Corespondență din Chișinău
Republica Moldova se pregătește să găzduiască săptămâna aceasta cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), se arată într-un amplu material dat publicității de organizatori, subliniind pe larg eforturile pe care autoritățile de la Chișinău, mediul de afaceri, partenerii externi și cetățenii le-au depus pentru ca R. Moldova să găzduiască cel mai mare eveniment politic din istoria țării.
47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați joi, 1 iunie, la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment. Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.
“Cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene este o dovadă a unei unități crescânde pe continent. În timp ce Europa se reunește la aproximativ 20 km de granița cu Ucraina, evenimentul reprezintă o reafirmare fermă a dedicării noastre de neclintit pentru pace, o condamnare fermă a invaziei Rusiei, o solidaritate continuă cu Ucraina și o manifestare de sprijin pentru Moldova“, a declarat președinta Maia Sandu.
Summitul va fi cel mai mare eveniment politic găzduit vreodată în Republica Moldova, marcând un pas important în progresul țării în vederea aderării la UE după ce a obținut statutul de candidat în iunie 2022.
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, a adăugat că “în decurs de doar două săptămâni, moldovenii și-au demonstrat angajamentul față de Europa printr-un tur de forță remarcabil”.
“Mitingul “Moldova Europeană”, care a reunit peste 100.000 de persoane, este urmat acum de cel mai mare eveniment diplomatic al nostru, deschizând calea pentru un viitor european puternic. Sunt deosebit de încântat de modul în care moldovenii au făcut un pas înainte pentru a sprijini Summit-ul, prezentând lumii cele mai bune elemente ale culturii noastre și demonstrând modul în care Moldova contribuie la o Europă mai puternică și mai stabilă”, a continuat el.
Pregătirile pentru eveniment sunt în plină desfășurare, reunind toate părțile guvernului, întreprinderile și societatea civilă din Moldova.
Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”
Citiți și
UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova, la 295 de milioane de euro. Decizia, anunțată în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău
În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează șapte persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova
Într-o operațiune de securitate și logistică fără precedent pentru această țară de aproximativ 3 milioane de locuitori, aeroportul din Chișinău se pregătește pentru sosirea a zeci de avioane ale liderilor și a cortegiilor oficiale de mașini.
Poliția și personalul de securitate lucrează pentru a asigura siguranța delegaților, a liderilor și a cetățenilor moldoveni, menținând în același timp securitatea pe întreg teritoriul țării.
Sunt pregătite trenuri speciale pentru a transporta 600 de reprezentanți ai mass-media care participă la summit de la Chișinău la satul Bulboaca, reducând astfel nevoia de mașini suplimentare. În curtea castelului a fost amenajat un centru media, care dispune de peste 600 de spații de lucru, 22 de cabine de editare a transmisiunilor amplasate într-o pivniță de vinuri și mai multe poziții în picioare.
Întreprinderile moldovenești au acceptat, de asemenea, provocarea de a găzdui Summit-ul. Companiile auto Daac Hermes și Autospace au pus la dispoziție 62 de vehicule pentru a ajuta la transportarea liderilor și delegaților, în timp ce firmele de telecomunicații mobile Orange și Moldcell au investit în îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii wifi.
Moldova produce peste 186 de milioane de sticle de vin pe an, inclusiv din propria podgorie premiată a Castelului Mimi, iar liderii și mass-media se vor bucura de unele dintre cele mai bune vinuri din țară.
Țările participante la CPE, Consiliul European și partenerii de dezvoltare colaborează, de asemenea, cu Republica Moldova în cadrul pregătirilor, oferind asistență în ceea ce privește standardele de securitate, gestionarea aeroporturilor, protocolul și expertiza în materie de operațiuni media.
De asemenea, persoane și organizații din Moldova și-au unit forțele pentru a răspândi vestea despre summit, pentru a explica publicului importanța evenimentului și beneficiile pe termen lung ale investiției în viitorul european al Moldovei.
De asemenea, Chișinăul va fi gazda liderilor, delegațiilor și mass-media în ziua dinaintea summitului, cu recepții speciale la Palatul Republicii și la spațiul de artă Artcor, în timp ce centrul media Mediacor pune la dispoziție spații de lucru pentru jurnaliști înainte și după summit.