Kievul ia în considerare posibilitatea de a da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse de acestea asupra produselor agricole ucrainene, a relatat, luni, Politico, citându-l pe reprezentantul ucrainean pentru comerț, Taras Kachka.
„Am fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și am interzice importul de fructe și legume din Polonia”, a declarat oficialul
În luna mai, Uniunea Europeană a restricționat fluxul de cereale ucrainene pentru a permite Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.
În timp ce restricția a expirat săptămâna trecută, Varșovia, Bratislava și Budapesta și-au anunțat interdicțiile privind cerealele ucrainene și au declarat că acționează în interesul economiilor lor și că măsura a fost menită să le protejeze fermierii, după ce s-au plâns surplusul de cereale ucrainene le amenință piețele interne.
Kachka a declarat, în acest sens, că interdicțiile sunt „ridicole”.
„Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care dorește să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră, a amândurora, din partea Budapestei”, a spus acesta.
UE a decis să ridice restricțiile vineri, 15 septembrie, după ce Ucraina a declarat că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine, fiind de acord cu introducerea unui sistem de licențe de export în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale.
De altfel, Comisia Europeană a făcut apel duminică la cele trei state „să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă”, pentru a putea pune la punct noul sistem anunțat în cadrul Platformei de coordonare a măsurilor temporare.
De cealaltă parte, Bulgaria a decis vineri să nu mai extindă dincolo de 15 septembrie aceste interdicții, invocând „solidaritatea cu Ucraina” și nevoia de a garanta „securitatea alimentară la scară mondială”. Iar România a făcut cunoscut că ea se va conforma deciziei Bruxelles-ului. Cu toate acestea, premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în urma unei convorbiri cu omologul său ucrainean, că așteaptă de la acesta propunerea de licențiere pe care să o discute. În cazul în care vor exista solicitări de export către România, Ciolacu a spus că va cere ministerelor abilitate, al Agriculturii și al Economiei, ca, printr-un ordin comun, restricția asupra importurilor de cereale ucrainene să fie prelungită cu 30 de zile, până „se lămuresc lucrurile”.
Kachka a declarat că Kievul este pregătit să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine” și va impune un sistem de licențe de export „în timp real” pentru cereale.
Dar oficialul ucrainean a subliniat, de asemenea, că decizia de a-și aplica interdicțiile în afara susținerii din partea UE a ridicat „cea mai mare îngrijorare sistemică” dacă partenerii nu pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele blocului.
Potrivit Politico, Kievul intenționează, de asemenea, să dea în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului, dar nu prin intermediul acordului său comercial cu UE.
„Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și față de propria uniune, pentru că poate influența și alte state”, a adăugat acesta.