Connect with us

ROMÂNIA

Virgil Popescu, videoconferință cu reprezentanți ai Băncii Mondiale. Ministerul Energiei și Banca Mondială vor realiza un studiu cu privire la resursele energetice din Marea Neagră

Published

on

© colaj foto Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut miercuri o întâlnire în format videoconferință cu reprezentați ai Băncii Mondiale în cadrul căreia a discutat cu aceștia despre dezvoltarea fermelor eoliene offshore și a altor proiecte importate.

”Apetitul pentru investiții în domeniul energiei din țara noastră este foarte mare. Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu Tatiana Proskuryakova – Country Manager al Băncii Mondiale în România, și alți experți, pentru a discuta despre cooperarea pe care o putem avea, în viitorul apropiat, în vederea dezvoltării proiectelor importante pentru țara noastră”, a precizat ministrul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta s-a arătat optimist că va exista o bună colaborare între Ministerul Energiei și Banca Mondială și că ”vom primi expertiza necesară pentru a dezvolta ferme eoliene offshore și alte proiecte importante: proces tranziție decarbonare/energie regenerabilă/dezvoltare rețea gaze naturale”.

Așadar, Ministerul Energiei și Banca Mondială vor realiza un studiu cu privire la resursele energetice din Marea Neagră, astfel încât partea românească a mării să devină un hub energetic important, potrivit mențiunilor secretarului de stat în cadrul ministerului mai sus amintit, Niculae Havrileț, informează Agerpres. 

Acesta a participat la o dezbatere privind potențialul de investiții și dezvoltare de proiecte eoliene offshore în Marea Neagră, organizată la Palatul Parlamentului de Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

“Ieri (marţi – n.r.) domnul ministru Virgil Popescu a avut o discuţie cu reprezentanţii Băncii Mondiale, pe care i-a rugat să ne ajute cu un studiu comun pentru sursele energetice din zona Mării Negre, pentru ca aria dobrogeană a Mării Negre să devină un hub integrat de producţie a diferitelor surse de energie. Importanţa este uriaşă”, a spus Havrileţ.

Ministerul Energiei a mai avut discuții cu Banca Mondială în legătură cu această chestiune.

La finalul lunii martie, secretarul de stat Niculae Havrileț anunța că există negocieri cu Banca Mondială pentru a obține sprijin privind modernizarea Legii gazelor naturale.

În același timp, oficialul român a transmis că legea energiei electrice se va rescrie printr-un program de consultanță, cu ajutorul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

”Avem oportunităţi în vânt şi solar atât în onshore, cât şi în offshore, cu importante posibilităţi de a obţine energie electrică, utilizând Marea Neagră, care poate fi astfel un prieten al românilor nu doar petrecând două săptămâni la mare, în vacanţă, dar şi pentru a aduce energie curată. Această energie se pretează foarte bine la transformarea ei în hidrogen. În scurt timp, hidrogenul va fi combustibilul cel mai utilizat în special în zona de transport greu, fie că vorbim de aviaţie, fie de zona navală. Dorim să avem o nouă Lege a energiei electrice, care acum se rescrie printr-un program de consultanţă cu ajutorul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. De asemenea, suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru a obţine un suport privind modernizarea Legii gazelor naturale. Chiar dacă vor fi încorsetate într-un singur act normativ pe două capitole sau poate să fie prezentate ca două legi separate”, a explicat Niculae Havrileț în cadrul conferinței online ”Trecut, prezent şi viitor în domeniul energiei electrice din România”, organizate de CNR-CME, în parteneriat cu Electrica prin Electrica Serv.

Stadiul proiectului de exploatare offshore a gazelor din Marea Neagră a fost abordat și de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cu Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom și cu Alexandru Marinescu, vicepreședinte Reglementare și Afaceri Publice Corporative al OMV Petrom.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

Published

on

© RO Vaccinare/ Facebook

România trimite sâmbătă Republicii Moldova încă 132.000 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca pentru a veni în în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19  (CNCAV) într-un comunicat.

Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, fac parte din rezerva Ministerului Sănătății din România.

Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur.

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău, când a precizat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze de ser anti-COVID-19.

Prima tranșă de 21.600 de doze a fost livrată la 27 februarie, acestea fiind primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 primite de Republica Moldova. Cea de-a doua tranșă de 50.400 de doze a fost livrată simbolic la 27 martie când s-au împlinit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.

România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, mai arată sursa citată.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, ales președinte al Comitetului pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei

Published

on

© Jandarmeria Română/ Facebook

Maiorul Dincă Adrian, reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, a fost ales președinte și va conduce Comitetul pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei, pentru o perioadă de 2 ani, a anunțat vineri Jandarmeria Română într-o postare pe Facebook.

Acest comitet propune legislația, verifică aplicarea ei și coordonează acțiunile celor 47 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește combaterea discriminării, rasismului, violenței, promovarea echității și fairplay-ului cu prilejul partidelor de fotbal și a altor evenimente sportive.

În calitate de președinte al acestui for european, reprezentantul Jandarmeriei Române va conduce activitatea comitetului, urmând să prezideze reuniunile acestuia și să reprezinte instituția în relațiile cu partenerii externi.

Din anul 2015 și până în prezent, maiorul Dincă Adrian deține și funcția de vicepreședinte al European Think-Tank, un grup de lucru european al experților în domeniul asigurării ordinii publice la evenimente sportive.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul finanțelor: Germania și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică

Published

on

© Alexandru Nazare/ Facebook

Ministrul german al Finanţelor şi-a exprimat susţinerea pentru ca România să primească invitaţia de aderare la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a scris vineri, pe Facebook, ministrul Finanţelor din România, Alexandru Nazare.

“Am discutat joi seara, pentru a doua oară de la începutul anului, cu ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, despre stadiul implementării PNRR, precum şi despre perspectivele economiilor europene în acest an, care stau în continuare sub semnul pandemiei Covid-19. Totodată, am reiterat solicitarea de sprijin în vederea aderării României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, a precizat ministrul român.

Acesta consideră că România a făcut progrese semnificative şi că suntem într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte procesul de aderare, care trebuie să vină ca o recunoaştere clară a eforturilor României de până acum.

Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. M-a bucurat să constat că poziţia ministrului german de Finanţe este una pozitivă faţă de eforturile României din ultima perioadă, exprimându-şi susţinerea pentru ţara noastră în vederea obţinerii invitaţiei de aderare la OCDE“, a continuat Nazare.

Totodată, Olaf Scholz a menţionat că statele membre trebuie să ratifice cât mai curând deciziile privind sistemul de resurse proprii în vederea accelerării procesului de operaţionalizare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă la nivelul UE, se mai arată în postarea ministrului român de Finanţe.

De altfel, în prima lor convorbire telefonică din luna ianuarie, cei doi omologi au discutat și atunci despre operaționalizarea Mecanismului de Redresare si Reziliență (MRR) la nivelul statelor membre UE, nucleul de 672,5 miliarde de euro din cadrul fondului de redresare Next Generation.

În ce privește aderarea României la OCDE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu viitorul secretar general al OCDE despre obiectivul strategic al aderării țării noastre la organizație, același subiect fiind abordat și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017, precizează MAE.

În prezent, OCDE se află într-un proces de reformă internă de simplificare a procedurilor de decizie între membrii săi şi de revizuire a rolului său global în promovarea dezvoltării sustenabile în actualul context de instabilitate economică. Această reformă internă ar putea include pe termen scurt şi organizarea unui nou proces de extindere.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

RUSIA10 hours ago

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Corina Crețu10 hours ago

Corina Crețu: România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate. Guvernul putea de acum un an să redirecționeze fondurile UE necheltuite spre sănătate

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski cer Rusiei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, ales președinte al Comitetului pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Joe Biden și Yoshihide Suga au lansat un nou parteneriat global SUA-Japonia pentru a depăși provocările din partea Chinei: Democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea

Alin Mituța16 hours ago

Comisia CONT din PE a aprobat programul UE de luptă antifraudă coordonat de Alin Mituța în numele Renew Europe în scopul protejării intereselor financiare al UE

Marian-Jean Marinescu16 hours ago

Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană începe să implementeze proiectul meu privind managementul traficului spațial, un pas în stabilirea unei noi direcții în politica spațială a UE

POLITICĂ17 hours ago

Ministrul finanțelor: Germania și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică

POLITICĂ17 hours ago

Florin Cîțu: Agenția de rating S&P a îmbunătățit perspectiva de rating a României de la negativ la stabil; Este prima modificare în sens pozitiv pentru România din 2013 încoace

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending