Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației SUA a vorbit cu Maia Sandu: Statele Unite susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avut vineri o discuție telefonică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful diplomației americane fiind al patrulea înalt oficial occidental care discută cu șefa statului moldovean în ultimele zile, după președinții Comisiei Europene și Consiliului European și după președintele României.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat, în cadrul convorbirii telefonice, secretarul Blinken a condamnat ferm atacul premeditat, neprovocat și nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei.

“Secretarul a subliniat sprijinul continuu al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Secretarul Blinken i-a mulțumit, de asemenea, președintelui Sandu pentru angajamentul Republicii Moldova de a oferi protecție internațională celor care caută refugiu în fața agresiunii rusești din Ucraina”, se mai arată în comunicatul diplomației americane.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a avut vineri dimineață o convorbire telefonică cu președinta Maia Sandu, reconfirmând sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Șeful statului a subliniat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că i-a reconfirmat Maiei Sandu “sprijinul deplin al României pentru R. Moldova și cetățenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră”.

La reuniunea extraordinară a Consiliului European care a avut loc joi, la Bruxelles, șeful statului român a pledat pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei. De altfel, în concluziile summitului european, în cuprinsul cărora liderii au convenit asupra unor ”sancțiuni masive și severe” împotriva Rusiei, este menționat faptul că “UE va continua să coopereze îndeaproape cu vecinii și își reiterează sprijinul ferm și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și a Republicii Moldova”.

Premergător summitului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aceasta din urmă anunțând că va efectua o vizită la Chișinău în luna martie.

“UE va continua să fie alături de Republica Moldova în timp ce aceasta face față provocărilor economice și, în prezent, consecințelor invaziei rusești în Ucraina. Aștept cu nerăbdare vizita mea în Republica Moldova în luna martie”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

De cealaltă parte, Maia Sandu, care a anunțat stare de urgență în Republica Moldova, a precizat că a vorbit cu von der Leyen despre “impactul agresiunii militare împotriva Ucrainei, impactul pe termen lung asupra regiunii și asistența UE pentru Republica Moldova”.

Situația din Republica Moldova este monitorizată și în contextul în care armata rusă a programat exerciţii militare în Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut joi de districtul militar vestic al Federației Ruse, în timp ce forțele armate atacau Ucraina pe uscat și din aer.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Liderii instituțiilor UE consideră că “este timpul să accelerăm integrarea R. Moldova în piața unică a Uniunii Europene”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP & EC

Uniunea Europeană și Republica Moldova vor lucra pentru a accelera integrarea acestei țări în piața unică a UE, au transmis luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, după întrevederi bilaterale cu Natalia Gavrilița, premierul R. Moldova. 

Oficialul de la Chișinău efectuează luni și marți o vizită la Bruxelles pentru a co-prezida alături de șeful diplomației UE, Josep Borrell, a 7-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova. Aceasta este însă prima reuniune a Consiliului de asociere de când Moldovei i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.

“Moldova poate conta în continuare pe UE”, este mesajul pe care șefa CE, Ursula von der Leyen, i l-a transmis premierului Natalia Gavrilița.

Chiar săptămâna trecută am propus o nouă finanțare de 145 de milioane de euro și continuăm să vă sprijinim economia și securitatea energetică. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea reformei către UE, lucrăm acum pentru a vă apropia de piața noastră unică“, a precizat von der Leyen.

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj similar după o întâlnire bilaterală “excelentă” cu premierul Gavrilița.

Pe măsură ce Republica Moldova avansează cu reformele în domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor omului, vom continua să vă sprijinim pe calea spre aderare. Este timpul să accelerăm integrarea Moldovei în piața unică a UE, inclusiv în ceea ce privește roamingul“, a transmis Metsola.

Piața unică a UE, care împlinește anul acesta 30 de ani la înființare, ajută Europa să navigheze printre tensiunile geopolitice actuale, să îmbunătățească competitivitatea UE și să sprijine tranzițiile ecologice și digitale ale economiei europene, relevă un raport recent difuzat de Comisia Europeană.

Semnalele liderilor instituțiilor UE vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută rapoartele privind capacitatea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de a-și asuma obligațiile de stat membru UE. Niciunul dintre cele trei state nu se află la un nivel “avansat”, în vreme ce doar Ucraina înregistrează un “nivel bun de pregătire” la anumite capitole, iar pentru Republica Moldova și Georgia cel mai înalt nivel de pregătire este cel “moderat”.

În ceea ce privește Republica Moldova, Chișinăul înregistrează un nivel “moderat pregătit” pentru capitolele știință și cercetare, relațiile externe și politica externă și de securitate comună. La majoritatea celorlalte capitole, R. Moldova se află la “un anumit nivel de pregătire” sau la “un stadiu incipient de pregătire”.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, la reuniunea Consiliului de asociere UE – Moldova, reprezentanții UE și ai Republicii Moldova vor discuta despre relațiile UE-Republica Moldova în contextul statutului de țară candidată la UE al Republicii Moldova, punând accentul pe dialogul politic și reformele, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, comerțul și aspectele legate de comerț, precum și cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate.

Consiliul de asociere va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale, inclusiv la impactul negativ al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și la soluționarea conflictului transnistrean.

La Bruxelles, Natalia Gavrilița a mai avut întrevederi luni cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul european pentru energie Kadri Simson.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Chișinăul respinge categoric afirmațiile lui Lavrov, care a acuzat Occidentul că vrea să transforme R. Moldova în următoarea Ucraină: “Ne-am ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”

Published

on

© Daniel Vodă/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a respins joi, în mod categoric, declarațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a acuzat Occidentul că ar pregăti Republica Moldova să urmeze scenariul Ucrainei și să devină o anti-Rusie.

“Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse, care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge R. Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. R. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă, să respecte decizia poporului nostru. R. Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere” a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău.

 

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, relatează Agerpres.

În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO”.

”Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Invazia Rusiei în Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva țara trebuie să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o “alianță mai mare” a spus președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico Europe, după ce a fost întrebată despre o potențială aderare la NATO.

În răspunsul său, Sandu a avut grijă să nu menționeze numele NATO, anatemă pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

În schimb, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE la data de 3 martie 2022, iar la 23 iunie 2022 a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit-o marți, la Chișinău, pe șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, după ce aceasta din urmă a poposit inițial în Ucraina, anunță MOLDPRES şi Radio Chişinău, citate de Agerpres.

”Este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în Republica Moldova și sunt sigură că această întâlnire va da un nou impuls relațiilor bilaterale și va consolida cooperarea noastră în contextul integrării europene a țării”, a spus Maia Sandu, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președinta Republicii Moldova a făcut trimitere la consecințele războiului din Ucraina și la criza energetică și a punctat că aderarea la Uniunea Europeană va ancora Republica Moldova într-o comunitate în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate, transmite Radio Chişinău.

Sandu a subliniat că un stat democratic ”nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război şi de interesele Rusiei”, precizând că Moldova poate supravieţui aici ca o ţară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Şefa statului a mai spus că vizita premierului danez va da un impuls nou colaborării dintre cele două ţări.

Amintim că la sfârșitul lunii martie a anului trecut, Parlamentul European și-a dat acordul ca UE să furnizeze Republicii Moldova 150 de milioane de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă.

Pentru ca banii să fie plătiți, Republica Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a unui program macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional (FMI).

De asemenea, trebuie să pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie semnate împreună cu UE pentru a recupera, printre altele, activele pierdute în urma fraudei bancare din 2014, pentru a reforma gestionarea finanțelor publice, sectorul justiției, achizițiile publice și pentru a îmbunătăți drepturile lucrătorilor.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 mins ago

Liderii instituțiilor UE consideră că “este timpul să accelerăm integrarea R. Moldova în piața unică a Uniunii Europene”

MAREA BRITANIE1 hour ago

Cutremure în Turcia: SUA sunt gata să ofere ”orice fel de asistență necesară”. Marea Britanie, Grecia și Israel trimit echipe de salvare și ajutor umanitar

SCHENGEN2 hours ago

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul slovac: Slovacia, între cele 21 de state Schengen care și-au reconfirmat sprijinul pentru aderarea României

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană intenționează să ofere Macedoniei de Nord un împrumut de 100 milioane de euro pentru stabilitatea financiară a țării în contextul războiului din Ucraina

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Papa Francisc își exprimă ”profunda întristare” pentru ”enormele pierderi de vieți omenești” cauzate de cutremurele din Turcia

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Turcia mulțumește României pentru echipele de salvare trimise după seismele devastatoare: “Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios”

U.E.3 hours ago

Grecia consideră că UE ar trebui să fie ”francă şi deschisă” și să recunoască faptul că ”gardurile funcţionează” în protejarea frontierelor externe

ROMÂNIA3 hours ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

NATO4 hours ago

Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți

INDIA4 hours ago

UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor

ROMÂNIA3 hours ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.2 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE4 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

Team2Share

Trending