Connect with us

RUSIA

Sondaj: Peste 50% dintre germani doresc reducere dependenței militare de SUA și aprofundarea relațiilor cu Rusia

Published

on

© European Union, 2018

Majoritatea germanilor sunt în favoarea reducerii dependenței de securitate de Statele Unite ale Americii și în favoarea aprofundării relațiilor cu Rusia, potrivit unui sondaj realizat de YouGov și comandat de agenția dpa, relatează Agerpres

Dintre persoanele intervievate, 55% au declarat că ar dori ca statele europene din NATO să se poată apăra singure în cazul unui atac, fără ajutor din partea Statelor Unite, în timp ce 21% dintre respondenţi nu vor să renunţe la sprijinul militar american. 

De asemenea, mai puțin de jumătate (48%) sunt de acord cu o retragere totală sau parţială a celor 35.000 de militari americani staţionaţi în Germania, în timp ce procentul celor care consideră că întregul contingent american ar trebui să rămână este de 32%.

Sondajul mai relevă un sprijin puternic pentru consolidarea relațiilor cu Rusia, 54% dintre respondenţi considerând că NATO ar trebui să coopereze mai strâns cu această ţară.

În ceea ce privește politica de sancțiuni economice a Uniunii Europene împotriva Rusiei, sondajul indică că doar 21% dintre cei intervievați sunt în favoarea menţinerii poziţiei dure împotriva Moscovei, în timp ce 34% sunt de acord cu suspendarea lor, 37% sunt împotrivă, iar 29% nu au exprimat o opinie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Serviciul de informații al armatei ruse s-a aflat în spatele piratării unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidențialelor din Franța din 2017 (Le Monde)

Published

on

E-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron au fost piratate de hackeri care au avut legătură cu serviciul de informații al armatei ruse (GRU) în timpul alegerilor prezidențiale din Franța în 2017, potrivit cotidianului Le Monde, conform France Presse, informează Agerpres.

Le Monde a precizat că două unități înalt specializate cu legături cu GRU ”au luat succesiv la țintă conturile de e-mail ale unor apropiați ai viitorului președinte” francez.

Publicaţia îşi sprijină afirmaţiile pe munca a doi cercetători specializaţi ai Google, precum şi pe o anchetă a companiei FireEye, specializată în identificarea celor mai sofisticaţi hackeri, mai ales din aparatul de stat al Rusiei.

Potrivit Le Monde, un prim grup de hackeri, cu numele de cod APT28, a început în martie 2017 o operaţiune de ‘phishing’, constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate.

O lună mai târziu, o altă entitate – Sandworm, potrivit cercetătorilor de la Google – a preluat ştafeta cu acelaşi mod de operare.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului secund al alegerilor, mii de documente din campania lui Macron au început să fie difuzate pe internet.

În luna iulie 2017 congresmeni americani au precizat pentru Reuters că agenți ruși au încercat să obțină informații de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron cu ajutorul unor conturi false de Facebook.

Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create în acest sens. Conducerea rețelei de socializare a anunțat în luna aprilie a acelui an că a luat măsuri de combatere a difuzării informațiilor false legate de alegerile prezidențiale.

Mișcarea ”En Marche!” fondată de Emmanuel Macron care a reușit să o înfrângă pe Marine Le Pen, liderul partidului Frontul Național, redenumit Adunarea Națională,  de extremă dreapta, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a anunțat înaintea încheierii oficiale a campaniei că a fost victima unor operațiuni de piraterie, dar nu a semnalat vreo încercare de infiltrare pe contruile de Facebook.

Aceste dezvăluiri au loc cu doar câteva zile înaintea vizitei președintelui Rusiei Vladimir Putin la Paris, care urmează să participe pe 9 decembrie la summitul în format Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) asupra conflictului din estul Ucrainei.

Un astfel de summit în patru asupra Ucrainei, la nivelul şefilor de stat, a avut loc pentru prima oară la 6 iunie 2014 la castelul din Benouville, în Normandia (nord-vestul Franţei), iar miniştrii şi diplomaţii se reunesc cu regularitate. Ultimul summit al şefilor de stat sau de guvern în acest format a avut loc la Berlin pe 19 octombrie 2016.

Acest summit va prilejui, de altfel, prima întrevedere între președintele rus Vladimir Putin și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de când acesta din urmă și-a preluat mandatul de șef al statului.

Continue Reading

RUSIA

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, și șeful diplomației ruse, Sergey Lavrov, au convenit să mențină un contact strâns în contextul apropierii reuniunii în format Normandia de la Paris

Published

on

© EEAS/Twitter

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și ministrul rus de externe, Sergey Lavrov au decis să mențină un contact strâns după întâlnirea avută în marja Consiliului ministerial al OSCE de la Bratislava, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate / vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, s-a întâlnit astăzi cu ministrul de externe al Federației Ruse, Sergey Lavrov, în marja celui de-al 26-lea Consiliu ministerial al OSCE de la Bratislava .

Aceștia au discutat situația din estul Ucrainei înainte de reuniunea în format Normandia de la Paris, la 9 decembrie. Înaltul Reprezentant a subliniat că punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk este crucială.

De asemenea, în intervenția avută astăzi la reuniunea de la Bratislava, Înaltul Reprezentant a declarat că UE privește cu speranță spre reuniunea de la Paris, care ar trebui să fie bazată pe un dialog orientat spre obținerea de rezultate, însă a precizat că ,,esența conflictului nu s-a schimbat și anume, violarea de către Rusia a normelor de drept internațional și a principiilor OSCE prin anexarea Crimeei și Sevastopolului și perpetuarea agresiunii în estul Ucrainei”, potrivit unui mesaj pe Twitter.

Printre alte aspecte, au discutat și situațiile din Siria și, respectiv, din Venezuela.

Citiți și Rusia returnează Ucrainei navele capturate anul trecut în strâmtoarea Kerchi, cu trei săptămâni înainte de o nouă rundă de discuții în format ,,Normandia”

Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței sunt așteptați să se întâlnească la 9 decembrie la Paris, în format Normandia, pentru a consolida planul de acțiune stabilit de Grupul de contacte trilaterale de diplomați din Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, reunit în octombrie la Minsk. 

Planul prevede organizarea de alegeri în estul Ucrainei și acordarea unui statut special temporar regiunilor separatiste, care necesită modificări legislative. În acest sens, acordarea statutului special temporar în timpul alegerilor locale în regiunile din estul Ucrainei este principalul subiect de pe agenda de discuții pentru viitoarea reuniune în format Normandia. 

În cadrul reuniunii din 9 decembrie, de la Paris, vor participa cele două părți aflate în conflict, Rusia și Ucraina, reprezentate de președinții Vladimir Putin, respectiv Volodymyr Zelenski, și președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, în calitate de mediatori. 

Întâlnirea va marca, totodată, primele discuții la cel mai înalt nivel după 3 ani, pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei. 

Continue Reading

RUSIA

Vladimir Putin și Ursula von der Leyen au discutat despre ”dezvoltarea unui dialog direct” între Rusia și UE

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a avut marți o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a felicitat-o pentru instalarea în funcție, informează Kremlinul într-un comunicat.

S-a remarcat de ambele părți că, în ciuda perioadei dificile actuale în relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, este în interesul pe termen lung al ambelor părți să găsească un numitor comun pe teme-cheie ale agendei europene și internaționale, să dezvolte un dialog direct”, se arată într-o declarație a Kremlinului.

Convorbirea Putin – von der Leyen și discuțiile privind dezvoltarea unui dialog direct apar în contextul în care și președintele francez Emmanuel Macron, aflat la reuniunea aniversară a NATO de la Londra, continuă să solicite reluarea unui dialog strategic cu Rusia, liderul de la Paris fiind de părere că Rusia este parte a Europei. De altfel, Macron a afirmat că își asumă ideea unei deblocări a raporturilor cu Rusia, cu apărarea suveranității europene, și a evocat în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin, vara trecută, un concept mai vechi ale unei Europe de la ”Lisabona la Vladivostok”.

Putin și von der Leyen au discutat, de asemenea, despre viitoarea întâlnire în formatul Normandia, la Paris, unde președinții Rusiei și Ucrainei se vor întâlni cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez, Emmanuel Macron, în efortul de a promova un plan de pace până acum eșuat pentru a pune capăt conflictului în estul Ucrainei.

Kremlinul a mai transmis Putin a vorbit telefonic și cu fostul președinte Jean-Claude Juncker, iar cei doi au fost de acord ”să continue să mențină contactele personale”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending