. Până în prezent, numai țările candidate au fost supuse unor astfel de controale. Și, în plus, doar pentru România și Bulgaria a fost înființat un mecanism de cooperare și verificare” – a explicat  Weber.

Eurodeputata PNL a vorbit despre efectele negative pe care le-a avut până acum atât Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) pentru România și Bulgaria, cât și absența unui mecanism de monitorizare aplicabil pentru toate statele membre:

Atunci când o majoritate a statelor membre are putere de verificare doar asupra a două țări, un astfel de mecanism devine o armă politică. Și acest lucru a fost foarte clar de cel puțin două ori: în primul rând, atunci când UE a decis să nu utilizeze instrumentele oferite de Tratat pentru o verificare cuprinzătoare a situației din Ungaria. În al doilea rând, atunci când unele state membre au invocat acest mecanism pentru a nega României și Bulgariei solicitarea îndreptățită de a intra în spațiul Schengen“.

E timpul să punem capăt standardelor duble atunci când vine vorba de a judeca cât de bine un stat membru respectă drepturile consacrate în Tratat sau cât de bine funcționează sistemul său de justiție. Suntem o Uniune – ar trebui să împărtășim aceleași drepturi și să ne fie aplicate aceleași sanctiuni dacă încălcăm un drept sau nu respectăm statul de drept, în general“.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.