Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

“Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie UE”: Maia Sandu, comisarul european pentru buget și ambasadorii UE, ovaționați de moldoveni de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

Published

on

© presedinte.md

Ziua de 9 mai este una cu semnificație dublă pentru R. Moldova, dar și pentru întreaga lume, Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nefiind contradictorii, cu Ziua Europei fiind o continuitate a victoriei forțelor aliate care a făcut posibilă pacea, a declarat a declarat joi președinta Maia Sandu în cadrul unui discurs susținut alături de comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, în deschiderea Orășelului european, amenajat în centrul Chișinăului.

Alături de cei doi oficiali, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale au urcat toți ambasadorii statelor Uniunii Europene la Chișinău, iar mulțimea a scandat numele Maiei Sandu și al Europei, fiind pentru prima dată când Republica Moldova alege să celebreze Ziua Europei.

“9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa, pace pe care am crezut-o veșnică. (…) Ziua Victoriei înseamnă Ziua Păcii pe continentul european. Al Doilea Război Mondial a luat 60 de milioane de vieţi din toate țările lumii. Moldova a fost prinsă şi ea în acest câmp de luptă și a trăit ororile şi cruzimea războiului din plin. Oricât ar încerca unii politicieni să ne dezbine, să ne împartă în câştigători şi învinşi, să ne spună că suntem diferiți, noi știm că rănile războiului sunt aceleași pentru toată Moldova. Peste 260 de mii de pământeni de-ai noștri au luptat împotriva Germaniei naziste. Toți cei aproximativ 56 de mii de oameni care nu s-au mai întors acasă din război sunt durerea noastră, durerea Moldovei. Nimeni care a văzut şi a trăit războiul din tranșee nu poate vorbi despre el în mod triumfalist. Iar memoria celor ucişi nu este motiv de petrecere, ci lecție de întipărit în suflet. Cu aceste gânduri, am comemorat azi dimineața victimele celui de-al Doilea Război Mondial la Complexul memorial „Eternitate”. La noi, la moldoveni, morţii se cinstesc în linişte”, a declarat Maia Sandu, citată de ziarulnațional.md.

 

Șefa statului a amintit despre războiul actual de la granițele R. Moldova, care ne determină să nu ne putem bucura de garanția păcii.

Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei. Când e vorba de război și pace, alegerea este limpede. Să-ți aperi familia, patria și pacea. Să facem tot ce ne stă în puteri, fiecare dintre noi, politicieni și cetățeni deopotrivă, pentru ca în casa noastră să fie bună înțelegere și pace. Ca într-o familie mare”, a continuat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, crearea Uniunii Europene a garantat și garantează pacea între țările sale.

“Vă îndemn să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi. Să ne plângem morții împreună, să păstrăm vie amintirea eroilor noștri și să muncim împreună pentru pace. Pacea nu este o noțiune ideologică. Vrem pace pentru că ne iubim casa și familia. Și pentru că pacea e prioritatea noastră, R. Moldova alege Uniunea Europeană. Aderarea la UE pune Republica Moldova pe un făgaș de dezvoltare care va oferi cetățenilor noștri un viitor pașnic și sigur, acasă. Iar Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici, de încredere, alături de care putem fi în siguranță. Cetățenii europeni au salarii și pensii de câteva ori mai mari decât cetățenii moldoveni, au asigurată libera circulație, își pot găsi un loc de muncă în orice țară doresc, au o speranță de viață cu 10 ani mai mare decât a moldovenilor. Antreprenorii europeni au acces la o piață stabilă și mare. Și, cel mai important, toți cei 500 de milioane de cetățeni europeni trăiesc în bună înțelegere și în pace, fiecare fiind liber să-și promoveze și întărească tradițiile și cultura”, cităm din discursul Maiei Sandu.

Președinta a subliniat că “depinde de noi” să facem din R. Moldova un stat european până în anul 2030 și a îndemnat cetățenii să participe la referendumul din toamna curentă.

“În octombrie, moldovenii vor decide prin vot asupra viitorului țării la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. Veniți la referendum – cât mai mulți, cei din satele și orașele noastre și cei din diasporă. Să ne construim împreună viitorul. Să nu lăsăm pe alții să ne decidă soarta în locul nostru. Și să arătăm lumii întregi cât de puternici suntem împreună. Iar până atunci să muncim, cot la cot, pentru a construi acasă Moldova Europeană, țara în care toți cetățenii săi au loc. Unde instituțiile și legile lucrează în interesul oamenilor. Unde fiecare își poate realiza potențialul, unde oamenii sunt egali și liberi, indiferent de etnie, limbă vorbită, preferințe politice sau religioase. Și, accentuez un lucru important – noi nu vrem să ne ducem undeva. Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu, fiind aplaudată de mulțime.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat vineri, împreună cu omologul de la Chișinău,  Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat inițial la Chișinău, la 20 aprilie 2012, actualizarea acestui acord de cooperare militară survenind la scurt timp după ce Republica Moldova și UE au semnat marți, la Bruxelles, un acord de securitate și apărare.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

“Semnarea acestui act este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naționale a Republicii Moldova la misiuni și operații în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană“, a spus ministrul apărării naționale, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Angel Tîlvăr a evidențiat, de asemenea, faptul că asistența de apărare și securitate pe care România o oferă autorităților de la Chișinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al țării și va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

În context, ministrul apărării naționale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate și apărare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, din 21 mai.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova / Facebook

Premierul Republicii Moldova, Dorina Recean, a subliniat principalele două obiective ale țării sale, și anume asigurarea păcii pe termen lung în regiune și salvarea vieților prietenilor și vecinilor ucraineni.

Acesta a participat la Black Sea and Balkans Security Forum, având în intervenție în panelul dedicat analizei impactului agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii Mării Negre, informează Agerpres.

”Apreciem operaţiunile eficiente ale Ucrainei la Marea Neagră, acum Marea Neagră fiind mult mai sigură decât în urmă cu 18 luni şi rutele comerciale au fost reluate”, a afirmat Recean.

Acesta a ținut să atragă atenția asupra ”războiului hibrid” dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

”Deşi nu există o ameninţare armată directă asupra Republicii Moldova, există un război hibrid dus împotriva noastră cu întregul arsenal al războiului hibrid – atacuri cibernetice, proteste plătite, propagandă plătită, narative false”, a precizat prim-ministrul moldovean.

El estimează că în următorii apoximativ doi ani va exista o etapă activă a agresiunii ruse asupra Ucrainei, fapt ce va pune presiune pe țara sa, atât din punct de vedere economic, cât și în materie de securitate.

”Principalul nostru scop este să ne consolidăm capacitatea de apărare şi capacitatea de a asigura securitatea în Republica Moldova, inclusiv pentru că avem staţionate ilegal trupe ruseşti în partea stângă a Nistrului (…) Prioritatea este apărarea antiaeriană pentru infrastructura critică, cum ar fi aeroportul, sistemele de distribuţie electrică şi de alimentare cu gaze naturale”, a declarat Dorin Recean.

Recent, președinta acestei țări, Maia Sandu, semnala că democrația în Republica Moldova este contestată de grupuri corupte și actori străini care promovează agende autoritare, imperialiste și beligerante.

Cu o zi înainte de aceste declarații, Republica Moldova, prin premierul Dorin Recean, și UE, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de Securitate, Josep Borrel, au semnat un parteneriat de securitate care are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă: Aderarea Ucrainei și a R. Moldova la UE va transforma regiunea Mării Negre într-un spațiu al securității și prosperității economice

Published

on

© New Strategy Center

România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene, a căror aderare la UE reprezintă parte a unui proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spațiu de securitate și prosperitate, a afirmat joi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum, de la Bucureşti, eveniment anual organizat de think tank-ul New Strategy Center.

“În regiunea Mării Negre, Ucraina luptă pentru democraţie şi libertate, pentru apărarea lumii bazată pe reguli şi a securităţii noastre, a tuturor. Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spaţiu al securităţii militare şi prosperităţii economice. Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc uşor”, a subliniat Ciucă, citat de Agerpres.

Ciucă a menţionat că cele două ţări trebuie să lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare, în vederea integrării lor în UE.

“Este necesar să se lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare, în sprijinul integrării Republicii Moldova şi a Ucrainei. Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câştige războiul cu Rusia. Sprijinirea celor două state pentru a-şi spori rezilienţa şi pentru lupta împotriva dezinformării ruseşti (…). Eu cred că, dincolo de sprijinul pe care îl primiţi de la partenerii externi, este absolut important să determinaţi sprijinul intern, şi am înţeles temerea dumneavoastră faţă de ceea ce înseamnă propaganda, slăbirea acestor trăiri şi simţăminte faţă de beneficiile pe care poate să le aducă statutul de stat membru al Uniunii Europene. Ca atare, în această direcţie trebuie să se îndrepte toate demersurile noastre şi să continuăm ca, dincolo de deciziile pe care dumneavoastră le luaţi, să existe această coordonare pentru complementarea parcursului fiecăreia dintre ţări (…). Lupta pentru acest obiectiv nu va fi uşoară. Ca atare, dincolo de ceea ce faceţi dumneavoastră, este în continuare nevoie să sprijinim Ucraina pentru efortul de război, să poată să reziste. (…) Să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi celelalte ţări, în procesul de aderare, fiecare pe drumul său”, a conchis președintele Senatului.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending