UE a introdus taxe suplimentare pentru importurile din Statele Unite. Ce produse americane se vor scumpi

Uniunea Europeană a decis oficial introducerea tarifelor suplimentare asupra unor importuri americane, ca măsură de retorisune față de hotărârea adoptată la 1 iunie de președintele american, Donald Trump.

Taxele, care intra în vigoare de astăzi, vor fi impuse pentru bunuri valorând în total 2.8 miliarde de euro, anunță Deutsche Welle.

Care sunt produsele americane vizate de tarife suplimentare:

– produse din oțel, cum ar fi bare și tije, oțel laminat, oțel inoxidabil, sârmă, tuburi, lanț, țevi și schele, precum și aparate de bucătărie, cuptoare, scări și chiuvete

– produse cosmetice, precum rujurile sau produsele destina machiajului ochilor

– îmbrăcăminte și textile, cum ar fi blugi, pantofi din piele pentru bărbați și lenjerie de pat.

– Motociclete și motorete ”cu motoare cu piston cu ardere internă” cu o capacitate de 500 cc, precum și unele bărci, iahturi, canoe și barci cu vâsle.

– produse alimentare, inclusiv porumb, orez, afine, suc de afine, suc de portocale, porumb dulce și unt de arahide.

– produsele precum bourbonul, whiskey-ul, țigările, cigarete, trabucuri și alte tipuri de tutun.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că taxele impuse de SUA asupra UE sunt „împotriva logicii şi istoriei” şi că „răspunsul UE trebuie să fie clar, dar măsurat”.

El a adăugat, vorbind în faţa Parlamentului de la Dublin: „Vom face ce trebuie să facem pentru a proteja” Uniunea Europeană.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Comerț, Jyrki Katainen, a declarat: ”Dacă am ales produse precum Harley Davidson, unt de arahide și bourbon, este pentru că pe piață există alternative la aceste produse. Nu dorim să facem ceva care ar afecta consumatorii. Aceste produse vor avea un impact politic puternic din punct de vedere simbolic”, a mai spus înaltul oficial european.

Administrația Trump a anunțat la 31 mai că va impune noi tarife la importurile de oțel și aluminiu provenite din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, trei parteneri comerciali importanți ai SUA, după ce nu a reușit să obțină acorduri cu acestea pentru a aborda preocupările legate de securitatea națională.

Citiți și:

UE recurge la măsuri în oglindă după anunțul SUA privind taxele asupra importurilor de aluminiu și oțel: Vom impune tarife suplimentare asupra unor importuri americane

Taxele suplimentare americane riscă să izoleze SUA. Comisarul european Cecilia Malmstrom: Stabilim acorduri comerciale cu o mulțime de țări care creează acest cerc de prieteni

America First. Donald Trump ia în calcul introducerea unor tarife de 25% la importurile de autovehicule, invocând securitatea națională

Este oficial: Statele Unite instituie de la 1 iunie taxe vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu provenite din UE

China reacționează după anunțul făcut de Donald Trump și impune tarife de 25% pentru importuri americane în valoare de 50 de miliarde de dolari

Canada a anunţat că va impune măsuri de retorsiune pentru exporturi americane de 16,6 miliarde de dolari canadieni (12,9 miliarde dolari), de la 1 iulie.

Mexicul a aplicat la rândul său, săptămâna trecută, tarife vamale pentru produse americane pornind de la oţel şi până la carne de porc şi bourbon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.