Corespondență din Chișinău
Republica Moldova nu este singură, ci reprezintă un partener strategic al Uniunii Europene și un viitor membru al Uniunii Europene, a declarat miercuri, la Chișinău, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Șeful diplomației europene a participat, în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Castel Mimi, la ceremonia de inaugurare a Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova și la ceremonia de înmânare a noilor echipamente furnizate de UE pentru forțele armate ale Republicii Moldova.
“Moldova este una dintre țările cele mai direct afectate de invazia rusă în Ucraina. Toată lumea este afectată – mai ales ucrainenii, dar și moldovenii. În plus, Rusia încearcă să destabilizeze Moldova, prin interferențe și prin acțiuni hibride. Mă aflu aici pentru a transmite un mesaj clar: Moldova nu este singură. Sunteți partenerul nostru strategic. Sunteți un viitor membru al Uniunii Europene. Astăzi, desfășurarea acestei misiuni este un alt semn politic important al sprijinului Uniunii Europene în aceste circumstanțe dificile actuale”, a spus Borrell, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, și ministrul de interne al R. Moldova, Ana Revenco.
Consiliul Uniunii Europene a lansat săptămâna trecută Misiunea de parteneriat al UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune pentru a spori reziliența sectorului de securitate din această țară.
Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din Republica Moldova și la propunerea României, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv la securitatea cibernetică, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine (FIMI). Șeful misiunii va fi diplomatul român Cosmin Dinescu. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, director general al SEAE pentru capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC).
Ulterior, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, Înaltul Reprezentant al UE a înmânat oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.
Sprijinul militar nu este letal, ci include drone, laptopuri, costume de neutralizare a munițiilor explozive, aparate cu ultrasunete, truse de protecție individuală și seturi chirurgicale.
“Acesta este doar începutul. Face parte dintr-o primă etapă a sprijinului nostru în cadrul Facilității europene pentru pace, care se ridică la 87 de milioane de euro. Dar în lunile următoare vor veni mai multe echipamente, ambulanțe, roboți de deminare mobili, detectoare de metale, radiouri, radare. Sprijinul nostru va continua să reflecte provocările cu care se confruntă Moldova”, a promis Borrell.
Republica Moldova găzduiește joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE).
47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.
Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.
Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”
Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.