Schengen: Cu ce mandat merg negociatorii României la Bruxelles

schengenRomânia nu are foarte multe optiuni in privinta Schengen.  Dacă cere vot privind aderarea , săptămâna viitoare la Bruxelles, se va lovi de un refuz oficial din partea Germaniei şi a Olandei, lucru care ar fi mai rău decât o amânare, pentru că ar însemna că procedurile de aderare la Schengen ar trebui reluate, notează Gandul.info. Dacă decizia se amână din nou, România ratează oricum aderarea la Schengen, în formă completă, în anul 2013, pentru că nu va mai fi posibilă o aderare parţială decât în luna octombrie.

Surse oficiale, apropiate negocierilor, au explicat pentru Gândul.info că decizia finală privind cererea României pentru un vot privind aderarea la Schengen va fi luată abia după negocierile de miercuri, de la Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi la UE (COREPER).

Cu o zi înainte de Consiliul JAI, negociatorii români vor pune în faţa Germaniei şi Olandei ce opţiuni au. Dacă intenţionează să respingă din nou România joi şi vineri, aceste state vor trebui să dea explicaţii oficiale pe lege, lucru foarte dificil de argumentat. Dacă românii văd că Germania şi Olanda sunt pregătite să îşi asume această provocare riscantă, România nu va cere vot oficial în Consiliul JAI, pentru a nu periclita procesul de aderare.

„Înainte de Consiliu, la COREPER-ul de miercuri, ne vom lămuri. Dacă după discuţii constatăm că nu este întrunită unanimitatea pentru votul privind aderarea la Schengen, probabil că nu vom cere vot. Vom cere o dezbatere în care ei să îşi motiveze poziţia de refuz”, au explicat sursele Gandul.info.

Sursele Gandul.info au mai explicat că ieşirea ministrului de Interne al Germaniei, în care acesta a anunţat că Germania îşi va folosi dreptul de veto, dacă România şi Bulgaria vor cere vot privind aderarea la Schengen, este motivat de agenda electorală de la Berlin. De asemenea, şi instabilitatea politică de la Sofia, unde guvernul a demisionat, iar populaţia protestează în stradă, cântăreşte în favoarea unei amânări a aderării celor două state la Schengen.

Mai multe informatii, disponibile AICI.

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.