Connect with us

SCHENGEN

World Economic Forum: Cele mai afectate state din UE în eventualitatea unui colaps al spațiului Schengen

Published

on

Colapsul spațiului Schengen ar putea costa Uniunea Europeană până la 1.4 trilioane de euro în următorul deceniu, arată un studiu realizat de Fundația Bertelsmann publicat luni, informează World Economic Forum.

no schengenStudiul a estimat că, în eventualitatea în care cel mai sumbru scenariu s-ar adeveri, și anume reintroducerea controlului la granițele Uniunii care ar determina o creștere a prețului produselor de import cu până la 3 procente, costurile pentru cea mai mare economie europeană, Germania, s-ar ridica la 235 de miliarde de euro în intervalul  2016-2025, cele ale Franței atingând un prag de 244 de miliarde de euro în același cadru temporal.

Studiul arată că, dacă prețul produselor de import ar crește cu un procent, dispariția spațiului Schengen ar costa Uniunea Europeană aproximativ 470 de miliarde de euro în următorul deceniu. Costurile ar putea crește până la 1.4 trilioane de euro sau până la aproximativ 10 procente din PIB-ul celor 28 de state membre, dacă cel mai sumbru scenariu se va adeveri. „Dacă se va reintroduce controlul la granițele statelor membre, se va exercita o presiune suplimentară asupra creșterii economice și așa destul de fragilă”, a menționat Aart De Geus, președintele Fundației Bertelsmann.

FOTO: World Economic Forum

FOTO: World Economic Forum

Spațiul Schengen a fost stabilit cu 30 de ani în urmă iar acum numără 26 de state, 22 dintre acestea fiind și membre ale blocului comunitar. Libera circulație a fost amenințată în ultima jumătate de an din cauza valului de refugiați care au pătruns în Europa, marea majoritate a acestora venind din Orientul Mijlociu și Africa.

Pentru a stopa valul de migranți și pentru a ști cu exactitate cine pătrunde pe teritoriul lor, multe dintre statele care fac parte din spațiul Schengen au reintrodus controlul la granițe în ultimele luni, lucru ce a condus la teama că întreg sistemul ar putea colapsa.

Punând accent pe caracterul urgent al probleme, Ministrul de Interne german, Thomas de Miziere a precizat duminică la postul de televiziune public ARD că statele membre UE, care au avut poziții divergente privind gestionarea situației determinată de criza refugiaților, trebuie să ajung a un acord în 2 săptămâni dacă doresc să evite adeverirea unui astfel de scenariu.

Colapsul spațiului Schengen ar putea duce la creșterea timpului necesar pentru transportarea bunurilor, determinând astfel o sporire a costurilor companiilor și consumatorilor.

Studiul Bertelsmann, coordonat de Prognos Ag, estimează că sumele minime cheltuite de Germania sau Franța ar putea ajunge la 77 de miliard de euro, respectiv 80.5 miliarde de euro, până în 2025.

Dispariția spațiului Schengen ar putea determina și o creștere a costurilor pentru statele din afara zonei, fiind o povară în plus pentru state precum SUA sau China, estimându-se cheltuieli între 91 și 280 de miliarde de euro.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SCHENGEN

Schengen: Comisia Europeană a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria

Published

on

© Ylva Johansson/ Twitter

Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat, joi, la Sofia, că în urmă cu două zile a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria.

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson au participat, la Sofia, la o întâlnire cu ministrul de interne bulgar, Kalin Stoyanov, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

“Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre”, a spus comisarul european, potrivit Agerpres.

 

Comisia Europeană a publicat în această săptămână raportul anual privind Schengen, subliniind “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024. Raportul precizează că pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

În același timp, raportul privind viitorul pieței unice întocmit de fostul prim-ministru italian Enrico Letta și care a fost dezbătut de liderii celor 27 de state membre ale UE într-un summit special la Bruxelles consideră necesară stabilirea unui termen, în acest an, pentru ridicarea controalelor terestre între Bulgaria, România și restul statelor din spațiul de liberă circulație Schengen.

La 31 martie 2024, România a intrat, alături de Bulgaria, într-un final, în spațiul de liberă circulație Schengen, punând capăt unei perioade de 13 ani în care a așteptat undă verde de la statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, normele Schengen, inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen, au început să se aplice în ambele țări, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate, o decizie ulterioară privind integrarea celor două țări în Schengen cu frontierele terestre fiind negociată și așteptată.

La aproape un an și jumătate de la blocajul din partea Austriei, România și Bulgaria au devenit, începând de la miezul nopții de duminică 31 martie 2024 (ora 0:00), parte din spațiul Schengen, zona de liberă circulație în interiorul căreia se mișcă fără controale de frontieră 400 de milioane de cetățeni europeni. În ceea ce privește țara noastră, eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime cuprinde cele 17 aeroporturi din țară și cele 4 porturi maritime din județul Constanța.

Consiliul Uniunii Europene va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen. Atât Bulgaria, cât și România, și-au manifestat ca obiectiv primordial convenirea unei decizii cât mai curând posibil.

Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetățenii europeni. Ceea ce a început ca proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos – s-a extins treptat pentru a deveni, în prezent, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Spațiul Schengen nu doar că facilitează libera circulație a persoanelor, fără controale la frontierele interne, ci aduce beneficii majore și economiei europene.

Continue Reading

SCHENGEN

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

Published

on

© European Union 2024

Raportul privind viitorul pieței unice întocmit de fostul prim-ministru italian Enrico Letta și care este dezbătut de liderii celor 27 de state membre ale UE într-un summit special la Bruxelles consideră necesară stabilirea unui termen, în acest an, pentru ridicarea controalelor terestre între Bulgaria, România și restul statelor din spațiul de liberă circulație Schengen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și fostul premier italian Enrico Letta au prezentat miercuri raportul privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, un document de 147 de pagini care se află pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029 și care propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029. 

Raportul lui Letta, intitulat “Mai mult decât o piață“, propune consolidarea pieței unice europene pe trei coordonate – rapiditate, siguranță și solidaritate – și solicită statelor membre să decidă în acest an asupra unei date clare privind eliminarea controalelor terestre pentru România și Bulgaria.

Dezvoltarea sectorului de transport este crucială pentru Uniunea Europeană, în vederea tranziției spre energia verde. (…) Mai mult decât atât, instituțiile europene trebuie să se opună cu fermitate oricărei încercări de a limita libertatea de circulație între statele membre. Aceasta include restricții tehnice privind rutele și transportul rutier, precum și orice suspendare a Acordului Schengen. Trebuie stabilită o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și alte țări Schengen în 2024“, se arată în raportul ce va fi discutat de liderii europeni.

Citiți și Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

La 31 martie 2024, România a intrat, alături de Bulgaria, într-un final, în spațiul de liberă circulație Schengen, punând capăt unei perioade de 13 ani în care a așteptat undă verde de la statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, normele Schengen, inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen, au început să se aplice în ambele țări, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate, o decizie ulterioară privind integrarea celor două țări în Schengen cu frontierele terestre fiind negociată și așteptată.

La aproape un an și jumătate de la blocajul din partea Austriei, România și Bulgaria au devenit, începând de la miezul nopții de duminică 31 martie 2024 (ora 0:00), parte din spațiul Schengen, zona de liberă circulație în interiorul căreia se mișcă fără controale de frontieră 400 de milioane de cetățeni europeni. În ceea ce privește țara noastră, eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime cuprinde cele 17 aeroporturi din țară și cele 4 porturi maritime din județul Constanța.

Consiliul Uniunii Europene va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen. Atât Bulgaria, cât și România, și-au manifestat ca obiectiv primordial convenirea unei decizii cât mai curând posibil.

Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetățenii europeni. Ceea ce a început ca proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos – s-a extins treptat pentru a deveni, în prezent, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Spațiul Schengen nu doar că facilitează libera circulație a persoanelor, fără controale la frontierele interne, ci aduce beneficii majore și economiei europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu, după vizita omologului de la Berlin: Ministrul de interne al Germaniei va discuta cu omologul austriac despre intrarea României în Schengen și cu granițele terestre

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

Germania va continua să sprijine aderarea completă a României la spațiul Schengen, iar ministrul de interne de la Berlin va discuta în curând subiectul aderării cu frontierele terestre cu omologul austriac și ceilalți omologi europeni, a declarat marți ministrul de interne Cătălin Predoiu, după o întâlnire la București cu omologul german Nancy Faeser.

“În data de 16 aprilie 2024, am găzduit, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, întâlnirea de lucru cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de Interne și pentru Comunitate al Republicii Federale Germania. Discuțiile noastre au reconfirmat excelenta cooperare dintre România și Germania și angajamentul nostru comun pentru securitatea și unitatea Europei. În cadrul întâlnirii, am discutat despre eliminarea recentă a controalelor la frontierele aeriene și maritime și am primit reconfirmarea sprijinului Germaniei pentru extinderea acquis-ului Schengen la frontierele terestre ale României și Bulgariei”, a transmis Predoiu, după întrevedere.

Potrivit ministrului român, în dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România.

“Ministrul federal de Interne Nancy Faeser va discuta curând cu ministrul Karner și alți colegi miniștri europeni în acest sens. Vom sprijini, de asemenea, cooperarea în combaterea traficului de droguri și a crimei organizate, subliniind nevoia de acțiune comună la nivel european”, a subliniat ministrul liberal.

Predoiu și Faeser au abordat, de asemenea, provocările migrației ilegale și traficul de ființe umane, subliniind importanța unei abordări europene unite.

“Am discutat și despre colaborarea noastră în contextul Campionatului European de Fotbal UEFA 2024, urmând să contribuim la eforturile de securitate sub coordonarea autorităților germane”, a conchis Cătălin Predoiu, vicepremier din partea PNL.

 

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei la București, Nancy Faeser și Cătălin Predoiu au purtat discuții despre spațiul Schengen, politica de securitate și cea de migrație.

“Ministrul federal Faeser a reiterat sprijinul Germaniei pentru aderarea deplină la spațiul Schengen. Este important acum să fie ridicate și controalele la frontierele terestre”, arată sursa citată.

La conferința de presă comună a celor doi miniștrilor de Interne au participat și ambasadorul fotbalului Thomas Hitzlsperger și Ionuț Lupescu.

Germania va găzdui la vară Campionatul European de Fotbal Masculin UEFA EURO 2024 și așteaptă cu nerăbdare participarea echipei naționale și a suporterilor din România.

Ministrul federal Faeser a vizitat și centrul de comandă al Poliției de Frontieră din București.

La finalul vizitei s-a mai întâlnit cu reprezentanții minorității germane din România, care joacă un rol important în relațiile. În timpul vizitei sale la Templul Coral a purtat o discuție cu deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț, și deputatul minorității evreiești, Silviu Vexler.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 hours ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.5 hours ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

U.E.8 hours ago

Eurostat: România, în primele patru țări din UE cu cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează minim 49 de ore pe săptămână

U.E.10 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

U.E.12 hours ago

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

La 20 ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE, Maia Sandu asigură că Republica Moldova urmează “această cale”

NATO14 hours ago

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

U.E.15 hours ago

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

POLITICĂ15 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

COMISIA EUROPEANA2 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending