Connect with us

MAREA BRITANIE

SUA îndeamnă Regatul Unit să continue ”cu bună-credință negocierile cu UE” pentru a depăși tensiunile legate de protocolul privind Irlanda de Nord

Published

on

© Elizabeth Truss / Twitter

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a îndemnat-o pe Liz Truss, ministrul britanic de externe, să continue cu ”bună-credință negocierile cu Uniunea Europeană pentru a ajute la o soluție care să conserve rezultatele obținute prin Acordul din Vinerea Mare”.

”Cei doi au discutat despre protocolul privind Irlanda de Nord, iar secretarul l-a îndemnat pe ministrul de externe Truss să continue negocierile cu bună-credință cu UE pentru a ajunge la o soluție care să păstreze câștigurile obținute prin Acordul de la Belfast. De asemenea, cei doi au recunoscut aniversarea de un an a Noii Carte a Atlanticului a președintelui Biden și a prim-ministrului Johnson, iar secretarul a lăudat progresele pe care SUA și Regatul Unit le-au făcut împreună în combaterea pandemiei globale, în lupta împotriva schimbărilor climatice, în stimularea comerțului, în consolidarea securității noastre și în apărarea valorilor democratice în întreaga lume”, este precizat într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Mesajul Statelor Unite vine în contextul în care tensiunile dintre Bruxelles și Londra sunt alimentate de hotărârea Regatului Unit de a modifica unilateral protocolul privind Irlanda de Nord, ce va permite, în cazul în care legislația în cauză va fi adoptată, ca miniștrii să dezactiveze anumite părți ale acestui protocol, element esențial al Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, convenit și aprovat de cele două părți după lungi negocieri intense.

Mulți democrați americani acordă atenție prezervării păcii din Irlanda de Nord, iar președintele Joe Biden și președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, au avertizat anterior că nu vor saluta nicio încercare de a submina Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt conflictelor de decenii dintre unioniștii protestanți și naționaliștii catolici, conform Politico Europe

Renegocierea protocolului este nerealistă. Nu a fost găsită nicio soluție alternativă viabilă pentru acest echilibru delicat, negociat îndelung. Orice renegociere ar aduce pur și simplu o incertitudine juridică suplimentară pentru oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord. Din aceste motive, Uniunea Europeană nu va renegocia protocolul”, a fost reacția fermă a lui Sefcovic dată publicității la scurt timp după prezentarea legislației mai sus amintite.

Acesta a subliniat că Uniunea Europeană a dat dovadă de înțelegere față de dificultățile practice de punere în aplicare a protocolului încă de la început.

”Luăm act cu îngrijorare semnificativă de decizia de astăzi a guvernului britanic de a prezenta o legislație care să nu aplice elemente esențiale ale protocolului. Acțiunea unilaterală dăunează încrederii reciproce. Comisia va evalua acum proiectul legislativ britanic. În special, protocolul oferă operatorilor economici din Irlanda de Nord acces la piața unică a UE pentru mărfuri. Abordarea guvernului britanic pune în pericol acest acces și oportunitățile aferente”, a completat oficialul european.

Maros Sefcovic a invitat ”guvernul britanic să se angajeze împreună cu noi în vederea găsirii unor soluții comune”, Comisia Europeană fiind ”pregătită să își joace rolul – așa cum a făcut-o încă de la început”.

Până atunci însă, reacția Uniunii Europene la ”acțiunile unilaterale ale Regatului Unit va reflecta” obiectivul de punere în aplicare a protocolului și va fi ”proporțională”.

Ca un prim pas, Comisia va lua în considerare continuarea procedurii de infringement, lansată împotriva guvernului britanic în martie 2021. Am suspendat această acțiune în justiție în septembrie 2021 în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune. Acțiunea unilaterală a Regatului Unit contravine direct acestui spirit. De asemenea, Comisia va lua în considerare lansarea unor noi proceduri de infringement care să protejeze piața unică europeană de riscurile pe care încălcarea protocolului le creează pentru întreprinderile din UE și pentru sănătatea și siguranța cetățenilor UE. În paralel, și în conformitate cu angajamentul ferm și de lungă durată al UE față de întreprinderile și cetățenii din Irlanda de Nord, vom prezenta în curând mai multe detalii despre modelul nostru de punere în aplicare flexibilă a protocolului, bazat pe soluții durabile în cadrul protocolului”, a detaliat vicepreședintele executivului european acțiunile pe care instituția din care face parte le are în vedere.

Comisia Europeană a propus deja propriile sale modificări ale protocolului în încercarea de a ieși din impas, însă Regatul Unit a considerat că acestea nu sunt suficiente.

Citiți și:
UE își respectă angajamentul pentru a asigura aprovizionarea continuă cu medicamente în Irlanda de Nord și prezintă o serie de propuneri menite să dezamorseze tensiunile post-Brexit cu Londra

Prin soluția propusă, Comisia și-a îndeplinit intenția de a facilita punerea în aplicare pe teren a Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, în concordanță cu pachetul de soluții ambițioase pentru Irlanda de Nord, prezentat la 13 octombrie 2021. UE a fost dispusă să își modifice propria legislație privind medicamentele pentru a asigura următoarele aspecte:

  • Medicamentele generice (cum ar fi paracetamolul) pot fi autorizate cu respectarea procedurilor naționale din Regatul Unit, în conformitate cu normele UE privind medicamentele. Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea acces la aceste medicamente în același timp cu cetățenii din restul Regatului Unit.
  • Cetățenii din Irlanda de Nord vor avea, de asemenea, acces la medicamente inovatoare care salvează vieți (inclusiv noi medicamente împotriva cancerului) în același timp cu cetățenii din Regatul Unit. O „soluție tranzitorie” va permite furnizarea în Irlanda de Nord a oricărui medicament nou autorizat în Regatul Unit, până când autorizația relevantă este acordată și în UE. Această „soluție tranzitorie” se adaugă mecanismelor existente privind uzul compasional și în regim de urgență prevăzute de legislația UE.
  • Toate funcțiile de reglementare pot rămâne în Regatul Unit dacă în prezent se află acolo.
  • Pentru medicamentele introduse în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, testarea loturilor nu trebuie repetată dacă a fost deja efectuată în Marea Britanie sau UE.
  • Nu sunt necesare autorizații de fabricație sau licențe de import pentru medicamentele furnizate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, sub rezerva anumitor condiții.
  • Autorizarea de către autoritatea de reglementare din Regatul Unit poate permite companiilor situate în Marea Britanie să utilizeze aceeași cutie de medicamente și același prospect atunci când aprovizionează piețele din Marea Britanie și Irlanda de Nord. Nu ar fi necesare ambalaje separate.
  • Malta, Cipru și Irlanda vor beneficia de anumite derogări pentru o perioadă de trei ani. De exemplu, în această perioadă, în cele trei țări, importatorii de medicamente din Regatul Unit nu vor trebui să dețină autorizații de fabricație, iar în cazul medicamentelor respective nu se va repeta testarea loturilor dacă aceasta a fost deja efectuată în Regatul Unit. Astfel, operatorii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se adapta. Se lucrează la o soluție permanentă pe termen lung în contextul Strategiei farmaceutice a UE.

Propunerile impuneau totodată Regatului Unit să respecte anumite condiții:

  • Propunerea prevede cerințe privind ambalarea pentru a se asigura faptul că medicamentele autorizate de Regatul Unit nu intră pe piața unică.
  • Regatul Unit își asumă responsabilitatea exclusivă pentru autorizarea medicamentelor pentru Irlanda de Nord. Acest lucru depinde de respectarea în mod substanțial de către Regatul Unit a legislației UE privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor de uz uman atunci când eliberează autorizații de introducere pe piață pentru Irlanda de Nord. Se reduc astfel riscurile pentru piața unică a UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic risipește zvonurile: Guvernul nu are nicio intenție de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de UE

Published

on

© No. 10/ Flickr

Guvernul britanic nu are nicio intenție de a relua Brexit-ul pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a anunțat luni premierul britanic, Rishi Sunak, risipind astfel zvonurile care sugerau că Londra ar putea să își consolideze legăturile cu UE, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Vreau să fiu clar înţeles pe acest subiect (…) Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE”, a declarat Rishi Sunak la o conferinţă a principalei organizaţii patronale a ţării.

”Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexit-ul poate aduce şi deja aduce beneficii importante şi oportunităţi pentru ţară”, a adăugat el, oferind ca exemple preluarea controlului asupra imigraţiei de către Marea Britanie de la ieşirea din UE şi acordurile comerciale semnate cu alte ţări.

Potrivit Sunday Times, ”membri ai guvernului intenționează să pună Marea Britanie pe calea unei relații similare cu cea dintre Elveția și Uniunea Europeană”.

Elveția nu este membră a UE, dar a încheiat mai multe acorduri cu UE și are acces la piața unică pentru majoritatea industriilor sale, amintește BBC.

De asemenea, Elveția contribuie la bugetul UE și beneficiază de libertatea de circulație, ceea ce înseamnă că cetățenii UE pot locui și lucra în această țară.

Făcând referire la comerț, Sunak a amintit că Regatul Unit se poate orienta spre ”piețele cu cea mai rapidă creștere din lume”, evocând aderarea la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), o zonă de liber schimb de 9 trilioane de lire sterline, conform The Guardian.

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

Negocierile de aderare au fost deja demarate la mijlocul lunii iunie 2021. Conform calculelor, o alăturare a Marii Britanii la CPTPP va crește exporturile britanice către țările din acest acord cu 65% (37 de miliarde de lire sterline) până în 2030.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Într-o vizită surpriză la Kiev, noul premier britanic, Rishi Sunak, anunță un pachet semnificativ de apărare antiaeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline pentru Ucraina

Published

on

© No.10/ Flickr

Noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a efectuat o vizită surpriză în Kiev unde s-a întâlnit pentru prima dată cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că Regatul Unit va continua să fie alături de ucraineni în lupta lor.

Anunțul a fost făcut inițial de liderul ucrainean printr-un video postat pe canalul de Telegram, punctând că ”încă din primele zile de război, Ucraina și Regatul Unit au fost cei mai puternici aliați”.

”În timpul întâlnirii de astăzi am discutat cele mai importante chestiuni pentru țările noastre și pentru securitatea globală”, a completat  Zelenski, informează Deutsche Welle.

Sunak a postat ulterior același video pe pagina sa de Twitter, care cuprinde mesajul: ”Marea Britanie știe ce înseamnă să lupți pentru libertate”, dându-i asigurări președintelui ucrainean că ”suntem alături de tine până la capăt”.

”Sunt mândru de modul în care Marea Britanie a fost alături de Ucraina încă de la început. Și mă aflu astăzi aici pentru a spune că Regatul Unit și aliații noștri vor continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a pune capăt acestui război barbar și pentru a obține o pace dreaptă. În timp ce forțele armate ale Ucrainei reușesc să respingă forțele rusești la sol, civilii sunt bombardați brutal din aer. Astăzi furnizăm noi echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv tunuri antiaeriene, radare și echipamente antidronă, și intensificăm sprijinul umanitar pentru iarna rece și grea care va urma. Mă simt profund onorat să mă aflu astăzi la Kiev și să am ocazia de a-i întâlni pe cei care fac atât de multe și plătesc un preț atât de mare pentru a apăra principiile suveranității și democrației”, a subliniat Sunak, conform unui comunicat dat publicității de Downing Street.

Așadar, pachetul major de apărare antiaeriană oferit de Londra Kievului se ridică la 50 de milioane de lire sterline și cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele oferite de Iran Rusiei, inclusiv radare și capabilități electronice de apărare împotriva dronelor, venind în completarea celor peste 1000 de rachete antiaeriene,

Noile facilități de apărare vin în sprijinul Ucrainei care, în ultima săptămână s-a confruntat cu numeroase atacuri aeriene ce au vizat infrastructura critică, lăsând aproximativ 10 milioane de oameni, adică aproximativ o pătrime din populația totală, fără energie electrică, în pragul iernii.

În acest context, Regatul Unit își consolidează oferta de instruire pentru forțele armate ucrainene, trimițând medici și ingineri experți ai armatei în regiune pentru a oferi sprijin specializat.

Fiind conștient că ucrainenii se confruntă cu o iarnă foarte dificilă cu pene de curent generalizate și cu distrugerea locuințelor, școlilor și spitalelor, prim-ministrul britanic a anunțat, de asemenea, că 12 milioane de lire sterline vor merge către Programul Alimentar Mondial, în vreme ce 4 milioane de lire sterline vor fi direcționate către Organizația Internațională pentru Migrație. Finanțarea va contribui la furnizarea de generatoare, adăposturi, reparații de apă și clinici medicale mobile. De asemenea, Regatul Unit va trimite zeci de mii de kituri de iarnă pentru frig extrem pentru trupele ucrainene.

În colaborare cu guvernul ucrainean, Londra a identificat un număr inițial de opt proiecte de construcții care vor fi sprijinite de UK Export Finance, contribuind astfel la repararea infrastructurii critice a Ucrainei și la punerea bazelor pentru redresarea economică. Proiectele includ șase poduri și două proiecte de locuințe, inclusiv un proiect de dezvoltare în Bucea pentru aproximativ 2.250 de locuitori.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.2 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA6 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA7 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA8 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO21 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO21 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending