Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European atrage atenția că oprirea ”tehnicilor genomice, care înseamnă progres și cercetare, va duce la foamete”.
Acesta a participat luni, în cadrul comisiei mai sus amintite, la un schimb de opinii cu Irene Sacristan Sanchez, reprezentanta Comisiei (DG SANTE) privind situația actuală a noilor tehnici genomice.
Consultarea publică referitoare la noile tehnici genomice este în desfășurare până la 22 iulie. Această consultare publică prevede elaborarea la final a unei legislații.
”Trăim într-o dulce ipocrizie legat de acest subiect. Stimați colegi, Uniunea Europeană importă în mod considerabil soia modificată genetic, fără de care nu am putea să producem nici carne și nici lapte. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu cineva din Franța și îmi spunea că în Franța, necesarul de soia este de 3 mil de tone. Iar capacitatea în Franța de a produce soia este de 450 mii de tone. Diferența este soia modificată genetic, care este importată din Argentina”, a avertizat Buda.
Eurodeputatul consideră că soluția pentru a evita ”dependențele de alte state din afara Uniunii Europene” este aceea de a ieși din ”aceste tranșee și să înțelegem că trebuie să punem pe masă niște soluții care să fie viabile și adaptate noilor realități”.
”Acum, dacă vrem să facem aceeași greșeală, să ne creăm mai departe dependențe de alte state din afara Uniunii Europene și peste 5-6 ani de zile, sau chiar mai repede să avem aceeași problemă pe care o avem astăzi cu gazul, putem să rămânem mai departe în aceeași tranșee de care vorbea și domnul Hausling mai devreme. Și atunci soluția este să ieșim din aceste tranșee și să înțelegem că trebuie să punem pe masă niște soluții care să fie viabile și adaptate noilor realități. Stimați colegi, săptămâna trecută Putin a incendiat zeci de mii de hectare de grâu în Ucraina. Ieri, prețul la combustibil din estul Europei a depășit 2 euro și jumătate. Ce înseamnă asta? Înseamnă o reducere a cantității de hrană pe care o avem la dispoziție în viitor. Dacă mai departe oprim aceste tehnici genomice, care până la urmă înseamnă progres și cercetare, să le punem pe masă și la îndemâna fermierilor, ne vom trezi în situația în care o să avem foamete. Și atunci, dacă am ceva ce să reproșez Comisiei Europene este chestiunea aceasta când întreabă opinia publică: Vreți tehnici genomice care să vă pună pe masă hrană verificată de EFSA sau vreți să avem de-a face cu un fenomen de foamete la nivel european și la nivel mondial?”, a completat Daniel Buda.
La 29 aprilie 2021, Comisia Europeană a publicat, la cererea Consiliului, un studiu privind noile tehnici genomice.
Studiul arată că noile tehnici genomice, care sunt tehnici de modificare a genomului unui organism, au potențialul de a contribui la un sistem alimentar mai durabil, ca parte a obiectivelor Pactului verde european și ale Strategiei ”De la fermă la consumator”.
În același timp, studiul constată că legislația actuală privind OMG-urile, adoptată în 2001, nu este adecvată pentru aceste tehnologii inovatoare. Comisia lansează în prezent o consultare amplă și deschisă privind elaborarea unui nou cadru juridic pentru aceste biotehnologii.
Principalele concluzii ale studiului sunt:
- Produsele obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice au potențialul de a contribui la sisteme alimentare durabile, plantele fiind mai rezistente la boli, la condițiile de mediu și la efectele schimbărilor climatice. În plus, produsele pot beneficia de calități nutriționale mai ridicate, cum ar fi un conținut mai sănătos de acizi grași, și au o nevoie redusă de factori de producție agricolă, cum ar fi pesticidele;
- Contribuind la obiectivele UE privind inovarea și durabilitatea sistemelor alimentare, precum și la o economie mai competitivă, noile tehnologii genomice pot prezenta beneficii pentru multe sectoare ale societăților noastre;
- În același timp, studiul a analizat, de asemenea, preocupările legate de produsele obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice și aplicațiile lor actuale și viitoare. Printre preocupările exprimate s-au numărat posibilul impact asupra siguranței și mediului, de exemplu asupra biodiversității, coexistența cu agricultura ecologică și fără OMG-uri, precum și etichetarea;
- Noile tehnici genomice sunt un set foarte divers de tehnici și pot duce la obținerea unor rezultate diferite, unele produse vegetale obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice având profiluri de siguranță pentru sănătatea animalelor și a mediului similare cu cele ale plantelor ameliorate în mod convențional;
- Studiul arată că există indicii clare că legislația din 2001 privind OMG-urile, aflată în prezent în vigoare, nu este adecvată scopului pentru anumite tehnologii genomice noi și produsele acestora și că trebuie adaptată la progresul științific și tehnologic.