Connect with us

Emisiuni

Romania – tara in care ingrijirea medicala vine doar daca dai spaga

Published

on

medic

  

  • Romania, tara balcanica saraca, cu 22 de milioane de locuitori, care a devenit membru al Uniunii Europene acum doi ani, se chinuie si acum sa eradicheze coruptia ce dateaza din perioada comunista, de pe vremea cand oamenii stateau la cozi imense pentru bunuri si servicii de stricta necesitate, scrie International Herald Tribune.  

    Potrivit publicatiei, romanii spun ca spaga este prezenta zilnic, peste tot, dar cele mai mari abuzuri sunt de departe cele din sistemul national de sanatate. Aici, mita a infectat sistemul intr-o proportie atat de mare, incat, in lipsa “atentiilor”, medicii ii lasa uneori sa moara pe pacientii aflati in stare grava. 

  • CE isi face griji, romanii recunosc ca mita e prezenta peste tot


Potrivit International Herald Tribune, Comisia Europeana este tot mai ingrijorata de faptul ca Romania, dar si alte tari proaspat admise in Uniunea Europeana, neglijeaza legile din blocul comunitar. CE a publicat, luna trecuta, un raport in care condamna Romania pentru faptul ca tergiverseaza reformele necesare pentru combaterea coruptiei. Si Transparency International a plasat Romania pe locul al doilea in topul celor mai corupte tari dintre cele 27 de state membre UE.

In Romania, scrie International Herald Tribune, numai in ultimii ani s-au confruntat cu acuzatii de coruptie un fost prim ministru, peste 1.100 de medici si profesori, 170 de ofiteri de politie si 3 generali.

Potrivit publicatiei, romanii spun ca ciubucul este prezent zilnic, peste tot, dar cele mai mari abuzuri sunt de departe cele din sistemul national de sanatate. Aici, mita a infectat sistemul intr-o proportie atat de mare, incat, in lipsa “atentiilor”, medicii ii lasa uneori sa moara pe pacientii aflati in stare grava. 

  • Barbatul de la Slatina, lasat sa moara pentru ca “nu era o urgenta”

Problemele din sistemul medical romanesc au iesit la iveala, inca o data, in ianuarie anul acesta, cand un barbat in varsta de 63 de ani a fost lasat sa moara de atac de cord pe holurile spitalului, fiind plimbat de la o sectie la alta. Mihaela Ionita, asistenta care l-a insotit de la o usa la alta, incercand sa gaseasca un doctor care sa ii acorde ajutor barbatului, crede ca medicii au refuzat sa il ingrijeasca din cauza ca “barbatul parea sarac si nu si-ar fi permis sa ofere doctorilor bacsis”. Pozitia oficiala a spitalului a fost insa alta – Mihai Constantinescu nu parea sa fie un caz de urgenta.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care reprezinta 47.000 de doctori, da vina pe faptul ca medicii romani au un salariu lunar mediu echivalent cu 510 dolari.

“Oamenii nu vor sa mearga la un doctor care se gandeste “Cu ce o sa imi hranesc copiii sau de unde imi platesc chiria”, spune Vasile Astarastoae. “Asa ca este vorba despre o intelegere tacita intre doctori si pacienti, in ceea ce priveste mita din sistem.”

  • O spitalizare = trei sferturi din venitul lunar al familiei

In anul 2005, un studiu realizat de Banca Mondiala arata ca platile neoficiale ajung anual la circa 360 de milioane de dolari. In cazul unei boli care necesita spitalizare, pacientii platesc, de regula, ca mita, o suma echivalenta cu trei sferturi din venitul lunar al familiei. 

Unii medici spun ca sistemul mitei este atat de adanc inradacinat, incat, atunci cand refuza sa primeasca bani de la un pacient, acesta ajunge sa traga concluzia ca boala sa este incurabila, negasind alta explicatie pentru faptul ca a fost refuzat.

Spre exemplu, un doctor roman a povestit pentru cotidianul strain ca un pacient a vrut sa ii ofere o excursie in Dubai, insa a refuzat oferta.

  • Spitalele fac schimb de “liste de tarife”

Mita are si regulile ei nescrise. Daca pentru o operatie de apendicita, pacientul scoate din buzunar “doar” echivalentul a 127 de dolari, pentru o operatie pe creier, “costurile suplimentare” din spital ajung pana la aproape 6.400 de dolari. Informatiile privind sumele care trebuie bagate in buzunarele doctorilor sau asistentelor circula de la un om la altul, si au ajuns chiar sa fie publicate pe blog-uri si web site-uri, noteaza International Herald Tribune. 

Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, spune ca spitalele publice romanesti fac chiar schimb uneori de “liste de plati suplimentare”, pentru a se asigura ca “tarifele” sunt aceleasi. 

  • “Cazul Sebastian Lungu”

Jurnalistii de la International Herald Tribune au stat de vorba cu parintii micutului Sebastian Lungu, oameni a caror viata s-a schimbat radical din cauza problemelor din sistemul medical romanesc. In rau.

“Cazul Sebastian Lungu” a tinut prima pagina a ziarelor din tara la sfarsitul anului 2007. Parintii copilului i-au acuzat de neglijenta pe medicii de la Spitalul Municipal din Bucuresti, unde s-a nascut micutul. Mama copilului a acuzat faptul ca a fost lasata nesupravegheata in timpul travaliului timp de mai bine de 40 de minute, iar micutul Sebastian s-a sufocat, la nastere, cu cordonul ombilical, ceea ce i-a provocat handicapuri multiple.

In urma anchetei facute de Colegiul Medicilor Bucuresti, doctorul care ar fi trebuit sa o asiste la nastere pe mama copilului a fost suspendat din activitate timp de un an, iar medicul care era de garda in acea noapte a fost suspendat timp de 6 luni, iar Ministerul Sanatatii a promis sa suporte integral costurile tratamentului in strainatate al copilului.

Alina Lungu, mama micutului, isi spune povestea in International Herald Tribune. Femeia in varsta de 30 de ani isi aminteste ca a respectat toate indicatiile pentru a avea un copil sanatos: s-a hranit sanatos, a inotat zilnic si i-a “bagat in buzunar” medicului ginecolog echivalentul a 255 de dolari inainte de a naste. Ea a platit si unei asistente 32 de dolari pentru a avea asigurata o injectie pentru anestezie.

Numai ca, in ziua in care ea trebuia sa nasca, medicul ei ginecolog nu si-a facut aparitia. Dupa 12 ore de travaliu, femeia a nascut nesupravegheata, cu toate ca era internata in spital. In cele din urma, un doctor care a venit sa o vada a constatat ca micutul se sufocase la nastere cu cordonul ombilical, ceea ce i-a provocat handicapuri multiple. Dupa nastere, Sebastian Lungu nu vedea, nu auzea si nu se putea hrani decat printr-un furtun. 

  • Cine da mai mult?

Alina Lungu si sotul ei, Ionut, au ajuns acum la concluzia ca banii pe care i-au dat ei cadrelor medicale nu au fost suficienti pentru a le atrage atentia acestora: “Doctorii s-au obisnuit atat de mult sa primeasca bani de la pacienti incat trebuie sa platesti mai mult decat ceilalti daca vrei sa beneficiezi de atentia medicilor.

 
Sursa: HotNews.ro

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE8 mins ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.26 mins ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE3 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA4 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH4 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA5 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București este reprezentat la conferința internațională „Impactul interferențelor informaționale asupra proceselor democratice/electorale”

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending