Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Prima vizită a noului șef al diplomației de la Chișinău va avea loc la București: Mihai Popșoi vine pe 5-6 februarie în România

Published

on

© MAEIE

Noul ministru de externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a anunţat luni că va efectua o vizită la Bucureşti în prima decadă a lunii februarie, la invitaţia ministrului afacerilor externe a României, Luminiţa Odobescu, potrivit unui comunicat al MAEIE de la Chișinău.

El a făcut acest anunţ la finalul unei întrevederi pe care a avut-o la sediul Ministerului de Externe şi Afacerilor Europene de la Chişinău cu ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Ţurcanu, conform comunicatului citat.

“România va sprijini Republica Moldova în procesul său de transformare europeană. Asigurarea am primit-o din partea ambasadorului României, Cristian-Leon Ţurcanu”, a declarat Mihail Popşoi.

Cu ocazia acestei întâlniri, “am mulţumit domnului ambasador pentru faptul că România a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova şi ne susţine ori de câte ori este nevoie”, a spus el.

“În cadrul întâlnirii, am discutat şi despre vizita de lucru pe care urmează să o efectuez la Bucureşti, pe data de 5-6 februarie curent, la invitaţia ministrului afacerilor externe a României, Luminiţa Odobescu”, a indicat ministrul Popşoi, conform aceluiaşi comunicat. 

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

Published

on

© Maia Sandu/ Twitter

Republica Moldova este pe cale să semneze săptămâna viitoare un pact de securitate important cu Uniunea Europeană, relatează Financial Times, care precizează că, potrivit propunerii consultate, Chișinăul va îmbunătăți schimbul de informații, va participa la exerciții militare comune și se va alătura eforturilor colective de achiziționare de arme ale UE.

Această mișcare vine în contextul în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare occidentală mai strânsă l-ar putea expune la riscuri asemănătoare cu cele cu care se confruntă Ucraina.

Această evoluție reprezintă o schimbare profundă în strategia de apărare a Republicii Moldova, punând în discuție angajamentul său constituțional de “neutralitate permanentă” și poziția sa de a nu adera la NATO.

Situată între Ucraina și România, membră a NATO și UE, Republica Moldova, o fostă republică sovietică, a pivotat spre vest ca răspuns la invazia Rusiei în țara vecină, avansând în încercarea de a adera la UE și reformându-și rapid cadrele judiciare, economice și de securitate.

Această schimbare este complicată de prezența Transnistriei, controlată de Rusia, unde trupele rusești sunt staționate din anii 1990, și a Găgăuziei, o regiune cu sentimente pro-ruse.

Potrivit FT, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

Potrivit propunerii, Moldova și UE vor extinde și ridica nivelul de clasificare a informațiilor partajate.

În plus, parteneriatul urmărește să consolideze cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste.

În octombrie anul trecut, Republica Moldova a declarat pentru prima dată în mod oficial Rusia drept “amenințare la adresa securității”, iar luna martie acestui an a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța.

În plus, Chișinăul primește unele finanțări din partea UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare prin intermediul Instrumentului European pentru pace, găzduind în același timp și o misiune civilă a Uniunii Europene sub egida politicii de securitate și apărare comună pentru a spori capacitate de combatere a amenințărilor hibride.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar Chișinăul mai mare mult de muncă în privința reformei justiției, a anunțat joi comisarul european Johannes Hahn, aflat de Ziua Europei în vizită la Chișinău, conducând o delegație a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene, informează Radio Europa Liberă, citată de Agerpres.

”Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar uitându-mă la progresul înregistrat, cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând, iar după aceea cred că statele membre îşi vor da acordul pentru a deschide negocierile reale. (…) Este vorba în special de problemele legate de justiţie, statul de drept. Este foarte important, noi am dori să vedem un sistem judiciar independent şi puternic. Sunt încrezător că totul este posibil de realizat”, a precizat Hahn într-un răspuns la întrebări adresate de jurnaliști.

La rândul său, președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că o decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi adoptată până la finalul lunii viitoare, completând că în prezent are loc un proces de evaluare, în special a gradului de corespundere a legislaţiei moldoveneşti la standardele UE.

Citiți și: “Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie UE”: Maia Sandu, comisarul european pentru buget și ambasadorii UE, ovaționați de moldoveni de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Published

on

© Consiliul Județean Iași - Iași County Council/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidențiat în cadrul Forumului președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care a avut loc la Iași, că schimburile economice dintre țara noastră și Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani, conform Agerpres.

El a ținut să reliefeze că România a devenit  principalul partener comercial al Republicii Moldova, dar şi principalul investitor străin din Republica Moldova.

”Acum zece ani, schimburile economice (n.r. dintre România și Republica Moldova) erau de un miliard de euro. Astăzi discutăm de trei miliarde de euro. Practic, într-o decadă, în zece ani, s-au triplat. România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova. Avem investiţii de peste 400 milioane de euro şi, totodată, România a devenit principalul partener comercial, exporturile din Republica Moldova fiind direcţionate, preponderent, marea majoritate către România”, a afirmat Ciucă, însoțit la Iași și de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, și de europarlamentarul Rareş Bogdan.

Recent, România și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere care cuprinde acțiuni concrete în domeniul economic.

De altfel, țara noastră este un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, fapt reiterat și de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Justiției și țara vecină ce a avut loc luna trecută.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană prezintă bilanțul progreselor privind uniunea securității, la patru ani de la adoptarea strategiei în domeniu: UE este acum mai puternică și mai bine pregătită ca nicicând

SUA1 hour ago

SUA alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia la invitația președintelui Erdogan

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE ”condamnă cu fermitate atacul josnic” asupra premierului Slovaciei: Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația

ROMÂNIA2 hours ago

Reacția premierului Marcel Ciolacu după atacul asupra omologului slovac: Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis, după ce premierul slovac a fost împușcat: Condamn actele extremiste care amenință valorile noastre europene fundamentale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

U.E.3 hours ago

Premierul Slovaciei a fost împușcat în plină stradă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru achiziții comune de materii prime critice precum în cazul gazelor naturale

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA2 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending