Donald Trump și Emmanuel Macron, convorbire telefonică privind detensionarea crizei nord-coreene

Președintele american, Donald Trump, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au avut sâmbătă o convorbire telefonică pe tema amenințării nucleare nord-coreene, în contextul în care tensiunile dintre Washington și Phenian au atins cote ridicate în ultima săptămână, informează cele două administrații.

Potrivit Palatului Elysée, discuția a avut ca scop și evitarea unei creșteri a tensiunii în această criză, care a cunoscut o escaladare retorică între Washington și Phenian, ambele părți amenințând să se atace reciproc, relatează Reuters, conform Agerpres.

FOTO: Facebook / Donald J. Trump

“Cei doi președinți au căzut de acord să rămână în contact în următoarele zile”, au declarat surse de la Palatul Elysée.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri a fost confirmată sâmbătă seara și de Casa Albă.

Trump și Macron “au discutat despre nevoia de a răspunde situației tot mai periculoase asociate comportamentului destabilizator și de escaladare al Coreii de Nord”, a transmis Casa Albă într-un comunicat de presă.

Convorbirea dintre președintele SUA și omologul francez este prima pe care Donald Trump o are cu un lider european de la intensificarea tensiunilor cu Coreea de Nord și ea survine după convorbirea telefonică cu președintele chinez, Xi Jinping.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea după ce Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația de marți a președintelui Donald Trump că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum, o declarație-răspuns la testarea reușită a mai multor rachete intercontinentale, unele dintre acestea fiind capabile să ajungă în partea continentală a SUA, potrivit regimului de la Phenian.

Aceste declarații nu au fost văzute în sens pozitiv de către cancelarul german, Angela Merkel, care a declarat că se opune unei soluții militare în Coreea de Nord și a criticat escaladarea verbală dintre Donald Trump și regimul de la Phenian.

Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a anunțat că Moscova și Beijing au pregătit un moratoriu pentru dezamorsarea crizei din Peninsula Coreea.

În contextul crizei nord-coreene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a convocat o întâlnire extraordinară a ambasadorilor pe data de 14 august, luni,  pentru a discuta despre criza diplomatică care înconjoară arsenalul nuclear al Coreei de Nord.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.