Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Socialistul Frans Timmermans trebuie oprit să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi. Un asemenea discurs subminează proiectul european

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a criticat miercuri pe un ton ferm discursul susținut de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit căruia România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie.

“Opriți-l pe Timmermans! Discursul de ieri a lui Frans Timmermans este de-a dreptul periculos și nu are nimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o. Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

În opinia eurodeputatului român, un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie.

“Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit. Până atunci, consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european”, a insistat Eugen Tomac.

In această perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lasă pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România.

România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor, a declarat, marţi, Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European, în cadrul conferinței ZF Power Summit.

Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european, citat de Agerpres.

“Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”, a precizat Timmermans, condițiile în care România are alocată o sumă de 1,94 de miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă, reprezentând aproximativ 11% din acest fond și fiind a patra cea mai mare alocare, după Germania, Polonia și Cehia.

“Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a completat el.

Întrebat modelul cărei ţări ar putea să-l urmeze România în privinţa renunţării la cărbune, el a indicat Grecia și Grecia.

“Grecia s-a mişcat cel mai repede. Are mine de lignit şi va renunţa la ele în următorii ani, deci foarte repede. Noi vom fi alături de Grecia, care va investi în regenerabile. La fel, Germania are un plan bun de renunţare la cărbune, cel mai târziu în 2038. Aş sugera oficialilor români să se uite pe acordurile agreate în Germania, pentru că nu implică doar autorităţile publice şi industria cărbunelui, ci şi asociaţiile comerciale şi alţi jucători, autorităţi locale, pentru a crea un plan realistic de renunţare la cărbune, cu planuri sociale pentru companii şi cu planuri de reprofilare a regiunilor”, a mai precizat oficialul european.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eugen Tomac

Eugen Tomac invită românii să ceară despăgubiri Austriei privind refuzarea aderării României la Schengen și cere Comisiei Europene să demareze o anchetă privind importurile Austriei din Rusia, care ignoră sancțiunile UE

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac a anunțat marți o nouă acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind refuzul Austriei pentru aderarea României la Schengen, invitând persoanele juridice din România să se alăture pentru a cere despăgubiri guvernului de la Viena, în urma îngrădirii accesului la piața unică europeană.

Liderul PMP a prezentat, într-o conferință de presă susținută la sediul PMP, evoluția demersurilor întreprinse la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE în cazul refuzului Consiliul JAI de a accepta intrarea României în spațiul Schengen.

El a criticat puternic atitudinea Austriei, subliniind că a sesizat Comisia Europeană, căreia i-a solicitat să demareze o anchetă privind ignorarea de către guvernul de la Viena a politicii de sancțiuni împotriva Rusiei.

În acest context plin de provocări, cu război la frontierele României, accesul nostru în spațiul Schengen ar fi consolidat Uniunea Europeană, care a introdus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Aceste sancțiuni sunt create pentru a slăbi baza economică a Rusiei și pentru a reduce capacitatea acesteia de a purta război. Însă nu toate statele s-au aliniat acestei poziții. Conform datelor oficiale pe care le-am obținut de la Eurostat, care și-a actualizat recent rapoartele pentru anul 2022, putem observa că, deși tendința la nivelul UE este de a reduce semnificativ schimburile comerciale cu Rusia, în cazul Austriei situația este total diferită”, a spus Tomac.

Potrivit datelor citate de eurodeputatul român, valoarea produselor importate în Austria din Rusia pentru ultimii ani arată astfel: 2019: 2,078,626,366 €; 2020: nu există date oficiale Eurostat; 2021: 3,692,264,161 € (creștere cu 77,6%); 2022: 7,333,072,139 € (creștere de 252% față de 2019 și de 98,53% față de 2021).

“În aceste condiții, practic, Austria și-a dublat cifra de schimburi economice cu bunuri importate din Rusia de la începerea războiului. Putem spune, practic, că Viena alimentează zilnic regimul criminal de la Moscova cu peste 20 milioane de euro, măsură care este în contradicție totală cu politica de sancțiuni a UE. În aceste condiții, am sesizat Comisia Europeană și am cerut să fie demarată o anchetă, astfel încât Guvernul de la Viena să explice de ce ignoră politica de sancțiuni împotriva Rusiei și sabotează Uniunea Europeană”, a subliniat Eugen Tomac.

 

Eurodeputatul a mai explicat că această nouă acțiune permite deschiderea posibilității “ca și persoanele juridice române să se poată alătura procesului” și să ceară astfel despăgubiri Austriei, „pentru că le este interzis accesul la piața liberă din Europa”. 

“Orice companie românească care se consideră discriminată pentru că nu are acces pe Piața Unică Europeană se poate alătura acestui proces și poate cere despăgubiri Austriei.n Acest nou proces le prsoanelor juridice din România să se alături acestui demers și să ceară despăguviri pentru faptul că le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană. Nouă ne sunt îngrădite două libertăți fundamentale ale Uniunii Europene. (…) Pentru că asistăm la un abuz de putere, consider că toți cei care se simt discriminați au posibilitatea să își caute dreptatea alături de noi”, a subliniat Eugen Tomac, explicând faptul că Piața Unică Europeană este definită de patru libertăți: libertatea de circulație a cetățenilor, cea a bunurilor, serviciilor și capitalului.

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Parlamentul European a omagiat victimele regimului stalinist. Au fost rostite și numele românilor din Basarabia deportaţi în Siberia şi Kazahstan

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Parlamentul European a adus miercuri un omagiu tuturor victimelor regimului stalinist deportate din teritoriile anexate la URSS după Pactul Ribbentrop-Molotov.

”La iniţiativa colegilor din ţările baltice, au fost rostite numele a peste 2700 de lituanieni, letoni, estonieni sau români din Basarabia deportaţi în Siberia şi Kazahstan”, a scris eurodeputatul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook, evocând evenimentul comemorativ de la Strasbourg.

Lista celor pomeniţi a fost deschisă de către Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European.

”Avem obligaţia să nu-i uităm niciodată pe oamenii nevinovaţi care au fost omorâţi, deportaţi sau aruncaţi în închisoare pentru simplul fapt că nu şi-au dorit să devină cu forţa cetăţeni ai URSS”, a scris Eugen Tomac.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac a depus petiția prin care cere Parlamentului European să intervină în procesul deschis la CJUE pentru acceptarea României în Schengen

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a depus la Bruxelles petiția prin care solicită Parlamentului European să intervină, din calitate de reclamant privilegiat, în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, ca urmare a opoziției Austriei și Olandei față de aderarea României la spațiul Schengen.

”Pentru că doar determinarea noastră, a românilor, ne poate face dreptate, am mai făcut un pas în demersul pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a UE în chestiunea Schengen. Ieri am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a precizat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a depus împreună cu documentele necesare și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.

”Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi. Nu am fost singur. I-am avut alături, în mod simbolic, pe toți cei peste 50.000 de români care au semnat petiția. Le mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte”, a completat eurodeputatul.

El le-a mulțumit colegilor din Partidul Mișcarea Populară pentru ”efortul și mobilizarea din ultimele luni. Îi mulțumesc și colegului meu, europarlamentarului Vlad Botoș pentru că a fost ieri alături de noi”.

”România merită în Schengen și sunt convins că vom reuși să ne câștigăm acest drept ce ne-a fost refuzat timp de aproape 12 ani!”, a conchis Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA2 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE3 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

ROMÂNIA4 hours ago

Digitalizarea în România, conform Eurostat: Țara noastră, codașă la multe capitole privind transformarea digitală, dar este fruntașă când vine vorba de numărul femeilor angajate în domeniul TIC

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis și Justin Trudeau au discutat despre viitorul summit NATO și acțiuni comune România – Canada în calitate de aliați

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO22 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending