Preşedintele Klaus Iohannis efectuează joi o vizită bilaterală în Polonia, la invitația omologului său polonez, Andrzej Duda, urmând ca vineri să co-prezideze alături de acesta Reuniunea la Nivel Înalt a Formatului București (B9), inițiativă inaugurată în noiembrie 2015 de cei doi șefi de stat și la care participă șefii de stat ai țărilor de pe flancul estic al NATO.
Vizita în Polonia, a cincea din mandatul lui Klaus Iohannis, și summitul B9 se vor desfășura concomitent cu lucrările reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO de la Bruxelles, întrunire strategică ce va pregăti deciziile summitului NATO din 11-12 iulie de la noul sediu al Alianței Nord-Atlantice.

”Vizita bilaterală va include consultări cu Președintele Poloniei pe teme legate de Parteneriatul Strategic bilateral dintre cele două țări și cooperare în plan securitar, regional și european”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
În cadrul dialogului care va avea loc la Varșovia, o atenție deosebită va fi acordată dimensiunii de securitate care a crescut în relevanță în ultimii ani, generând beneficii reciproce pentru ambele țări, cu accent pe Formatul București 9 și pe Inițiativa celor Trei Mări al cărei summit din acest an va fi găzduit de România.
Astfel, la reuniunea Duda – Iohannis ”urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relația bilaterală, în cadrul Formatului București (B9), în pregătirea Reuniunii la Nivel Înalt B9 de-a doua zi, precum și în cadrul NATO”, mai precizează sursa citată.
”În privința cooperării regionale, va fi abordată și Inițiativa celor Trei Mări și pregătirile pentru Summitul pe care România îl va găzdui la București în perioada 17-18 septembrie”, detaliază Administrația Prezidențială.
”Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului. ”Inițiativa celor Trei Mări” constituie o platformă importantă de dialog la nivel înalt în contextul în care ea reunește țări membre UE și NATO, iar Mările Baltică și Neagră joacă un rol esențial în noua postură de descurajare a NATO față de agresiunile dinspre est, în vreme ce Marea Adriatică capătă un potențial aparte, având în vedere apartenența Croației la UE și NATO.
”Președintele României și Președintele Poloniei vor inaugura, de asemenea, expoziția „Un centenar al alianței – Diplomația româno-poloneză 1918-1939”, dedicată relațiilor româno-poloneze din perioada interbelică, în contextul aniversării Centenarului României Moderne şi, respectiv, a Centenarului Independenţei Poloniei. Expoziţia, realizată de Ministerele Afacerilor Externe ale României și Poloniei, precum şi de Arhivele Naţionale ale Poloniei, şi aflată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Republicii Polone, prefațează totodată ciclul de evenimente dedicate triplei aniversări din 2019: un secol de la stabilirea legăturilor diplomatice româno-polone, 30 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste și un deceniu de la semnarea Parteneriatului Strategic româno-polon”, conchide Administrația Prezidențială.
Vizita din 7-8 iunie din Polonia va fi cea de-a cincea a președintelui Klaus Iohannis în această țară cu care România deține relații bilaterale la nivel de parteneriat strategic. Varșovia s-a numărat printre primele capitale vizitate de șeful statului la debutul mandatului său, în martie 2015. Ulterior, în mai 2015, Klaus Iohannis s-a numărat printre liderii care au participat la manifestările de la Gdansk de aniversare a sfarșitului celui de-al Doilea Război Mondial.
În 2016, Klaus Iohannis a reprezentat România la summitul NATO de la Varșovia, succesiv acestuia rămânând în capitala Poloniei pentru o vizită de lucru cu omologul Andrzej Duda. Anul trecut, în iulie, președintele s-a aflat la Varșovia, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, la care a participat și președintele american Donald Trump, reuniune la care omologii săi au acceptat invitația ca summitul celor Trei Mări din 2018 să aibă loc la București.
.