Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă şi duminică în Malta cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuşi, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.
“Cele două părţi au avut discuţii sincere, de fond şi constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.
O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecţia anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile şi a amintit că ultima întâlnire de acest tip, şi la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.
Aproximativ în aceeaşi perioadă, în primăvară, preşedintele american a prezis un “dezgheţ” în relaţiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.
“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.
În cursul discuţiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite şi China sunt angajate într-o competiţie, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administraţia Biden.
“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.
Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independenţa insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, şi nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.
Pe de altă parte, în aceste discuţii din Malta, China şi Statele Unite s-au angajat să “desfăşoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluţiile în domeniul politic şi de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.
În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile următoare”.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc înainte ca șeful diplomației chineze, Wang Yi, să se deplaseze la Moscova. La invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi va organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate China-Rusia în Rusia, în perioada 18-21 septembrie.
Această întâlnire vine în continuarea unor angajamente recente la nivel înalt, inclusiv între consilierul pentru securitate națională Sullivan și directorul Wang Yi în luna mai la Viena.
Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima perioadă. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.
Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”.