ROMÂNIA
Zelenski, mesaj pentru Iohannis după ce Ucraina a recunoscut limba română pentru minoritatea română: “Mergem mai departe spre un parteneriat strategic”
Published
2 months agoon

România și Ucraina merg mai departe spre un parteneriat strategic, a afirmat miercuri seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce guvernul de la Kiev a decis să recunoască limba română și să recunoască inexistenței așa-numitei ”limbi moldovenești”.
“Dragă Klaus Iohannis, așa cum am convenit la București săptămâna trecută, mergem mai departe spre un parteneriat strategic. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat Ucrainei în drumul nostru spre UE și aștept cu nerăbdare să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an. Împreună, facem Europa mai puternică”, a scris președintele ucrainean, pe X (fost Twitter).
Dear @KlausIohannis, as we agreed in Bucharest last week, we are moving forward to strategic partnership 🇺🇦🇷🇴 I thank Romania for supporting Ukraine on our path to the EU and look forward to opening Ukraine’s EU accession talks this year. Together, we are making Europe stronger.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 18, 2023
Mesajul liderului de la Kiev a venit ca un răspuns la mesajul președintelui Klaus Iohannis, care a salutat decizia Ucrainei de a recunoaşte limba română ca limbă oficială a minorităţii române din această ţară, precizând că este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între cele două state.
“Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial “moldovenesc” la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România şi Ucraina la nivel de stat şi de societate”, a scris Iohannis pe reţeaua de socializare X.
I welcome the step taken today by 🇺🇦Govt. in implementing the understanding on the issue of so-called “Moldovan” artificial language I reached with President @ZelenskyyUa last week in Bucharest.Important step for building a strong strategic partnership btw 🇷🇴&🇺🇦 states&societies.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) October 18, 2023
Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc miercuri, la Kiev, este cu adevărat ”un moment istoric”, a declarat primul-ministru Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe comune de presă cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, moment în care șeful Guvernului de la București a anunțat că “limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română“.
Această primă reuniune a celor două guverne și noul impuls dat cooperării dintre București și Kiev vine ca urmare a vizitei de săptămâna trecută în România a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia președintele ucrainean și omologul român Klaus Iohannis au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
În respectiva declarație, cei doi lideri “remarcă importanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.
Declarația “a însărcinat guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba «moldovenească», cu respectarea tuturor aspectelor juridice”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”
Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic
Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre
Consiliul JAI: Comisarul european pentru afaceri interne va evidenția cât de bine pregătite sunt România și Bulgaria pentru a adera la Schengen, sperând la o decizie pozitivă în acest an
O nouă victorie pentru România la ONU: Iulia Motoc a fost aleasă judecătoare a Curții Penale Internaționale, devenind primul magistrat român care obține o astfel de poziție
Angel Tîlvăr: Militarii ucraineni ar putea fi instruiți în multiple domenii pe teritoriul României
ROMÂNIA
România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja
Published
9 hours agoon
December 5, 2023By
Teodora Ion
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut în fața a 53 de omologi din toată lumea aderarea României la “Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”.
Acesta a anunțat într-o discuție organizată de Emiratele Arabe Unite, președinta COP28, și de UE, că țara noastră este pregătită ”să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile și de dublare a eficienței energetice până în 2030.
”Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro și un potențial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.)”, a amintit oficialul.
Sebastian Burduja le-a detaliat miniștrilor din întreaga lume ”succesele României din ultimii ani, atât prin creșterea numărului de prosumatori, cât și prin mobilizarea mediului privat și creșterea accelerată a producției de energie din surse regenerabile”.
”Energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Și le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în țările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generații”, a conchis ministrul Energiei.
Peste 120 de țări, printre care și România, s-au angajat să tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă și să dubleze eficiența energetică până în 2030 în cadrul Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.
Conform unui comunicat al COP28, statele își asumă să urmărească următoarele obiective:
- să colaboreze în ceea ce privește lanțurile valorice reziliente și dezvoltarea de tehnologii, inclusiv prin transfer voluntar în termeni și condiții stabilite de comun acord;
- să extindă sprijinul financiar pentru extinderea programelor de energie regenerabilă și de eficiență energetică pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv investițiile din mai multe surse din sectorul privat, băncile multilaterale de dezvoltare și filantropia;
- să colaboreze în ceea ce privește mecanismele de finanțare accesibile pentru a reduce costul capitalului pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare.
- îmbunătățirea sprijinului tehnic și a consolidării capacităților pentru energiile regenerabile și eficiența energetică în economiile în curs de dezvoltare;
- să accelereze interconectările transfrontaliere ale rețelelor.
Pentru a realiza aceste obiective, țări sunt conștiente că sunt necesari următorii pași:
- accelerarea procesului de autorizare a proiectelor de energie regenerabilă și a infrastructurii aferente;
- dezvoltarea și extinderea conexiunilor la rețea și îmbunătățirea integrării sistemelor energetice;
- să ofere claritate în ceea ce privește concepția pieței și sistemele de stimulare și să consolideze condițiile de piață și cadrele de investiții pentru a facilita investițiile în sursele regenerabile și în eficiența energetică.
- promovarea eficienței energetice, a electrificării și a gestionării cererii de energie în toate sectoarele relevante;
- sensibilizarea publicului și încurajarea schimbării comportamentului;
- încurajarea unor investiții publice și private multiple, sporite și semnificative, în special pentru țările în curs de dezvoltare;
- să îmbunătățească și să extindă noile soluții tehnologice, inclusiv prin sprijin pentru cercetare, dezvoltare și inovare.
ROMÂNIA
Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe
Published
10 hours agoon
December 5, 2023
Raportul Programme for International Student Assessment (PISA) 2022, publicat recent, oferă o analiză aprofundată a peisajului educațional din România, evaluând cunoștințele și abilitățile elevilor de 15 ani la matematică, citire și științe. Perspectivele PISA ajută factorii de decizie politică și educatorii să înțeleagă cât de bine pregătește sistemul educațional elevii pentru provocările vieții reale și pentru succesul viitor.
Prezentare generală a performanțelor României
Cel mai recent raport PISA arată că performanța medie a elevilor de 15 ani din România a rămas relativ stabilă față de 2018 la matematică, citire și științe. Cu toate acestea, în comparație cu 2012, scorurile la matematică au înregistrat o scădere, în timp ce rezultatele la citire și științe au rămas constante din 2012.
Între 2018 și 2022, decalajul dintre elevii cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe la matematică și citire a rămas relativ neschimbat, în timp ce la științe s-a mărit. În mod notabil, extinderea învățământului secundar la populații anterior marginalizate a dus la o creștere a numărului de elevi de 15 ani eligibili pentru testul PISA în România. În ciuda acestui fapt, rezultatele elevilor mai avantajați nu au scăzut la nicio materie.
Comparații internaționale
Elevii din România au obținut rezultate sub media OCDE la matematică, citire și științe. Proporția celor mai buni performeri (nivel 5 sau 6) la cel puțin o materie a fost mai mică în România în comparație cu media OCDE, în timp ce o proporție mai mică a atins un nivel minim de competență (nivel 2 sau mai mare) la toate cele trei materii.
Competența la matematică
La matematică, 51% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 de competență, semnificativ mai puțin decât media OCDE de 69%. Doar 4% dintre elevi au avut performanțe de top (nivel 5 sau 6), față de media OCDE de 9%. Raportul evidențiază un decalaj considerabil între România și țările asiatice cu performanțe ridicate.
Competența la citire
La citire, 58% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau superior, sub media OCDE de 74%. Doar 2% dintre elevi au atins nivelul 5 sau mai sus, față de media OCDE de 7%.
Competența în domeniul științelor
La științe, 56% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau mai sus, față de media OCDE de 76%. Doar 1% dintre elevi au obținut performanțe de top (Nivelul 5 sau 6), sub media OCDE de 7%.
Investiții în educație
Raportul notează că cheltuielile pentru educație sunt legate într-o anumită măsură de performanța elevilor. În România, cheltuielile cumulate pe elev, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au fost de aproximativ 38.900 USD, sub media OCDE. Cu toate acestea, studiul nu a constatat nicio creștere a deficitului de personal didactic raportat în școlile din România.
Progresul școlar și istoricul elevilor
La momentul susținerii testului PISA în 2022, 66% dintre elevii de 15 ani din România erau înscriși în clasa a IX-a. În plus, 97% au raportat că au frecventat învățământul preprimar timp de un an sau mai mult, depășind media OCDE. Cu toate acestea, 5% dintre elevi au raportat că au repetat o clasă cel puțin o dată după ce au intrat în școala primară, sub media OCDE de 9%.
Sondajul PISA 2022 s-a axat pe matematică, lectura și științele fiind domenii minore, iar gândirea creativă fiind domeniul inovator de evaluare. Rezultatele pentru gândirea creativă și educația financiară sunt așteptate în 2024.
În concluzie, raportul PISA 2022 oferă informații valoroase despre sistemul educațional din România, identificând domeniile de forță și domeniile care necesită atenție pentru o îmbunătățire continuă. Factorii de decizie politică și educatorii pot folosi aceste informații pentru a adapta strategii care să îmbunătățească experiența educațională generală a elevilor din țară.
CONSILIUL UE
România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE
Published
11 hours agoon
December 5, 2023By
Teodora Ion
Experiența României cu Parchetul European este una pozitivă, țara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegați, a subliniat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la care au participat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și procurorul-șef al Parchetului European, Laurei Codruța Kövesi.
Potrivit unui comunicat al ministerului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu miniștrii de Justiție din țările membre pe tema relației EPPO cu autoritățile naționale.
”Extinderea competențelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziție din partea miniștrilor de Justiție participanți. România este deschisă acestei extinderi, precum și demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european”, precizează ministerul în comunicatul mai sus amintit.
În viziunea Alinei Gorghiu, ”în perioada următoare trebuie stabilite clar prioritățile și ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituție îl joacă în combaterea criminalității organizate”.
Astfel, ”obiectivul trebuie să fie subminarea capacităților financiare ale grupurilor de criminalitate organizată”, consideră aceasta.
Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.
În contextul reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti. Principala temă de discuție a fost cooperarea judiciară bilaterală.
Ministrul Justiției a avut un dialog și cu omologul belgian, Paul Van Tigchelt. Discuțiile s-au concentrat pe prioritățile din aria justiției ale viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri.
Un alt subiect s-a referit la condițiile de detenție din penitenciarele românești, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiției a afirmat că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei și România pentru combaterea traficului de droguri”.
Pe lângă relația Parchetului European cu autoritățile naționale, pe agenda reuniunii Consiliului JAI s-a aflat și actualizarea Directivei europene privind protecția și drepturile victimelor, moment în care Alina Gorghiu a prezentat viziunea României și a detaliat măsurile pe care țara noastră le-a implementat deja.
Concrete & Design Solutions

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
Țările UE își asumă stimularea rolului economiei sociale în incluziunea socială, în integrarea pe piața forței de muncă și în tranzițiile digitale și ecologice