S&D
Vicepreședintele PE interpelează Comisia Europeană: Un mecanism european pentru reducerea inegalităților de acces la servicii de sănătate, necesar
Published
4 weeks agoon
By
Diana Zaim
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, l-a interpelat pe comisarul european, Hadja Lahbib, responsabil pentru răspunsul în situații de criză și protecție civilă, cu privire la strategia UE de sprijinire a pacienților în accesarea echitabilă de tratamente și tehnologii inovative.
„Cele mai performante medicamente și cele mai inovatoare tehnologii medicale trebuie să fie accesibile și românilor. Europa are nevoie de o abordare comună privind politica de sănătate și de un răspuns mai rapid și mai eficient în fața crizelor. Am interpelat-o pe comisara europeană Hadja Lahbib, responsabilă pentru răspunsul în situații de criză și protecție civilă, în cadrul ședinței Comisiei de Sănătate din care fac parte, cu privire la necesitatea unui mecanism european pentru reducerea inegalităților de acces la servicii de sănătate, în mod special în domeniul urgențelor medicale, a bolilor cronice și a maladiilor rare”, a transmis eurodeputatul Victor Negrescu.
Astfel, europarlametarul Victor Negrescu a solicitat o finanțare adecvată pentru sănătate în viitorul buget european pe termen lung precum și stocuri și achiziții comune pentru medicamentele inovatoare sau greu de găsit, conform solicitărilor incluse de acesta în opinia Parlamentului European.
De asemenea, vicepreședintele Legislativului European a cerut intervenții mai rapide la nivel european și o coordonare mai bună între state, dar și un sprijin real pentru regiunile și zonele mai expuse – inclusiv în România.
„Europa trebuie să fie capabilă să ofere un set comun de servicii medicale pentru toți pacienții europeni și să reacționeze imediat atunci când apare o criză, fie că vorbim de dezastre naturale sau alte urgențe”, a mai adăugat acesta.
Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2024” arată că pacienții din România așteaptă mai mult de doi ani de zile până când pot accesa un medicament inovativ, mai exact 828 de zile. De asemenea, pacienții din România au acces la un număr foarte limitat de tratamente inovative, în comparație cu pacienții din Germania sau Italia. În România erau disponibile la 5 ianuarie 2024 doar 33 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 19%.
Politica de sănătate a UE și rolul Comisiei Europene
Uniunea ca entitate nu are competențe în materie de sănătate. Conform tratatelor UE, acest domeniu ține de prerogativele și responsabilitatea statelor membre, de unde caracterul preponderent național al reacțiilor inițiale la declanșarea pandemiei de COVID-19.
Cu toate acestea s-a putut remarca faptul că, pe măsură ce în rândul statelor membre s-a conștientizat mai bine nevoia unei coordonări la nivel european a eforturilor de gestionare a crizei sanitare, rolul și implicarea instituțiilor europene, în special cel al Comisiei Europene, au căpătat o valoare considerabilă.
Responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Eurodeputatul Gabriela Firea cere Comisiei Europene să vină cu măsuri urgente pentru protecția în timp real a tuturor femeilor care sunt victime ale violenței domestice
Parlamentul European solicită prelungirea cu 18 luni a finanțării proiectelor mature din PNRR, într-un raport coordonat de Victor Negrescu și Siegfried Mureșan și votat cu largă majoritate
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei
Vicepreședintele PE Victor Negrescu: Viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gabriela Firea cere Comisiei Europene să vină cu măsuri urgente pentru protecția în timp real a tuturor femeilor care sunt victime ale violenței domestice
Published
13 hours agoon
June 19, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Gabriela Firea, membră a Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să vină cu măsuri urgente pentru protecția în timp real a tuturor femeilor care sunt victime ale violenței domestice.
Demersul său de interpelare a executivului european vine după ce a primit „sute de mesaje în urma propunerilor de ieri”.
„Vreau să mulțumesc tuturor pentru implicare. Chiar cred că doar împreună putem îmbunătăți lucrurile”, a menționat Gabriela Firea într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook.
Întrebările adresate Comisiei Europene de eurodeputat vizează transferul de bune practici între țările membre, liniile de finanțare și măsuri de monitorizare.
„Cum intenționează Comisia să asigure transferul de bune practici între statele membre care au implementat măsuri de protecție în timp real pentru femei și ce sprijin poate oferi Comisia pentru ca România să dezvolte aplicații mobile de alertă discretă, brățări electronice pentru agresori și sisteme digitale de monitorizare, pe modelul spaniol VioGén/AlertCops? Ce linii de finanțare specifice, în special în cadrul programului CERV sau altor mecanisme existente, pot fi activate imediat pentru a sprijini statele membre în dezvoltarea acestor instrumente, cu accent pe țările din Europa Centrală și de Est, unde femicidul este în creștere? Cum intenționează Comisia să monitorizeze aplicarea acestor măsuri în mod echitabil între statele membre, astfel încât femeile din întreaga UE, inclusiv România, să beneficieze efectiv de protecție în timp real, nu doar de proiecte-pilot limitate?”, a întrebat Gabriela Firea.
Aceasta a subliniat importanța comunicării pentru a veni în sprijinul persoanelor care sunt victime ale violenței domestice.
„Este important să știm pe ce sprijin ne putem baza și la ce fonduri putem apela pentru a face prevenție. Așa cum este esențial să manifestăm voință politică pentru a avea măsuri concrete de protecție în timp real a femeilor, în România, la fel cum există în alte state membre”, a conchis eurodeputatul.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei
Published
7 days agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.
”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.
Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:
- investiții în infrastructură și logistică,
- parteneriate economice și transfrontaliere,
- proiecte comune pe fonduri europene,
- mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.
Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.
”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.
Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.
”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.
El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.
”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
Published
1 week agoon
June 10, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gabriela Firea a semnat, alături de colegii săi din Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen (FEMM) din Parlamentul European, o serie de amendamente esențiale care vizează Strategia post-2024 a Uniunii Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Aceste propuneri urmăresc să răspundă nevoilor urgente ale persoanelor cu dizabilități, în special ale femeilor, în ceea ce privește accesul la servicii de bază și participarea activă în societate.
„Femeile cu dizabilități se confruntă cu bariere semnificative în privința accesului la servicii de sănătate, educație, piața muncii și implicarea în viața politică. Este datoria noastră să corectăm aceste inegalități”, a declarat Gabriela Firea.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în România, la sfârșitul anului trecut erau înregistrate 960.428 de persoane cu dizabilități, dintre care peste 53% erau femei.
Amendamentele susținute de eurodeputați vizează:
- Furnizarea de servicii de asistență medicală, sprijin psihologic și consiliere pentru persoanele cu dizabilități;
- Asigurarea resurselor adaptate nevoilor specifice ale femeilor și bărbaților cu dizabilități; Interzicerea practicii sterilizării forțate;
- Includerea persoanelor cu dizabilități în Agenda „Femei, Pace și Securitate”;
- Îmbunătățirea colectării datelor privind impactul pierderii capacității juridice asupra autonomiei decizionale;
- Asigurarea accesibilității procesului electoral pentru toți cetățenii.
„Trebuie să garantăm un progres continuu în domeniul egalității de șanse în Uniunea Europeană și să asigurăm o societate incluzivă pentru toți cetățenii, indiferent de abilitățile lor”, a mai adăugat eurodeputatul social-democrat Gabriela Firea.
Inițiativa face parte din eforturile mai largi ale Parlamentului European de a consolida protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și de a promova o abordare bazată pe echitate și acces universal în toate politicile UE.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA3 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă