Reprezentarea la Consiliul European: Băsescu a sesizat Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constuţională privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi guvern, cu privire la reprezentarea României la Curtea Constituţională, notează Gandul în ediția electronică.

Sesizarea a fost depusă săptămâna trecută, vineri, şi va fi soluţionată, miercuri.

Decizia vine după ce în ultima săptămână preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au scos reciproc de pe lista de participanţi la Consiliul European din 28 iunie.

Şeful guvernului a anunţat primul că ministerul de Externe a transmis la Bruxelles lista delegaţiei pentru Consiliul European, iar pe ea nu se regăseşte numele preşedintelui.

Ulterior, Băsescu a transmis şi el o listă a delegaţiei către Ministerul de Externe, cel care se ocupă cu corespondenţa cu Bruxellesul, iar numele lui Ponta nu se regăsea.

Mai mult, şeful statului i-a transmis premierului o scrisoare în care îi atrăgea atenţia că îşi însuşeşte atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. “Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru”, se arăta în documentul transmis la Palatul Victoria.

Curtea Constituţională nu poate stabili cine este persoana care va reprezenta România la Consiliul European, dar poate, în interpretarea Constituţiei, să clarifice rolul fiecărei instituţii în stabilirea componenţei delegaţiei de reprezentare a ţării noastre şi respectarea paşilor constituţionali în acest sens.

Sursa: Gandul.info
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.