Connect with us

U.E.

Ucraina are nevoie de aproape 453 de miliarde de euro pentru reconstrucție și redresare în următorul deceniu, relevă cea mai recentă evaluare realizată de UE, Banca Mondială, ONU și Kiev

Published

on

© European Union 2022/Source - EC Audiovisual

Guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite, estimează în prezent că, la 31 decembrie 2023, costul total al reconstrucției și redresării în Ucraina este de 486 de miliarde de dolari (452,8 miliarde de euro) în următorul deceniu, în creștere față de 411 miliarde de dolari (383 miliarde de euro), estimat cu un an în urmă.

Potrivit unui comunicat al executivului european, doar pentru 2024, autoritățile ucrainene estimează că țara va avea nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari (14 miliarde de euro) pentru prioritățile imediate de reconstrucție și de redresare, atât la nivel național, cât și la nivel local, punând un accent deosebit pe sprijinirea și mobilizarea sectorului privat, alături de refacerea locuințelor, a infrastructurii și serviciilor de bază, a energiei și a transporturilor.

În document este subliniat faptul că, în timp ce aproximativ 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) din această finanțare au fost asigurate, atât de la partenerii internaționali, cât și din resursele proprii ale Ucrainei, aproximativ 9,5 miliarde de dolari (8,9 miliarde de euro) sunt în prezent nefinanțate.

”Războiul de agresiune al Rusiei continuă să aibă consecințe profunde asupra Ucrainei. UE va continua să joace un rol-cheie în abordarea provocărilor pe termen scurt și mediu identificate în raportul de astăzi. Prin punerea la dispoziție a informațiilor actualizate, raportul contribuie la focalizarea în continuare a efortului de redresare, reconstrucție și modernizare prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina și al Planului pentru Ucraina”, a transmis Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.

Raportul, care acoperă pagubele suferite pe o perioadă de aproape doi ani, de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, până la 31 decembrie 2023, constată că pagubele directe în Ucraina au ajuns acum la aproape 152 de miliarde de dolari (141,6 miliarde de euro), cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transporturile, comerțul și industria, energia și agricultura.

Pagubele sunt concentrate în regiunile Donețk, Harkov, Luhansk, Zaporojie, Herson și Kyiv, care sunt aceleași regiuni care au suferit cele mai mari pagube, așa cum s-a raportat în evaluarea anterioară.

În întreaga țară, 10% din fondul locativ a fost avariat sau distrus, ceea ce a prelungit strămutarea ucrainenilor din comunitățile lor. Distrugerea barajului Harkov și a hidrocentralei în iunie 2023 a avut ca rezultat un impact negativ semnificativ asupra mediului și a agriculturii și a exacerbat provocările cu care se confruntă deja persoanele care se luptă pentru a avea acces la locuințe, apă, alimente, servicii de sănătate.

Documentul enumeră nevoile critice de investiții pentru redresare pe termen scurt și reconstrucție pe termen mediu. Acolo unde este posibil, evaluarea ia în considerare și exclude nevoile care au fost deja satisfăcute prin intermediul bugetului de stat și al sprijinului oferit de parteneri și de comunitatea internațională.

Raportul evidențiază, de asemenea, nevoia continuă de reforme și politici care să catalizeze implicarea sectorului privat și să asigure o redresare incluzivă și ecologică, precum și integrarea planificării proiectelor în procesul de planificare bugetară pe termen mediu.

Constatările raportului RDNA3 completează prioritățile prevăzute în agenda de reformă și de investiții a Planului pentru Ucraina, care va stabili cadrul de punere în aplicare a plăților efectuate de UE în cadrul Facilității pentru Ucraina pentru următorii patru ani. Pe măsură ce Ucraina se pregătește pentru procesul de aderare la UE, aceste reforme și investiții sprijină principiile ”reconstruirii mai bune” și capacitatea instituțională a autorităților naționale și subnaționale. 

De la ultima evaluare, guvernul Ucrainei, cu sprijinul partenerilor săi, a răspuns unora dintre cele mai urgente nevoi.

De exemplu, în sectorul locuințelor, conform datelor Guvernului Ucrainei, în 2023, 1 miliard de dolari (931,7 milioane de euro), a fost deblocat pentru redresarea sectorului locuințelor, cea mai mare parte fiind dedicată reparării și reconstrucției clădirilor avariate.

În sectorul transporturilor, au fost efectuate reparații de urgență pe mai mult de 2.000 km de autostrăzi, autostrăzi și alte drumuri naționale.

În sectorul educației, autoritățile locale au reconstruit aproximativ 500 de instituții de învățământ, iar din ianuarie 2023, ponderea instituțiilor de învățământ cu adăposturi antiatomice a crescut de la 68% la 80%.

Cele mai mari nevoi de redresare și reconstrucție estimate se referă la locuințe (17% din total), urmate de transporturi (15%), comerț și industrie (14%), agricultură (12%), energie (10%), protecție socială și mijloace de trai (9%) și gestionarea riscurilor de explozie (7%). În toate sectoarele, costul de îndepărtare și gestionare a molozului (și de demolare acolo unde este necesar) a atins aproape 11 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Published

on

© Angel Tîlvăr / Facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 28 aprilie, la Bruxelles, cu Andrius Kubilius, comisarul european pentru apărare.

Potrivit unui comunicat MApN remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile au vizat consolidarea pregătirii României în domeniul apărării și intensificarea cooperării industriale europene, în contextul noului pachet legislativ adoptat de Comisia Europeană, cu relevanță strategică pentru securitatea Uniunii.

Cei doi oficiali au analizat mijloacele de atingere a obiectivelor stabilite în Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare și au discutat despre valorificarea sprijinului financiar disponibil prin Pachetul de inițiative „Readiness 2030”.

În acest cadru, ministrul Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea flexibilizării instrumentelor europene în vederea facilitării investițiilor în domeniul apărării și a menționat intenția României de a activa clauza derogatorie prevăzută în Pactul de Stabilitate și Creștere.

De asemenea, oficialul român a exprimat interesul pentru accesarea finanțării oferite prin instrumentul SAFE (Safe Action for Europe), cu accent prioritar pe proiectele dedicate sistemelor terestre și navale, echipamentelor de infanterie, soluțiilor de contramobilitate militară, respectiv tehnologiilor de comandă și control.

„Într-un context geopolitic dinamic, investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene. România își asumă activ acest rol, sprijinind proiectele lansate de Comisia Europeană”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

În ceea ce privește dezvoltarea industriei europene de apărare, oficialul român a pledat pentru o distribuție geografică echilibrată a investițiilor și pentru stimularea colaborării transfrontaliere între întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, a subliniat importanța extinderii parteneriatelor strategice cu state terțe care împărtășesc valorile europene, pentru a întări lanțurile globale de aprovizionare cu materii prime critice.

De asemenea, cei doi oficiali au evidențiat importanța urgentării procesului de adoptare a Regulamentului Programului European pentru Industria de Apărare (EDIP).

Continue Reading

SUA

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Uniunea Europeană salută comentariile președintelui american Donald Trump care recunosc că atacurile necontenite ale Rusiei asupra Ucrainei nu pot fi acceptate și a descris sprijinul acordat de Coreea de Nord Moscovei drept o dovadă a disperării Kremlinului.

”Președintele Zelenski a adoptat în mare măsură poziția UE și viceversa. Am adoptat în mare măsură poziția președintelui Zelenski privind pacea și negocierile referitoare la un acord de încetare a focului, în care poziția Ucrainei este absolut determinantă. De asemenea, am auzit, într-adevăr, comentariile președintelui Trump după aceste discuții și salutăm aceste comentarii care recunosc, de asemenea, că atacurile Rusiei asupra Ucrainei, care, apropo, au continuat în weekend, nu pot fi acceptate”, a declarat Paula Pinho, purtător de cuvânt-șef al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări legate de întâlnirea dintre liderul ucrainean și cel american, ce a avut loc cu ocazia participării acestora la ceremonia de adio dedicată Papei Francisc, trecut în neființă în a doua zi de Paști.

Anita Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru politică externă, a venit cu o completate și a declarat că ”intensificarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord … transmite un mesaj foarte clar: Rusia nu este interesată de pace, dimpotrivă. Obiectivul Rusiei rămâne suprimarea Ucrainei, iar Rusia caută cu disperare orice ajutor pe care îl poate obține pentru a continua această agresiune ilegală”, informează The Guardian

Hipper a calificat acest ajutor drept un semn al ”disperării” Rusiei, care arată ”cât de izolați sunt”.

Președintele american Donald Trump i-a solicitat duminică omologului rus Vladimir Putin ”să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord cu privire la Ucraina, sugerând în același timp că liderul ucrainean Volodimir Zelenski a fi de acord să renunțe la Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova în 2014.

“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey.

Sâmbătă, Trump a dezvăluit că atacurile necontenite ale lui Putin asupra Ucrainei îl fac să se gândească că ”poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară și că trebuie să fie tratat diferit”, făcând trimitere la sancțiuni suplimentare solicitate și de Zelenski.

Luni, Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe să lupte alături de forțele ruse în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, arătând încă o dată intențiile Moscovei cu privire la acest conflict pe care l-a pornit în februarie 2022, conform Politico Europe.

Într-o declarație transmisă prin intermediul agenției de presă de stat KCNA, Comisia militară centrală nord-coreeană a susținut că soldații săi au ajutat forțele ruse să ”elibereze complet” regiunea de frontieră Kursk, în urma unui ordin dat de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Anterior, Vladimir Putin le-a mulțumit lui Kim Jong-Un și trupelor nord-coreene pentru ”solidaritatea” și ”eroismul lor”.

Potrivit oficialilor serviciilor de informații americane, sud-coreene și ucrainene, Coreea de Nord a trimis aproximativ 10 000 până la 12 000 de soldați în Rusia toamna trecută. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că aproximativ 4 000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în timp ce oficialii americani au oferit o cifră mai mică, de aproximativ 1 200 de victime.

Continue Reading

U.E.

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Published

on

© European Union, 2012/Source: EC - Audiovisual Service

Spania, Portugalia și Franța se confruntă cu o pană generală de curent. Operatorul spaniol al rețelei de electricitate, Red Electrica, a declarat că sunt investigate cauzele producerii acestui blackout de energie și că se lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, informează Reuters, Politico și Euronews

Posturi de radio din Spania au declarat că o parte din liniile de metrou din Madrid nu mai funcționează, iar pasagerii au fost evacuați. De asemenea, au existat blocaje de trafic în centrul Orașului Madrid, după ce semafoarele nu au mai funcționat.

Cauza este încă neclară. Presa națională semnalează însă probleme cu rețeaua electrică europeană, care a afectat rețelele naționale din Peninsula Iberică. Un incendiu în sud-vestul Franței, pe muntele Alaric, care a afectat o linie electrică de înaltă tensiune între Perpignan și Narbonne, a fost, de asemenea, identificat ca o posibilă cauză.

Știre în curs de actualizare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA9 minutes ago

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

ENERGIE22 minutes ago

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

SUA35 minutes ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL54 minutes ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.1 hour ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE2 hours ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.2 hours ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL2 hours ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE3 hours ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending