Connect with us

NATO

Secretarul general NATO, la 75 de ani de la crearea Alianței: Am servit în armată norvegiană, dar nu mi-a fost teamă de război pentru că aveam în spate puterea NATO

Published

on

© NATO

Corespondență din Bruxelles

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mărturisit joi că în perioada în care a efectuat stagiul militar în țara sa natală, Norvegia, în perioada Războiului Rece, nu i-a fost teamă de un potențial conflict deoarece Norvegia avea ” în spate puterea Alianței NATO”.

Stoltenberg a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs susținut la sediul Alianței de la Bruxelles la o ceremonie solemnă de aniversare a 75 de ani de la înființarea Alianței.

În 1979, am servit în armata norvegiană. Dacă ar fi fost un război, am fi fost în prima linie. Dar nu mi-a fost teamă pentru că știam că nu eram singuri. Aveam în spate puterea Alianței NATO“, a spus înaltul oficial aliat.

Săptămâna aceasta, Norvegia a anunțat că mărește numărul de soldați recrutați, după ce luna trecută Danemarca a declarat că intenționează să extindă recrutarea la femei și să mărească durata serviciului militar. Letonia și Suedia au reluat recent serviciul militar, iar Lituania a procedat astfel. după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Două războaie mondiale, Războiul Rece și fiecare provocare cu care ne-am confruntat de la înființarea NATO ne-au învățat că avem nevoie unii de alții, a subliniat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la sediul NATO în cadrul unei ceremonii solemne de aniversare a 75 de ani de la înființarea Alianței.

Alianța Nord-Atlantică a marcat joi, 4 aprilie, în cadrul celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor de externe din statele aliate, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare în cadrul unei ceremonii la cartierul general al NATO din Bruxelles, în prezența Tratatului fondator de la Washington, transportat pentru prima dată din SUA în Europa. În cadrul aceluiași moment aniversar, aliații au marcat și împlinirea a 25, 20 și 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România.

“Când Războiul Rece s-a încheiat, NATO a ajutat la încheierea a două conflicte etnice brutale în Balcani. În 2001, după atacurile de la 11 septembrie, am invocat pentru prima dată articolul 5 din Tratatul de la Washington, care stipulează că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. De atunci, NATO a fost în prima linie în lupta împotriva terorismului. Anul 2014 și anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a fost un alt punct de cotitură. De atunci, am întreprins cea mai mare consolidare a apărării noastre colective din ultimele generații. Astăzi, NATO este mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată”, a precizat secretarul general.

“Deci trebuie să facem ceva bine!”, a exclamat el, după ce a amintit că 12 state au fondat NATO, iar acum în componența Alianței se află 32 de țări membre.

Vorbind în fața miniștrilor de externe aliați în cadrul acestui moment aniversar, el le-a reamintit acestora că cele două conflagrații mondiale, Războiul Rece și fiecare provocare cu care s-a confruntat Alianța au reprezentat momente de învățare că “avem nevoie unii de alții”.

Europa are nevoie de America pentru securitatea sa. Împărțirea echitabilă a sarcinilor este esențială, iar Europa investește mai mult, mult mai mult. În acest an, majoritatea aliaților NATO vor investi cel puțin 2% din PIB-ul lor în apărare. În același timp, America de Nord are, de asemenea, nevoie de Europa. Aliații europeni oferă armate de clasă mondială, rețele vaste de informații și o influență diplomatică unică, înmulțind puterea Americii. Prin intermediul NATO, Statele Unite au mai mulți prieteni și mai mulți aliați decât orice altă mare putere”, a mai spus Stoltenberg, într-o abordare similară cu discursul de acum cinci ani.

Nu cred în America singură. Așa cum nu cred nici în Europa singură. Cred în America și Europa împreună în NATO, pentru că, împreună, suntem mai puternici și mai în siguranță“, a continuat secretarul general al NATO.

La finalul discursului său, Jens Stoltenberg le-a atras atenția aliaților de “marele privilegiu de a avea alături de noi tratatul nostru fondator” cu ocazia celei de-a 75-a aniversări.

Citiți și Piatra de temelie a NATO într-o cronică ilustrată istorică: Niciodată un tratat cu atât de puține cuvinte nu a însemnat atâta securitate, prosperitate și pace pentru atât de mulți oameni

“Acesta este Tratatul de la Washington, originalul și îmi place Tratatul de la Washington. Nu în ultimul rând pentru că este foarte scurt, doar 14 paragrafe pe câteva pagini. Niciodată nu a existat un document unic cu atât de puține cuvinte, nu a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni. Atât de multă securitate, atât de multă prosperitate, și atât de multă pace. Toate datorită promisiunii sale solemne că vom rămâne împreună și să ne protejăm unii pe alții. Așa cum am făcut-o timp de 75 de ani”, a conchis el, în aplauzele audienței formate din miniștrii de externe din țările NATO, diplomații statelor membre, staff-ul internațional al Alianței și jurnaliștii prezenți la solemnul eveniment.


Puteți citi pe larg despre
Aniversarea a 75 ani de la înființarea NATO
Aniversarea a 20 ani de la aderarea României la NATO

Alianța Nord-Atlantică marchează joi, 4 aprilie, în cadrul celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor de externe din statele aliate, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare în cadrul unei ceremonii la cartierul general al NATO din Bruxelles, în prezența Tratatului fondator de la Washington, transportat pentru prima dată din SUA în Europa.

În cadrul aceluiași moment aniversar, aliații marchează și împlinirea a 25, 20 și 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România.

Ceremonia de la sediul Alianței de la Bruxelles a fost precedată de o depunere de coroane la care au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi președintele Comitetului Militar al Alianței, amiralul olandez Rob Bauer. În cadrul ceremoniei a fost intonat imnul NATO şi au susținut discursuri Jens Stoltenberg şi Rob Bauer.

De asemenea, au susținut alocuțiuni miniştrii de externe din Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Albania şi Croaţia. Cu acest prilej, a fost tăiat şi un tort de către Jens Stoltenberg şi ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a cărei țară găzduiește structurile decizionale aliate.

Citiți și #NATO75ani: Când istoria zâmbește României și suntem parte a jurământului ”Toți pentru unul și unul pentru toți” în timp ce războiul a revenit în Europa

România a celebrat vineri, 29 martie, 20 ani de la aderarea sa la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 75 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice.

Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. De atunci, doar alte șase state au mai aderat la Alianță, Albania și Croația în 2009, Muntenegru în 2017, Macedonia de Nord în 2020, Finlanda în 2023 și Suedia în 2024. Dacă aderarea României și a celorlalte state din est a reprezentat cel mai mare val de extindere din istoria NATO, primul val de extindere post-Război Rece a avut loc acum 25 de ani, în 1999, prin aderarea Cehiei, Poloniei și Ungariei.

Urmăriți și VIDEO Istoricul Tratat de la Washington, care a creat NATO, a părăsit pentru prima dată SUA și a ajuns în Europa pentru a marca 75 de ani de la înființarea Alianței

NATO împlinește 75 de ani de la înființare pe 4 aprilie. Acum șapte decenii și jumătate, la 4 aprilie 1949, 12 state din Europa Occidentală și America Nord înființau alianța politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord. Cele 12 state fondatoare sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA. 

În 1949, Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul “un atac împotriva unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor”.

Potrivit oficialilor Alianței, acest articol, activat o singură dată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, rămâne un simbol important al relaţiei transatlantice de durată, reprezentând legătura puternică dintre Europa şi America de Nord.

Cei 75 de ani de la înființare vor fi aniversați și în luna iulie, la Washington, în cadrul unui summit al liderilor celor 32 de state membre.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO

Summitul Alianței Nord-Atlantice din anul 2025 va avea loc la Haga, în Olanda, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Sunt încântat să anunț că Summitul NATO din 2025 va avea loc la Forumul Mondial de la Haga, în perioada 24-26 iunie 2025. Suntem recunoscători Olandei pentru că a acceptat să găzduiască această reuniune pentru prima dată. Olanda este membru fondator al NATO și aduce contribuții esențiale la descurajarea și apărarea Alianței. La summitul nostru, liderii vor lua decizii pentru a continua să adapteze și să consolideze Alianța noastră pentru un mediu de securitate în schimbare rapidă. Împreună, suntem mai puternici și mai siguri în NATO”.

Ministrul afacerilor externe, Hanke Bruins Slot, și primarul orașului Haga, Jan van Zanen, au confirmat vineri (24 mai 2024) data și locația.

Summiturile NATO sunt ocazii pentru liderii aliați de a lua decizii cu privire la chestiuni importante cu care se confruntă Alianța.

Summitul NATO din 2024 va avea loc la Washington, D.C., între 9 și 11 iulie.

Continue Reading

NATO

Viktor Orban anunță că Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru NATO pentru a nu fi nevoită să participe la sprijinul aliat pentru Ucraina

Published

on

© NATO/ Flickr

Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru al NATO pentru a putea renunța la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban.

Oficiali militari și avocați ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat și citat de Bloomberg.

“Avocații și ofițerii noștri muncesc din greu pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină statutul de membru NATO astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orban.

Guvernul de la Budapesta este deja un contributor important în cele două misiuni ale alianței în afara teritoriului său – în Irak și în Kosovo. Membrii NATO au, de asemenea, opțiunea de a renunța la orice misiune militară, chiar dacă este întotdeauna încurajată o participare cât mai largă.

Comentariile lui Orban au fost făcute în contextul în care alianța elaborează un pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care îl va prezenta la summitul liderilor săi de la Washington din iulie. Se așteaptă ca măsurile să includă un rol mai mare al NATO la nivel operațional în coordonarea livrărilor de arme și a antrenamentelor pentru forțele Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să pună laolaltă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, însă mulți aliați au respins aceste planuri de când au fost propuse inițial.

Continue Reading

NATO

Un cetățean român a fost arestat pentru trădare după ce a furnizat Ambasadei Rusiei la București imagini cu obiective militare NATO

Published

on

© MApN

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

“Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE7 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending