Connect with us

NATO

Klaus Iohannis, mesaj către noul președinte al SUA privind contribuția la NATO: ”Noi am înţeles că nu se poate ca unii să plătească şi alţii să beneficieze de protecţie”

Published

on

Klaus Iohannis consideră că declarațiile lui Donald Trump prin care președintele-ales al SUA a pus la îndoială respectarea articolului 5 ține de modul în care funcționează campaniile electorale. Totodată, Șeful statului este de părere că statele aliate trebuie să își manifeste ambiția și să aloce cei 2% din PIB pentru apărare.

”După alegeri este altfel decât înainte de alegeri. Aşa funcționează campaniile electorale. Politicienii merg în campanie şi de multe ori spun lucruri care sunt uşor exagerate, pe urmă vin analiştii şi le umflă până când par extrem de exagerate, şi dacă le citești în ziar, doar citind titlul, ai impresia că în a doua zi începe al treilea război mondial. Or, nu e aşa. Candidatul Trump a fost întrebat dacă Statele Unite vor sări în ajutorul unei ţări în cazul unei agresiuni în baza articolului 5 şi a spus că mai întâi ar verifica dacă şi-au plătit contribuţia. De acolo până la a spune că a pus la îndoială articolul 5 este cale lungă”, a explicat președinteleprezent la o dezbatere cu studenții de la specializarea Științe Politice din universitățile bucureștene.

iohannis-trump

Cu toate acestea, Iohannis a detaliat că declarația lui Donald Trump pune în lumină o realitate care trebuie abordată.

”Sunt foarte mulţi aliaţi care nu numai că nu au ajuns la 2 şi ceva din PIB alocat pentru apărare, ci şi-au redus cheltuielile pentru apărare în ultimii ani şi atunci cineva trebuie să suporte aceste cheltuieli şi ştim că majoritatea cheltuielilor sunt suportate de SUA. Noi am înţeles că nu se poate așa, ca unii să plătească şi alţii să beneficieze de protecţie, şi am hotărât, toate partidele parlamentare împreună, ne-am angajat să ridicăm cheltuiala la 2% din PIB. Alţii nu au această ambiţie şi cred că la asta s-a referit, şi mi se pare o chestiune care, până la urmă, trebuie făcută de toată lumea. Dacă toţi vrem în Alianţă, toţi vrem să apărăm şi să fim aliaţi, trebuie să contribuim şi financiar la buna dotare a Alianţei, altfel nu poate să funcţioneze. Dacă tot timpul unii plătesc şi alţii beneficiază, evident că vine cineva şi pune întrebarea „Bun, fraţilor, dar cum funcţionează asta, numai noi plătim şi voi beneficiaţi? Nu se poate!”, a declarat președintele.

La final, Iohannis a transmis și ambițiile României în acest sens, care nu își doreste ”nu doar să ajungă la cheltuiala de 2% şi să aibă o dotarea corespunzătoare, ci chiar vrem să devenim un actor regional important, să contăm şi pentru securitatea din zona noastră”, a conchis Iohannis.

Citiți și Ce va face Donald Trump dacă Rusia atacă țările NATO: Vom veni în ajutor numai dacă aceste națiuni și-au îndeplinit obligațiile față de noi

Într-un interviu pentru New York Times acordat vara trecută, Trump a ridicat noi semne de întrebare privind angajamentul său de a apăra automat aliați NATO în cazul în care aceștia sunt atacați, spunând că mai întâi va analiza contribuția lor la Alianța Nord-Atlantică.

Întrebat, de exemplu, despre acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, printre cele mai noi state membre ale NATO, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni și-au îndeplinit obligațiile față de SUA și cheltuielile alocate apărării.

Citiți și Donald Trump și-a expus viziunea de politică externă: ”După ce voi fi ales președinte, voi convoca un summit cu aliații noștri din NATO”. Ce planuri are candidatul republican

Citiți și Donald Trump acuză, din nou, NATO: ”A fost concepută împotriva Uniunii Sovietice, care nu mai există”. Republicanul propune tăierea contribuției americane la NATO

Dintre țările membre NATO, doar cinci state respectă principiul alocării a 2% din PIB pentru bugetul Apărării: SUA (5%), Grecia (2.4%), Polonia (2.1%), Marea Britanie (2%), Estonia (2%). Top 10 este completat de Franța (1.8%), Turcia (1.7%), Norvegia (1.5%), România (1.4%), Portugalia (1.3%). Cifrele sunt valabile pentru anul 2015. Din 2017, de pildă, România va aloca 2% din PIB pentru bugetul Apărării.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

Published

on

© US Secretary of State/ Twitter

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri, de la sediul Alianței Nord-Atlantice, că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că Alianţa va lucra la o fază de adaptare, după ce Washingtonul şi-a anunţat intenţia de a pune capăt până la 11 septembrie 2021, celui mai îndelungat război în care au fost implicate SUA.

“Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Acum aproape 20 de ani, după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie, împreună, am mers în Afganistan pentru a ne ocupa de cei care ne-au atacat și pentru a ne asigura că Afganistanul nu va deveni din nou un refugiu pentru teroriștii care ar putea ataca pe oricare dintre noi. Și împreună, am atins obiectivele pe care ne-am propus să le atingem. Și acum, este timpul să ne aducem forțele acasă. Președintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite”, a afirmat el, în cadrul unor scurte declarații de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Mă aflu aici pentru a lucra îndeaproape cu aliaţii noştri, cu secretarul general, asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”, a mai spus Blinken.

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

În cadrul acestor scurte declarații, Jens Stoltenberg a punctat că pe agenda discuțiilor se vor afla și acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia.

“Suntem cu toții îngrijorați de acumulările militare masivă. Rusia trebuie să pună capăt acestei desfășurări militare, să oprească provocările”, a punctat secretarul general al Alianței.

Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu talibanii dar acestea vor pleca “fără condiţii” până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 din SUA, a anunţat marţi un responsabil american citat de AFP şi DPA.

Anunțul acestui oficial vine în contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se vor afla miercuri la sediul NATO unde se vor întâlni cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, și vor avea o reuniune prin videoconferință comună cu miniștrii de externe și ai apărării din toate celelalte 29 de state aliate.

Reuniunea a fost anunțată de NATO într-un comunicat publicat marți seară.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului de la 11 septembrie 2001, un moment important și în istoria NATO, întrucât atunci a fost activat în premieră și pentru singura dată articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

 

Continue Reading

NATO

Comandantul forțelor NATO, mesaj către Rusia: Dacă descurajarea eșuează, suntem pregătiți să răspundem agresiunii cu toată greutatea alianței transatlantice

Published

on

© US Department of Defense

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, a afirmat marți că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să răspundă agresiunilor Rusiei în cazul în care postura de disuasiune și apărare, creată pentru a răspunde agresiunii rusești în vecinătatea estică a NATO, va eșua.

Generalul Tod D. Wolters a făcut aceste remarci în timpul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrului Senatului SUA cu privire la bugetul Pentagonului pentru anul 2022, informează Departamentul Apărării într-un comunicat.

Postura de securitate a NATO în Europa este puternică, dar contestată de acțiunile Rusiei în vecinătatea Ucrainei, a spus Wolters, adăugând că aliații și partenerii americani din Europa rămân un avantaj strategic cheie.

NATO rămâne centrul de greutate strategic și fundamentul descurajării și asigurării în Europa. Tot ceea ce facem este generarea păcii“, a spus Wolters.

Concurăm pentru a câștiga. Descurajăm și, în cazul în care descurajarea eșuează, suntem pregătiți să răspundem agresiunii cu toată greutatea alianței transatlantice“, a avertizat el.

Wolters a menționat că NATO are un program robust de exerciții și că Alianța va desfășura în această vară exerciții din seria Defender compuse din aproximativ 30.000 de militari americani, aliați și parteneri.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. Astfel, liderul american a avut marți o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, în care a subliniat “angajamentul de neclintit” al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat “îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană”, chemând Rusiei să dezamorseze tensiunile. Pe același subiect, șeful diplomației americane Antony Blinken a avut marți, la NATO, o întrevedere cu omologul ucrainean, în care secretarul de stat a afirmat, asemenea lui Biden, sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei. În aceeași notă, miniştrii de externe ai G7 şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au îndemnat luni Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.

Citiți și Un fost șef al Pentagonului susține că SUA trebuie să desfășoare mai multe forțe în România: Trebuie să ţinem piept Rusiei și să dăm noi asigurări aliaților

De asemenea, potrivit unor surse militare americane, Statele Unite iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina şi pe fondul unei prezenţe militare crescute a Rusiei la frontiera de est a acestei ţări.

Mai mult, SUA au transportat sâmbătă sisteme de rachete HIMARS la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru exerciții bilaterale cu forțele militare române, iar șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a avut convorbiri telefonice cu generalul Mark A. Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, și cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forțelor NATO din Europa, pe fondul tensiunilor recente din regiunea Mării Negre.

Continue Reading

NATO

Un fost șef al Pentagonului susține că SUA trebuie să desfășoare mai multe forțe în România: Trebuie să ţinem piept Rusiei și să dăm noi asigurări aliaților

Published

on

© Office of the Secretary of Defense Public Affairs

Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova din cauza situației din estul Ucrainei, a relatat marţi Reuters.

”Cred că trebuie să ţinem piept Rusiei în continuare şi să încercăm să descurajăm comportamentul ei dăunător”, a spus Esper, în prezent expert asociat la Universitatea Arizona.

Washingtonul ar trebui să aibă în vedere să dea noi asigurări aliaţilor europeni şi să impulsioneze NATO prin desfăşurarea mai multor forţe în Polonia, ”în regiunea Baltică, dacă este logic, şi în locuri ca România şi Bulgaria, prin rotaţie – dacă nu cu caracter permanent”, a declarat fostul demnitar american într-un interviu acordat Reuters, informează Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden i-a solicitat marţi omologului său rus Vladimir Putin să reducă tensiunile create prin consolidarea militară în apropierea frontierei cu Ucraina şi a propus să se întâlnească cu liderul rus pentru a încerca să soluţioneze diferendele existente între Washington şi Moscova.

Comentariile lui Esper, care anul trecut a semnat cu omologul său român o foaie de parcurs bilaterală privind apărarea, vin după ce succesorul său în fruntea Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat marți, în cursul unei vizite la Berlin, că Statele Unite ale Americii nu mai au în plan o retragere a trupelor americane din Germania și că SUA vor desfăşura un număr suplimentar de 500 de militari în Germania, țară care găzduiește aproximativ 36.000 de soldați SUA.

Anunțul lui Austin la Berlin privind oprirea procesului de retragere declanșat de administrația Trump în iulie 2020 a venit pe fondul unor semnale în această direcție. La începutul lunii februarie, în primul său discurs la Pentagon, președintele american, Joe Biden, a anunțat sistarea procesului de retragere militară parțială din Germania, în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin va conduce o revizuire globală a posturii forțelor americane, astfel încât “amprenta noastră militară să fie aliniată în mod adecvat cu prioritățile noastre de politică externă și securitate națională”.

În cadrul planului lui Trump, detaliat public de Mark Esper la 29 iulie 2020, circa 6.000 din cei 11.900 de soldaţi americani anunțați a fi retraşi din Germania urmau să fie repoziţionaţi în regiunea Mării Negre, iar unii, prin rotaţie, ar putea să fie desfăşuraţi temporar în ţările baltice. Alte forţe care ar fi urmat să părăsească Germania ar fi fost mutate definitiv în Italia, iar cartierul german al forţelor americane din Europa s-ar fi mutat din Stuttgart (Germania) în Belgia.

Retragerea respectivă ar fi redus contingentul militar american din Germania la 24.000 de soldați.

Potrivit comunicatului Pentagonului de la data respectivă, acel plan presupunea “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu se referea explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria.

Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unități Stryker încep rotații continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăți descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper cu ocazia respectivă, subliniind și că o escadrilă de avioane de luptă urmau a fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL UE11 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA15 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE53 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 hour ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA3 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending