SUA
Secretarul de stat al SUA se așteaptă ca Rusia să își prezinte termenii privind un armistițiu ”în câteva zile”: Vom ști mai multe despre adevăratele lor intenții
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a afirmat marți că se așteaptă ca Rusia să își prezinte termenii în ceea ce privește un armistițiu în Ucraina ”în câteva zile”, anunță AFP, citat de Agerpres.
”La un moment dat, destul de repede, poate în câteva zile, poate săptămâna aceasta, partea rusă va prezenta termenii pe care ar dori să îi vadă” pentru a avansa către un armistițiu, a declarat Rubio în fața unei comisii a Senatului.
Secretarul de stat american a explicat că înaintarea unor condiții generale de către partea rusă ar permite avansarea către un armistițiu, o etapă intermediară care ar facilita demararea negocierilor detaliate în vederea încetării războiului.
”Sperăm că acest lucru se va întâmpla. Credem că foaia de parcurs pe care o vor prezenta rușii ne va spune multe despre adevăratele lor intenții”, a adăugat el. ”Dacă este o foaie de parcurs realistă și putem construi pe baza ei, asta e un lucru. Dacă va conține cerințe pe care știm că sunt nerealiste, cred că va fi revelator”, a mai spus Rubio.
Președintele american Donald Trump a avut luni o discuție telefonică cu Vladimir Putin, dar și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți lideri europeni, într-o încercare de a pune capăt măcelului comis de Rusia în țara pe care a invadat-o.
În pofida eforturilor depuse, rezultatele acestei convorbiri cu liderul de la Kremlin, care a durat aproximativ două ore, au fost neconcludente, Trump anunțând că Rusia și Ucraina “vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu”.
Un loc de întâlnire vehiculat în acest sens este Vaticanul, Sfântul Scaun oferindu-se să găzduiască dialogul în vederea obținerii păcii, după ce primul contact între delegațiile rusă și ucraineană în mai bine de trei ani, ce a avut loc săptămâna trecută la Istanbul, s-a soldat fără rezultate notabile, deși o ușoară dezmorțire a putut fi observată prin acordul ca ambele părți să facă schimb de prizonieri.
În fața certitudinii că discuția dintre Trump și Putin s-a soldat fără rezultate, Uniunea Europeană și Marea Britanie au adoptat noi sancțiuni contra Moscovei.
De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul că încearcă să tragă de timp pentru a-și continua avansul în Ucraina, din moment ce Putin a refuzat să sprijine propunerea americană ca armele să tacă timp de 30 de zile, acceptată deja de Kiev.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă
Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO
Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Ucraina acuză Rusia că respinge de „100 de zile” propunerea de armistițiu, „prim pas fundamental către pace”: „A intensificat teroarea, în loc să îi pună capăt”
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
SUA
Putin ar trebui să se ocupe de soluționarea negociată a războiul Rusiei din Ucraina înainte de a-și oferi serviciile de mediator între Israel și Iran, sugerează Trump: „Fă-mi o favoare, fii mediator pentru tine însuți”
Published
21 hours agoon
June 19, 2025By
Teodora Ion
Președintele american Donald Trump a menționat miercuri că Vladimir Putin ar trebui să se ocupe mai întâi de o soluționare negociată a războiului Rusiei în Ucraina înainte de a se oferi să medieze conflictul dintre Israel și Iran, în contextul în care Moscova s-a oferit să medieze acest conflict declanșat de bombardamentele israeliene asupra instalațiilor nucleare militare iraniene, anunță AFP, citat de Agerpres.
„El a propus să facă pe mediatorul. I-am spus: fă-mi o favoare, fii mediator pentru tine însuți! Să ne ocupăm de mediere pentru Rusia mai întâi! Ok? Te poți ocupa de asta (conflictul din Orientul Mijlociu) mai târziu”, a spus Trump în declarații acordate presei la Casa Albă.
Liderul american a păstrat ambivalența cu privire la sprijinirea Israelului în bombardarea siturilor nucleare iraniene, arată Politico Europe.
„S-ar putea să o fac, s-ar putea să nu o fac. Adică nimeni nu știe ce voi face”, a declarat Trump reporterilor în afara Casei Albe.
„Iranul are o mulțime de probleme și vor să negocieze”, a continuat Trump. „Și am spus: <<De ce nu ați negociat cu mine înainte de toată această moarte și distrugere? De ce nu ați negociat?>> Le-am spus oamenilor: <<De ce nu ați negociat cu mine acum două săptămâni? Ați fi reușit. Ați fi avut o țară>>”, a continuat Trump.
Trump s-a întrebat public dacă Statele Unite ar trebui să se alăture loviturilor Israelului asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.
Când a fost întrebat despre postarea sa de marți de pe Truth Social, care făcea apel la „RENUNȚARE NECONDIȚIONALĂ!”, Trump a declarat miercuri că „s-a săturat”.
„OK, m-am săturat. Mă dau bătut. Nu mai vreau”, a spus liderul american.
Trump a spus că a vorbit recent cu un lider iranian – deși nu a precizat cine – iar persoana neidentificată a propus o vizită din partea Iranului la Casa Albă.
„Am spus că este foarte târziu să vorbim. Este o mare diferență între acum și acum o săptămână, nu? O mare diferență”, a declarat Trump.
Președintele a avertizat că răbdarea sa cu Iranul „s-a terminat deja, de aceea facem ceea ce facem”.
Trump a avut marți o întâlnire cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta despre planurile de viitor. Într-o postare pe Truth Social de marți s-a focalizat pe liderul suprem iranian Ali Khamenei, scriind că SUA îi cunosc locația, dar nu intenționează să îl „elimine (ucidă!), cel puțin nu pentru moment”.
SUA
Barack Obama avertizează că SUA sunt „periculos de aproape” de a aluneca spre autocrație sub Trump: Ceea ce vedem este „compatibil cu autocrațiile”
Published
23 hours agoon
June 19, 2025
Fostul președinte american Barack Obama a lansat un avertisment cu privire la viitorul democrației americane, avertizând că țara este „periculos de aproape” de a normaliza comportamente „specifice autocrațiilor”.
Vorbind marți seară la Hartford, Connecticut, Obama a lansat critici voalate la adresa președintelui Donald Trump și a pus sub semnul întrebării angajamentul administrației față de principiile democratice.
„Dacă urmăriți în mod regulat ce spun cei care conduc în prezent guvernul federal, veți vedea un angajament slab față de ceea ce noi am înțeles – și nu doar generația mea, ci cel puțin din perioada de după Al Doilea Război Mondial – ca fiind modul în care ar trebui să funcționeze o democrație liberală”, a declarat Obama, citat de MSNBC.
„Ceea ce vedem în acest moment… nu este compatibil cu democrația americană”, a adăugat el.
„Este compatibil cu autocrațiile. Este compatibil cu Ungaria sub conducerea lui Orbán. Este compatibil cu regimurile care organizează alegeri, dar care nu respectă ceea ce noi considerăm a fi un sistem echitabil, în care fiecare voce contează, în care oamenii au un loc la masă, există mecanisme de control și echilibru, iar nimeni nu este mai presus de lege. Nu suntem încă acolo complet, dar cred că suntem periculos de aproape să normalizăm astfel de comportamente“, a spus el.
Avertismentele lui Obama sunt un ecou al ultimelor discursuri publice ale lui Joe Biden înainte de a-și încheia mandatul prezidențial. În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Biden a avertizat că SUA ar putea cădea în „mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin „abuz de putere”. De asemenea, Biden s-a declarat „foarte îngrijorat de fragilitatea democrației americane”.
Vorbind la doar câteva zile după ce milioane de americani au protestat împotriva lui Trump în cadrul manifestațiilor naționale „No Kings” („Fără regi”), Barack Obama a lăudat reacția societății civile, dar a subliniat că este nevoie ca și oficialii aleși să acționeze pentru protejarea instituțiilor democratice americane.
„Trebuie să existe și oameni în guvern, din ambele partide, care să spună: ‘Nu, așa ceva nu este permis’”, a spus fostul președinte.
Evenimentul a reprezentat o apariție publică relativ rară pentru Obama, care a evitat în general lumina reflectoarelor de la încheierea mandatului, în urmă cu opt ani.
În ciuda îngrijorărilor sale, fostul președinte le-a transmis celor prezenți că este în continuare optimist cu privire la viitorul democrației americane. De asemenea, le-a oferit sfaturi tinerilor despre cum pot contribui la „producerea schimbării”.
SUA
Donald Trump critică UE pentru că nu a avansat o ofertă comercială favorabilă SUA: Ori propun un „acord corect, ori vor plăti ceea ce spunem noi că trebuie să plătească”
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Teodora Ion
Președintele american Donald Trump a criticat Uniunea Europeană pentru că nu a propus un acord comercial favorabil Washingtonului – la câteva ore după prima sa întâlnire oficială cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Politico Europe.
„Discutăm, dar nu simt încă că ne propun un acord corect”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, după ce a părăsit summitul G7 din Canada luni dimineață.
„Ori vor ajunge la o înțelegere bună, ori vor plăti ceea ce spunem noi că trebuie să plătească”, a spus el. El și-a reiterat convingerea exprimată îndelung că blocul a fost creat pentru „a face rău Statelor Unite pe plan comercial”.
Partenerii transatlantici sunt în discuții pentru a ajunge la un acord care să protejeze relația comercială transatlantică de 1,7 trilioane de euro.
Dacă nu respectă termenul limită de 8 iulie, tariful universal de 10% impus de Trump ar putea crește la 50% – un nivel care ar paraliza exporturile UE. În plus, exporturile UE de oțel, aluminiu și automobile sunt susceptibile de tarife de 50 %.
Luni, Trump a avut prima sa întâlnire bilaterală cu von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în contextul participării acestora la summitul G7.
Ea și Trump și-au instruit echipele „să își accelereze activitatea pentru a ajunge la un acord bun și echitabil. Haideți să o facem”, a declarat ea ulterior într-o postare pe social media.
Mai devreme luni, Comisia a respins informațiile apărute în presă potrivit cărora UE ar fi dispusă să accepte un tarif de bază de 10 % din partea SUA, astfel cum se prevede în recentul acord comercial dintre Regatul Unit și SUA.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Paula Pinho a negat informațiile, afirmând că acestea sunt „speculative și nu reflectă stadiul actual al discuțiilor”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă