Connect with us

INTERNAȚIONAL

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, intervievat de prințul Harry. Dialogul între cei doi s-a concentrat pe interesul comun de formare „a viitoarei generații de lideri tineri”

Published

on

Prințul Harry l-a intervievat pe fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter Palatul Kesington. Interviul va fi difuzat pe BBC Radio 4 în dimineaţa zilei de 27 decembrie, anunță ABC News.

Dialogul dintre cei doi s-a concentrat pe interesul comun privind construirea unor platforme pentru „viitoarea generaţie de lideri tineri”. Potrivit Palatului Kesingon, Barack Obama vorbește în cadrul interviului și despre volumul de memorii care parcurge perioada post-prezidențială, și speranțele sale de viață.

Interviul se concentrează, de asemenea, și pe planurile familiei Obama de forma noua generație de lideri prin activitatea întreprinsă de Obama Foundation, fundație înființată de Barack și Michelle Obama.

Prinţul Harry, al cincilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, şi preşedintele Barack Obama sunt prieteni de mulţi ani, iar, în septembrie, au fost fotografiaţi râzând împreună în timp ce participau la jocurile Invictus din Canada, dedicate veteranilor de război.

Familia Obama au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie în 2011. Prințul William și soția acestuia, Ducesa de Camabridge, împreună cu prințul Harry i-au primit în aprilie 2016 pe soții Obama la Palatul Kesington, aspect care reflectă strânsa prietenie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele Chinei, Xi Jinping, va începe o vizită în Europa în prima săptămână a lunii mai, unde este așteptat să facă opriri în Franța, Ungaria și Serbia, informează AFP, preluat de Agerpres. Acesta este primul turneu european al liderului chinez post-pandemie.

Unul dintre motivele vizitei este decizia Italiei de a se retrage – după unele ezitări – din ambițiosul program al Chinei privind Noul Drum al Mătăsii, pe care premierul italian Giorgia Meloni urmează să o finalizeze la Beijing în luna iulie.

Decizia Romei sporește importanța Ungariei și a Serbiei, situate în Europa Centrală și de Est, pentru ca China să aibă acces neîngrădit la UE pe cale terestră.

Un nou acord cu guvernul italian nu va fi încheiat până când Xi nu își va finaliza turneul european din luna mai, unde va încerca să evalueze intențiile altor țări europene.

În acest sens, calea ferată de marfă Belgrad-Budapesta este un subiect-cheie și explică o mare parte din vizita în cele două capitale vecine.

Călătoria lui Xi la Paris face parte din agenda anuală a celor două țări, întrucât președintele francez Emmanuel Macron a promis să viziteze China în fiecare an atunci când a fost ales pentru prima dată și ar dori ca aceste vizite să fie returnate de către liderul chinez.

Cele două puteri doresc să ajungă la acorduri privind reducerea excedentului comercial al Chinei, problema încă controversată a drepturilor intelectuale și tehnice și măsuri reciproce în materie de politică climatică.

De asemenea, ele se confruntă cu probleme de politică de securitate, întrucât atât UE, cât și Franța consideră că este vital ca China să nu intervină de partea Rusiei în războiul din Ucraina și că aceasta ar trebui să înceteze sprijinul aparent mic acordat Chinei.

Discuţiile din Franţa „se vor axa pe crizele internaţionale, în primul rând pe războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, pe aspectele comerciale, pe cooperarea ştiinţifică, culturală şi sportivă, precum şi pe acţiunile noastre comune în faţa provocărilor globale, în special urgenţa climatică, protecţia biodiversităţii şi situaţia financiară a celor mai vulnerabile ţări”, a informat preşedinţia franceză.

Potrivit Budapestei, este în interesul economiei ungare să mențină relații bune cu cât mai multe țări.

Autoritățile consideră că China este o mare putere care reprezintă o forță considerabilă, împotriva căreia nu este util să fie puse bariere ideologice.

Continue Reading

NATO

Mugur Isărescu: Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la NATO, o dovadă a mesajului puternic cu privire la identitatea europeană și euro-atlantică a României

Published

on

© BNR

Aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO reprezintă o dovadă a mesajului puternic, unitar, cu privire la identitatea europeană şi euro-atlantică a României, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa “România în NATO: 20 de ani de securitate şi valori euro-atlantice”.

Potrivit acestuia, conferinţa aniversară subliniază rolul României ca ţară membră NATO şi traseul său de dezvoltare economică şi integrare politică în Uniunea Europeană şi Alianţa NATO, doi piloni ai stabilităţii, securităţii şi progresului.

“NATO a sărbătorit, pe 4 aprilie, 75 de ani de când membrii fondatori au semnat Tratatul Atlanticului de Nord. Aprilie are o semnificaţie deosebită şi pentru Banca Naţională a României. Anul acesta, pe 17 aprilie, BNR a sărbătorit 144 de ani de la înfiinţare. România are privilegiul de a fi membru cu drepturi depline al NATO – aliniată în viziune şi în spirit la valorile euro-atlantice ale democraţiei, libertăţii, drepturilor omului şi statului de drept – în contextul actual global provocator. Ne amintim de Summit-ul NATO de la Praga, în noiembrie 2002, când ţara noastră a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi de ziua în care România a devenit membră oficială NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, pe 29 martie, 2004. Contribuţiile valoroase politice, conceptuale, practice şi operaţionale ale României la NATO se reflectă în mod clar în angajamentele sale de lungă durată. Aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO reprezintă o dovadă a mesajului puternic, unitar, cu privire la identitatea europeană şi euro-atlantică a României”, a menţionat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit guvernatorului BNR, în semn de recunoaştere a rolului deosebit al României ca ţară membră NATO, cu tema “20 de ani de la aderarea României la NATO”, Banca Naţională a României a emis luni, 29 aprilie, o monedă de argint, în valoare nominală de 10 lei, cu o greutate de 31,103 grame, precum şi o monedă de tombac cupru, cu valoarea nominală de 1 leu, cu o greutate de 23,5 grame.

© BNR

Aversul monedelor înfăţişează instituţia română care a ratificat Tratatul de Aderare – Palatul Parlamentului – inscripţia “ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală (10 LEI pentru moneda de argint şi 1 LEU pentru moneda de tombac cupru), şi anul emiterii “2024”.

Reversul monedelor are sigla NATO, inscripţia în limba română “ADERAREA ROMANIEI LA NATO” şi “2004” – anul aderării României la NATO. Tirajul maxim pentru monedele de argint şi tombac de cupru este de 5.000 pentru fiecare monedă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei și a suveranităţii

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că sacrificiul veteranilor de război rămâne permanent în conştiinţa noastră, menţionând că acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să se acţioneze mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în faţa manifestărilor extremiste, autocratice şi a folosirii forţei în relaţiile internaţionale.

“Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei, a suveranităţii, a integrităţii teritoriale, precum şi pentru împlinirea idealurilor naţionale şi atingerea intereselor României. Veteranii noştri de război au trecut prin vicisitudinile şi ororile războiului. Unii dintre ei au fost răniţi, iar mulţi dintre camarazii lor şi-au sacrificat vieţile pe câmpul de luptă. Sacrificiul lor rămâne permanent în conştiinţa noastră, prin amintirile care încă sunt transmise din generaţie în generaţie şi prin memorialele dedicate eroilor noştri în localităţi din întreaga ţară”, a transmis preşedintele, într-un mesaj difuzat de Administrația Prezidențială.

Şeful statului a menţionat că sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război este prilejul de a “reafirma adeziunea la principiile şi la înaltele idealuri naţionale şi umane”.

“Memoria colectivă despre marile încercări din istoria neamului nostru ne dau forţa să consolidăm coeziunea şi identitatea naţională, să fim fermi în combaterea xenofobiei, a rasismului şi a extremismului şi să promovăm deschis valorile democraţiei reprezentative şi pluraliste, precum şi respectul şi toleranţa faţă de diversitatea etnică şi culturală. Le mulţumim veteranilor de război pentru curajul şi dăruirea de a servi ţara cu onoare şi demnitate, atât în timp de război, cât şi în timp de pace!”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că ţara noastră datorează veteranilor şi angajamentul de a continua lupta pentru protejarea valorilor naţiunii şi atingerea intereselor strategice europene şi euroatlantice.

“Alături de respect şi recunoştinţă, datorăm veteranilor noştri şi angajamentul de a continua lupta lor pentru protejarea valorilor care ne definesc ca naţiune şi pentru atingerea intereselor strategice ale ţării noastre, ca parte a marii familii europene şi a comunităţii euroatlantice. Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în faţa manifestărilor extremiste, autocratice şi a folosirii forţei în relaţiile internaţionale”, a adăugat şeful statului.

El a transmis, în acest acest context dificil, “un gând bun către membrii forţelor armate şi ai tuturor instituţiilor din sistemul naţional de securitate, care îşi îndeplinesc responsabilităţile, ca parte a eforturilor NATO şi UE, de asigurare a securităţii ţării şi de protejare a intereselor noastre strategice”.

“De altfel, participarea activă a militarilor noştri în diferite teatre de operaţii, timp de peste 20 de ani, şi sacrificiile făcute au demonstrat adeziunea ţării noastre la valorile marii comunităţi europene şi euroatlantice din care facem parte. Respect etern eroilor noştri veterani!”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 seconds ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA1 hour ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO2 hours ago

Mugur Isărescu: Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la NATO, o dovadă a mesajului puternic cu privire la identitatea europeană și euro-atlantică a României

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis: Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei și a suveranităţii

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei veteranilor de război: ”Avem un loc pe care să-l numim acasă grație celor care, prin sacrificiu, au apărat tot ce ne aparține”

ALEGERI EUROPENE 20243 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

ROMÂNIA4 hours ago

România continuă să acorde asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza și trimite un nou ajutor în valoare de 8,2 milioane de lei

SUA4 hours ago

SUA încurajează Armenia şi Azerbaidjan să continue discuțiile lor în vederea unui acord de pace

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski lansează un nou apel către aliații occidentali privind livrarea de sisteme Patriot și primirea Ucrainei în UE și NATO

ALEGERI EUROPENE 20243 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

Trending