ENERGIE
Ministrul Energiei invită companiile din domeniu să acceseze peste 300 de milioane de euro pentru producția de energie electrică pentru autoconsum astfel încât acestea să devină mai competitive
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Ministerul Energiei a lansat cel de-al doilea apel de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în capacități regenerabile de producție a energiei pentru autoconsum, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.
Apelul se ridică la 310 milioane de euro și se adresează companiilor românești care vor să-și producă propria energie, să reducă facturile și să devină mai competitive.
”Este un program destinat mediului economic – companii private și regii autonome – care vor să investească în centrale solare, eoliene sau hidro pentru consum propriu. Costuri mai mici cu energia înseamnă un avantaj competitiv, iar creșterea competitivității nu este necesară doar pentru economia națională, ci și pentru cea a Uniunii Europene. Competiția globală este acerbă, iar reducerea costurilor cu energia va sprijini mediul economic să facă față acestei concurențe”, a menționat ministrul Sebastian Burduja.
Bugetul apelului este împărțit după cum urmează:
- aproximativ 151 de milioane de euro pentru centrale solare sub 5 MW,
- aproape 118 milioane de euro pentru capacități solare peste 5 MW,
- 25 de milioane pentru hidro și 16,7 milioane pentru eolian.
Suma maximă care poate fi acordată per proiect este de 20 de milioane de euro, sub formă de rambursare a cheltuielilor eligibile.
Selecția se face printr-o procedură de ofertare concurențială, în care contează două criterii:
- cât de mic este ajutorul de stat solicitat per MW instalat
- în ce măsură proiectul poate contribui la stabilitatea Sistemului Energetic Național, prin capacități minime de stocare.
Proiectele pot fi depuse între 22 mai 2025, ora 12:00, și 22 august 2025, ora 17:00, exclusiv prin platforma MySMIS2021.
”Prin astfel de programe putem genera efecte de multiplicare clare: costuri reduse cu energia, mai mulți bani care rămân în firmele românești pentru investiții, dezvoltare, salarii mai bune și servicii mai performante pentru clienți”, a subliniat Burduja.
Acesta i-a încurajat pe toți operatorii economici să consulte Ghidul solicitantului, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, și să pregătească proiecte pentru a accesa acești bani.
”România va continua să se dezvolte cu banii europeni, resurse concrete la care avem acces și pe care trebuie să le investim cu viziune. Totul depinde de noi”, a conchis ministrul Energiei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, esențială pentru finalizarea investițiilor în beneficiul cetățenilor
MIPE: România poate accesa fonduri europene de 6 mld. euro prin Fondul Social pentru Climă. Urmează discuțiile tehnice cu Comisia Europeană
Lacunele în interconexiunile energetice pun în pericol o Uniune energetică, avertizează 25 de țări UE. România insistă pentru măsuri de reducere a volatilității prețurilor la energie
Fondul pentru Modernizare finanțează două noi investiții majore în energie verde, de 85 MW producție și 24 MW stocare/Burduja: Fiecare MW nou este șansa românilor de a avea facturi mai mici
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: ”România trebuie să joace un rol activ în reconstrucția strategică a Europei”
ENERGIE
Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene
Published
16 hours agoon
June 19, 2025By
Teodora Ion
Parlamentul European a adoptat propuneri de modernizare a rețelei de energie electrică a UE, de creștere a rezilienței, de integrare a surselor regenerabile de energie și de simplificare a autorizațiilor pentru a îndeplini obiectivele energetice ale UE.
Textul adoptat joi, 19 iunie, solicită punerea în aplicare a planului de acțiune al UE privind rețeaua electrică și subliniază necesitatea unor investiții semnificative și a îmbunătățirii infrastructurii pentru modernizarea și creșterea capacității de transport transfrontaliere.
O mai bună integrare a infrastructurilor energetice naționale
Eurodeputații spun că sunt necesare investiții și modernizări semnificative pentru a crește capacitatea rețelei la nivel transfrontalier și național și pentru a moderniza infrastructura. Acest lucru include necesitatea unei supravegheri mai atente din partea autorităților pentru a asigura un sistem electric decarbonizat, flexibil și rezistent.
Documentul solicită norme și proceduri mai clare și mai eficiente pentru a atrage investiții private suplimentar față de finanțarea publică și pentru a garanta că tarifele de rețea reflectă costurile reale.
El subliniază nevoia de investiții pentru a aborda blocajele din rețea și pentru a preveni restricționarea – reducerea deliberată a producției din cauza limitelor capacității rețelei – energiei regenerabile.
Eurodeputații subliniază importanța unei planificări la nivel european pentru a lega frontierele, sectoarele și regiunile. Ei spun că sursele de energie regenerabilă trebuie să fie mai bine integrate în rețelele electrice și că ar trebui să existe mai multe interconexiuni transfrontaliere. Eurodeputații susțin că pentru implementarea cu succes a noilor proiecte de rețea sunt esențiale asigurarea acceptării publice și comunicarea eficientă cu cetățenii.
Documentul a fost adoptat cu 418 voturi pentru, 112 împotrivă și 45 de abțineri. La 2 iunie, Comisia Europeană a publicat un document de orientare și urmează să propună un pachet european privind rețelele electrice până la sfârșitul anului 2025.
La sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană a propus un plan de acțiune pentru a se asigura că rețelele de energie electrică din Uniunea Europeană vor funcționa mai eficient și vor fi dezvoltate mai rapid, în contextul în care rețelele energetice interconectate și stabile reprezintă coloana vertebrală a pieței interne a energiei din UE și sunt esențiale pentru a permite tranziția ecologică.
Instituția preconiza atunci că până în 2030, consumul de energie electrică în UE va crește cu aproximativ 60%. Rețelele vor trebui astfel să se adapteze la un sistem mai digitalizat, mai descentralizat și mai flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperișuri, pompe de căldură și comunități energetice locale care își împart resursele, cu mai multe surse regenerabile offshore care vor fi puse în funcțiune, cu mai multe vehicule electrice care trebuie încărcate și cu nevoi tot mai mari de producție de hidrogen.
Având în vedere că 40% din rețelele noastre de distribuție au o vechime mai mare de 40 de ani, iar capacitatea de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiții în valoare de 584 de miliarde de euro.
ENERGIE
Rețele Electrice România lansează o licitație de peste 132 mil. lei pentru echipamente care să asigure o infrastructură rezilientă
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Diana Zaim
Rețele Electrice România, parte din grupul PPC în România, a lansat pe platforma electronică de achiziții publice SEAP o licitație publică cu o valoare maximă estimată peste 132 milioane lei (fără TVA), pentru achiziția de echipamente prefabricate de 24 kV pentru posturi de transformare, care vor fi folosite în proiectele de investiții desfășurate în perioada 2025 – 2026, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
„Această procedură de achiziție vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice – un demers esențial pentru creșterea rezilienței și fiabilității rețelei pentru adaptarea la schimbările climatice și mai ales la necesitățile de consum și racordare ale clienților noștri indiferent că sunt consumatori, prosumatori sau producători. Aceste echipamente vor contribui esențial la obiectivul strategic de a oferi un serviciu de distribuție mai eficient, flexibil și adaptat cerințelor actuale și viitoare al societății, într-un context de urbanizare rapidă, inversării fluxurilor de energie din rețea datorate extinderii rapide a producției descentralizate de energie. Ne dorim o infrastructură rezilientă, capabilă să răspundă în orice moment necesităților și provocărilor actuale ale pieței de energie”, a declarat Mihai Pește, Director General al companiei Rețele Electrice România.
În acest context, compania intenționează să achiziționeze celule compacte de medie tensiune pentru posturi de transformare, cu separator de sarcină, precum și celule monobloc de medie tensiune fără SF6, dotate cu întrerupător cu vid și separator de sarcină. Aceste echipamente vor înlocui instalațiile învechite, contribuind la modernizarea rețelei, îmbunătățirea performanței rețelei de distribuție și reducerea numărului de intervenții de mentenanță, în conformitate cu standardele de calitate în distribuția energiei electrice.
Contractul va avea o durată de valabilitate de 3 ani. Pentru a încuraja practicile sustenabile, compania a inclus criterii specifice în procesul de selecție. Astfel, ofertanții care demonstrează utilizarea ambalajelor reciclabile vor beneficia de un scor suplimentar în evaluarea ofertelor tehnice. Acest aspect subliniază preocuparea companiei pentru protecția mediului și implementarea unor soluții ecologice în lanțul de aprovizionare.
Rețele Electrice România continuă planul de investiții în 2025 pentru aria sa de responsabilitate, cu obiectivul de a construi o rețea de distribuție a energiei electrice modernă, digitalizată și pregătită să pună la dispoziția utilizatorilor săi soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice. Anul acesta Rețele Electrice România are în plan investiții în valoare de peste 730 milioane lei. De asemenea, vor fi demarate proiecte cu finanțare atrasă din programele POIM și Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea si Muntenia, care se vor finaliza în perioada 2026-2029 în valoare de 1.4 miliarde lei, din care aprox. 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii.
Până la finalul anului 2025, numărul total de contoare inteligente instalate de societatea Rețele Electrice România va ajunge la aproximativ 2 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.
Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.
ENERGIE
Planul UE de a închide „robinetul pentru gazul rusesc” până la finalul lui 2027: Mai puțină energie din Rusia înseamnă mai multă securitate în Europa
Published
3 days agoon
June 17, 2025
Uniunea Europeană va avea în curând noi puteri de a restricționa treptat și, în cele din urmă, de a interzice fluxul de gaz rusesc pe continent în următorii trei ani, comisarul european pentru energie Dan Jørgensen dezvăluind marți, la Strasbourg, propuneri detaliate menite să elimine importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, ca parte a inițiativei RePowerEU, în urma aprobării din partea echipei de vârf a președintelui Comisiei Ursula von der Leyen.
„Astăzi am decis să închidem robinetul pentru gazul rusesc”, a spus comisarul european, într-o conferință de presă, la sediul Parlamentului European.
„Prea mult timp, dependențele noastre energetice au rănit Europa și au ajutat Rusia. Asta trebuie să se schimbe. Cu cât importăm mai puțină energie din Rusia, cu atât vom avea mai multă securitate și independență în Europa“, a declarat Jørgensen.
Potrivit propunerii, UE va impune o interdicție totală asupra importurilor de gaz rusesc, în mai mulți pași, cu obiectivul de eliminare completă a gazului rusesc de pe piața europeană până la sfârșitul anului 2027.
Astfel, începând cu sfârșitul acestui an, vor fi interzise toate importurile în baza noilor contracte. Într-o etapă ulterioară, vor fi eliminate toate importurile restante din contractele existente, inclusiv cele pe termen lung.
Pentru a preveni ocolirea interdicției, Comisia Europeană propune introducerea unui sistem de urmărire și monitorizare a gazului rusesc pe piețele UE. Importatorii vor fi obligați să furnizeze autorităților vamale date clare privind originea gazului, identitatea furnizorului, precum și punctele de intrare și livrare pentru gazul natural lichefiat (GNL).
Comisia va avea, de asemenea, acces la informații despre contractele de furnizare, pentru a asigura aplicarea eficientă a interdicției.
„Acest proces de eliminare va fi gradual și bine coordonat cu statele membre. Nu vrem să impunem poveri sau riscuri inutile companiilor noastre”, a precizat comisarul.
Fiecare stat membru va elabora un plan național de diversificare, cu măsuri și termene clare, iar Comisia le va sprijini în fiecare etapă a procesului.
„Acum o lună am prezentat această foaie de parcurs. Astăzi, prin aceste acțiuni concrete, începem să construim drumul – către o Europă mai independentă, o economie mai competitivă și un viitor mai durabil, alimentat de propria noastră energie curată, sigură și accesibilă”, a mai afirmat Jørgensen.
Un proiect de document, consultat de Politico Europe înainte de publicarea sa, promite să elimine „expunerea Uniunii la riscurile semnificative pentru comerț și securitate, care rezultă din comerțul cu gaze naturale cu Federația Rusă, prin stabilirea unei interdicții treptate a importurilor de gaze naturale” și să „introducă norme pentru punerea în aplicare și monitorizarea eficientă a acestei interdicții”.
De la 1 ianuarie 2026, importul de gaze naturale prin conducte sau sub formă de gaze naturale lichefiate transportate pe mare va fi interzis, cu excepția unor circumstanțe specifice, care ar include contractele pe termen scurt încheiate înainte de 17 iunie 2026. De asemenea, în text sunt prevăzute excepții pentru țările fără ieșire la mare care au încheiat acorduri pe termen lung cu Moscova. Termenii textului lasă, de asemenea, deschisă posibilitatea ca unele întreprinderi europene să poată continua să importe gaz rusesc în temeiul unor contracte pe termen lung până la 1 ianuarie 2028.
Într-o măsură fără precedent, gazul care ajunge în UE prin Rusia, cum ar fi prin punctele de interconectare din Serbia, va fi considerat gaz rusesc, cu excepția cazului în care are documente clare care demonstrează că provine din altă parte. De asemenea, țările vor trebui să publice noi „planuri de diversificare” care să arate cum vor pune capăt dependenței de petrolul și gazul rusesc.
Interdicția totală asupra gazului rusesc este considerată una dintre cele mai ambițioase mișcări ale UE de la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și marchează o schimbare strategică majoră în politica energetică europeană.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă