REPUBLICA MOLDOVA
Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE
Published
2 years agoon
Republica Moldova nu este singură, ci reprezintă un partener strategic al Uniunii Europene și un viitor membru al Uniunii Europene, a declarat miercuri, la Chișinău, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Șeful diplomației europene a participat, în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Castel Mimi, la ceremonia de inaugurare a Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova și la ceremonia de înmânare a noilor echipamente furnizate de UE pentru forțele armate ale Republicii Moldova.
“Moldova este una dintre țările cele mai direct afectate de invazia rusă în Ucraina. Toată lumea este afectată – mai ales ucrainenii, dar și moldovenii. În plus, Rusia încearcă să destabilizeze Moldova, prin interferențe și prin acțiuni hibride. Mă aflu aici pentru a transmite un mesaj clar: Moldova nu este singură. Sunteți partenerul nostru strategic. Sunteți un viitor membru al Uniunii Europene. Astăzi, desfășurarea acestei misiuni este un alt semn politic important al sprijinului Uniunii Europene în aceste circumstanțe dificile actuale”, a spus Borrell, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, și ministrul de interne al R. Moldova, Ana Revenco.
Consiliul Uniunii Europene a lansat săptămâna trecută Misiunea de parteneriat al UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune pentru a spori reziliența sectorului de securitate din această țară.
Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din Republica Moldova și la propunerea României, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv la securitatea cibernetică, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine (FIMI). Șeful misiunii va fi diplomatul român Cosmin Dinescu. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, director general al SEAE pentru capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC).
Ulterior, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, Înaltul Reprezentant al UE a înmânat oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.
Sprijinul militar nu este letal, ci include drone, laptopuri, costume de neutralizare a munițiilor explozive, aparate cu ultrasunete, truse de protecție individuală și seturi chirurgicale.
“Acesta este doar începutul. Face parte dintr-o primă etapă a sprijinului nostru în cadrul Facilității europene pentru pace, care se ridică la 87 de milioane de euro. Dar în lunile următoare vor veni mai multe echipamente, ambulanțe, roboți de deminare mobili, detectoare de metale, radiouri, radare. Sprijinul nostru va continua să reflecte provocările cu care se confruntă Moldova”, a promis Borrell.
47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.
Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.
Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
REPUBLICA MOLDOVA
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Published
9 hours agoon
December 5, 2024Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit joi la București cu candidata pro-europeană la funcția de președinte al României, Lasconi, căreia i-a transmis susținerea explicită la turul al doilea al scrutinului prezidențial.
“Îi mulțumesc tare mult doamnei președinte Maia Sandu pentru că a venit la București să mă susțină. Am multe de învățat de la domnia sa, este un exemplu de lider curajos și sunt extrem de onorată că are încredere în mine și în puterea noastră, a cetățenilor români, de a le ține piept rușilor. M-a emoționat când am auzit-o povestind că România a fost un model pentru Republica Moldova și că speră să rămână așa în continuare. Maia Sandu are un mesaj pentru noi toți, ascultați-o, vă rog! Este o voce onestă, clară, care știe ce poate face propaganda rusă”, a transmis Elena Lasconi, după discuție.
Ca urmare a întâlnirii, Maia Sandu a transmis că o va vota pe Elena Lasconi și i-a îndemnat pe români să procedeze la fel.
“Dragi români, în acest sfârșit de săptămână din nou mergem la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică și simt că iubește România. Cel mai periculos pentru o națiune este când e cuprinsă de frică și dușmănie. Înțeleg că mulți dintre noi sunt cuprinși de îngrijorare și caută un lider cu caracter care să ne unească. Cred că doamna Lasconi poate fi acel lider curajos și cu dragoste față de români care să unească și care să țină România pe calea cea dreaptă. Pentru noi, cei din Republica Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat. Prin efortul românilor, România stă azi cu fruntea sus în Uniunea Europeană. Progresele se văd cu ochiul liber. De aceea și noi vrem să fim parte din Uniunea Europeană, dar avem nevoie de ajutorul vostru. Știu că Elena Lasconi nu va renunța la relația cu Republica Moldova, ci va continua ce am început să facem împreună. Avem multe proiecte frumoase de realizat. Destinul nostru comun este lumea liberă – bunăstarea, stabilitatea și dezvoltarea pe care le aduce apartenența la Uniunea Europeană. Am încredere că, așa cum românii au făcut-o de-a lungul istoriei, Elena Lasconi se va lupta pentru țară și va câștiga pentru țară. Pentru o Românie puternică, respectată, pentru ca toți românii, de acasă și de peste hotare, să fie uniți, respectați și mândri de națiunea lor în Europa și în lume. Așadar, pentru mine și pentru mulți alții, viitorul nostru pașnic și prosper e cu „DA“ pentru Elena Lasconi! Așa să ne-ajute Dumnezeu!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
Întrevederea dintre cele două a avut loc după ce Lasconi precizase că a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu, căreia i-a transmis candidatei USR că de bilanțul alegerilor din România depinde destinul european al celor două state românești.
“Mi-a spus că înțelege mai bine decât oricine câta presiune este pe mine. Că trebuie să mă gândesc că este responsabilitatea tuturor, în ceea ce privește calea pe care vrem să o alegem, dacă este europeană sau nu. Eu nu reușesc să mă detașez, încerc să dau tot ce este mai bun din mine în fiecare zi, pentru ca rezultatul să fie Elena Lasconi, adică drumul european”, a spus Lasconi, după ce, în primul tur al scrutinului prezidențial, moldovenii cu cetățenie română i-au oferit peste 56% din sufragii.
Maia Sandu s-a aflat în România cu o zi înainte să debuteze în străinătate turul al doilea de scrutin al alegerilor și la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, documentele cuprinzând “informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ţintă alegerile prezidenţiale din România”.
REPUBLICA MOLDOVA
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
Published
13 hours agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimPremierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică, după ce au avut loc mai multe demisii pentru situația creată în sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit premierului, Energocom nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri, informează comunicatul oficial al Guvernului.
Din funcții vor fi demiși ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a admis greșeli în gestionarea situației, și directorul general Energocom, Victor Bînzari.
De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care a blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.
În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare.
REPUBLICA MOLDOVA
Ambasadorul UE la Chișinău ironizează serviciile secrete ruse pentru acuzațiile că UE ”ar decide viitorul R. Moldova”: Mulțumesc pentru această glumă. Mi-a făcut ziua mai veselă
Published
19 hours agoon
December 5, 2024By
Teodora IonAmbasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a ironizat acuzațiile serviciilor secrete ruse conform cărora Uniunea Europeană ar ”decide viitorul Republicii Moldova”, spunând despre acestea că sunt lipsite de fundament și nu sunt decât o ”glumă”, informează Ziarul Național din Chișinău, conform Agerpres.
”Serviciul rus de Informații Externe face tot ce poate în domeniul dezinformării. Am dat peste cea mai recentă <<capodopera>> a sa, prin care acuză UE că ar decide viitorul Moldovei până în cele mai mici detalii. Mulțumesc pentru această glumă, mi-a făcut ziua mai veselă! Știm proverbul <<hoțul strigă prindeți hoțul>>”, a menționat Mazeiks într-un mesaj publicat pe Facebook.
El a reiterat că Uniunea Europeană este îngrijorată de ”încercările persistente ale Rusiei de a submina democrația Moldovei”.
”Toată lumea știe că UE nu este Rusia. Noi acționăm transparent și comunicăm folosind canale oficiale. Pentru mine, pentru noi, această mențiune este ca o distincție de onoare. Confirmă că munca noastră de a sprijini Moldova pe drumul său european produce rezultate și este remarcată. UE rămâne dedicată cooperării, transparenței și valorilor comune, nu manipulării sau secretizărilor”, a conchis ambasadorul UE la Chișinău.
Într-un comunicat publicat miercuri de Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR) și citat de agenția oficială de presă rusă Ria Novosti se afirmă că ”Uniunea Europeană a emis instrucțiuni detaliate pentru autorităţile Republicii Moldova în legătură cu viitoarele alegeri parlamentare din 2025”.
Reconfirmarea sa în fotoliul prezidențial a venit la distanță de două săptămâni de la primul tur al alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană a țării, obiectiv strategic care a fost confirmat de cetățenii moldoveni cu 50,39%.
Victoria răsunătoare a Maiei Sandu a fost salutată de liderii europeni și ai SUA, printre aceștia numărându-se președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinții francez Emmanuel Macron, român Klaus Iohannis, ucrainean Volodimir Zelenski, cel al SUA Joe Biden sau cancelarul german Olaf Scholz.
Anul viitor, Republica Moldova, republică parlamentară, își va alege legislativul.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.6 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ3 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- POLITICĂ4 days ago
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc