Connect with us

CONSILIUL UE

UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova, la 295 de milioane de euro. Decizia, anunțată în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care au convenit să o acorde cu un an în urmă.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, în aprilie 2022, cu o zi înainte ca România, Germania și Franța să lanseze platforma de sprijin pentru Republica Moldova, instituția care grupează statele membre ale Uniunii adoptase legislația care permite UE să ajute financiar Moldova cu 150 de milioane de euro. Astăzi, în ajunul summitului CPE de la Chișinău, Consiliul a majorat această sumă cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a Republicii Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

Această creștere a sprijinului pentru R. Moldova a fost propusă de președinta Parlamentului European în ianuarie 2023 și votată în luna mai și de Parlamentul European.

“Moldova poate continua să se bazeze pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Asistența va contribui la acoperirea necesităților balanței de plăți a Moldovei, așa cum au fost identificate în programul FMI.

Există efecte negative considerabile ale războiului Rusiei din Ucraina asupra economiei moldovenești. Având în vedere că există în continuare un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023, în plus față de resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, Consiliul a considerat că este necesar să se majoreze asistența macrofinanciară a Uniunii acordată Moldovei. Această majorare este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat la solicitarea Moldovei de sprijin pentru stabilizarea sa economică, în conjuncție cu programul FMI.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

UE și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor neclintit pentru Moldova.

Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Încă înainte de a i se acorda statutul de candidat la UE, Moldova a primit asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate. Această asistență este acum în creștere.

UE ajută Moldova în paralel cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova din 20 decembrie 2021, în cadrul mecanismului extins de creditare/mediu extins de creditare. În mai 2022, ca urmare a nevoilor de finanțare în creștere care decurg în mare parte din efectele războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești, FMI a adoptat, de asemenea, o decizie de a crește sprijinul financiar acordat Moldovei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Consultări România-Ungaria înaintea președinției maghiare la Consiliul UE: Bucureștiul dorește organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare cu R. Moldova și Ucraina

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit miercuri pe ministrul pentru afaceri europene al Ungariei, János Bóka, aflat în vizită în România, în perspectiva preluării de către Ungaria a mandatului Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, context în care Bucureștiul și Budapesta au desfășurat consultări politice bilaterale privind teme de interes major precum finalizarea aderării României la Schengen și organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, oficialul român a evocat contextul european și internațional marcat de provocări multiple, precum și perioada de tranziție între două cicluri electorale europene, pe fondul cărora Ungaria va coordona eforturile de avansare a agendei Uniunii.

În mod special, ministrul Luminița Odobescu a reamintit de provocările de natură securitară generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dar și de evoluțiile îngrijorătoare din alte regiuni.

Ministrul român a subliniat interesul deosebit pentru avansarea deciziilor privind politica de extindere în raport cu Ucraina și Republica Moldova, precum și finalizarea procesului de aplicare integrală de către România a acquis-ului Schengen.

În ceea ce privește aderarea României la Schengen, partea română a punctat rezultatele pozitive ale ridicării controalelor la frontierele aeriene și maritime, reiterând obiectivul finalizării acestui proces cât mai curând posibil, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre. Partea ungară a reconfirmat sprijinul pentru îndeplinirea acestui obiectiv, în contextul preluării Președinției Consiliului UE.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut o rundă de consultări politico-diplomatice cu ministrul János Bóka. Cei doi interlocutori au trecut în revistă agenda, programul și prioritățile la nivelul Uniunii Europene pentru următorul semestru, cu accent pe procesul de extindere, reflecția privind viitorul politicii de coeziune și obiectivele UE în materie de competitivitate.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că România este angajată în direcția consolidării unității şi rezilienței la nivel european şi că va acționa consecvent în acest sens. A subliniat importanța avansării procesului de extindere, atât cu candidații estici, cât și cu cei din Balcanii de Vest, în acord cu deciziile adoptate la nivelul Consiliului European. A evidențiat importanța adoptării cadrelor de negociere cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare, la finalul acestui semestru.

În ceea ce privește stadiul actual al relațiilor bilaterale româno-ungare, au fost evocate atât importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria, ca element fundamental al cooperării bilaterale, cât și oportunitățile de colaborare sectorială și dezvoltarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE evaluează pozitiv planul Kievului privind redresarea și reconstrucția țării. Efectuarea plăților periodice în cadrul Mecanismului pentru Ucraina poate fi demarată

Published

on

© Elysee

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de implementare prin care a acordat o evaluare pozitivă a ”Planului privind Ucraina”, care prezintă intențiile guvernului Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, precum și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului de aderare la UE în următorii patru ani.

Potrivit unui comunicat, Consiliul a considerat, în special, că, datorită acestui plan, Ucraina îndeplinește condiția prealabilă pentru acordarea sprijinului în cadrul Facilității pentru Ucraina (până la 50 de miliarde de euro) și că acum se poate începe efectuarea plăților regulate.

”A fost făcut un pas important pentru a oferi sprijinul financiar atât de necesar, regulat și previzibil pentru redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în următorii patru ani. UE și-a confirmat încă o dată angajamentul față de stabilitatea și creșterea economică a Ucrainei”, a subliniat Vincent van Peteghem, ministrul belgian al finanțelor.

Plățile către Ucraina vor fi plătite de UE sub rezerva punerii în aplicare a reformei și a investițiilor convenite sub forma măsurilor calitative și cantitative prevăzute în anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului. Reformele și investițiile prevăzute au un potențial semnificativ de creștere economică, de susținere a stabilității macroeconomice, de îmbunătățire a situației fiscale și de sprijinire a integrării ulterioare a Ucrainei în UE.

Decizia de astăzi oferă detalii suplimentare cu privire la modalitățile și calendarul de punere în aplicare, inclusiv calendarul prevăzut pentru plata sprijinului și calendarul de plată al acestuia. Ultimele etape calitative și cantitative urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2027.

În plus, sprijinul financiar în cadrul ”Planului privind Ucraina” va fi pus la dispoziție cu condiția ca Ucraina să continue să susțină și să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar pluripartidist și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului. Sprijinul financiar depinde, de asemenea, de consolidarea statului de drept, de menținerea independenței sistemului judiciar, de consolidarea reformei administrației publice și de combaterea corupției – în special a corupției la nivel înalt – și a spălării de bani.

Decizia va permite Comisiei să deburseze până la 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanțare până la începerea plăților regulate legate de punerea în aplicare a indicatorilor de reformă și de investiții în cadrul Planului privind Ucraina.


Facilitatea pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare sigură de până la 50 de miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027. Din această sumă, până la 32 de miliarde de euro din Facilitatea pentru Ucraina sunt alocate, cu titlu indicativ, pentru a sprijini reformele și investițiile prevăzute în ”Planul privind Ucraina”, plățile fiind condiționate de realizarea indicatorilor identificați. De la intrarea sa în vigoare, Facilitatea pentru Ucraina a plătit deja 6 miliarde de euro sub formă de finanțare tranzitorie, după îndeplinirea condițiilor de politică convenite.

În ”Planul privind Ucraina”, prezentat la 20 martie 2024, Ucraina și-a prezentat viziunea privind reconstrucția, modernizarea și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului de aderare la UE. Planul pune accentul pe reformele structurale și pe investițiile în sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere. Planul abordează îmbunătățirea administrației publice, punând accentul pe buna guvernanță, respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției și a fraudei.

În evaluarea sa din data de 15 aprilie 2024, Comisia a confirmat că ”Planul privind Ucraina” îndeplinește criteriile stabilite prin Regulamentul privind mecanismul pentru Ucraina. Potrivit Comisiei, ”Planul privind Ucraina” constituie un răspuns bine orientat și echilibrat la obiectivele Facilității pentru Ucraina, abordează provocările legate de calea de aderare a Ucrainei și răspunde nevoilor de reconstrucție și modernizare.

În evaluarea sa pozitivă a planului, Comisia a prezentat o analiză aprofundată și extinsă care acoperă impactul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, perspectivele macroeconomice ale țării și provocările legate de redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, inclusiv nevoia de finanțare externă, creșterea forței de muncă, capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele, precum și transparența și responsabilitatea în toate etapele.

În cazul în care toate reformele și investițiile propuse sunt puse în aplicare în totalitate, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea duce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE convine asupra unor noi norme pentru procedurile privind reținerea impozitului la sursă. Directiva FAESTER va introduce un certificat digital comun al UE de rezidență fiscală

Published

on

© European Union, 2022

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord (abordare generală) cu privire la proceduri mai sigure și mai rapide pentru obținerea reducerii dublei impozitări, ceea ce va contribui la stimularea investițiilor transfrontaliere și la combaterea abuzurilor fiscale.

Potrivit unui comunicat al instituției, așa-numita inițiativă FASTER urmărește să facă procedurile din UE privind reținerea impozitului la sursă mai sigure și mai eficiente pentru investitorii transfrontalieri, autoritățile fiscale naționale și intermediarii financiari, cum ar fi băncile sau platformele de investiții.

”Alinierea procedurilor noastre de reducere a impozitului reținut este esențială pentru îmbunătățirea funcționării uniunii piețelor de capital. Mă bucur că am ajuns la un acord cu privire la această propunere importantă, care va evita pierderea de venituri fiscale în valoare de miliarde de euro. Aceasta va facilita investițiile în alte țări și, sperăm, va încuraja investitorii de retail în special să investească pe piețele financiare europene, ceea ce va aduce în cele din urmă beneficii întregii economii”, a subliniat Vincent Van Peteghem, viceprim-ministru și ministru de finanțe al Belgiei.

Dubla impozitare

În prezent, în ceea ce privește investițiile transfrontaliere, multe state membre percep impozite pe dividende (aferente participațiilor la capital și acțiunilor) și pe dobânzile (la deținerile de obligațiuni) plătite investitorilor care locuiesc în străinătate. În același timp, acești investitori trebuie să plătească impozit pe venit în țara lor de reședință pentru aceleași venituri.

Deși tratatele dintre statele membre vizează soluționarea problemei dublei impozitări, în realitate procedurile de solicitare a reducerii impozitului reținut la sursă variază considerabil de la un stat membru la altul, ceea ce duce la proceduri de reducere sau de rambursare îndelungate, costisitoare și greoaie. Aceste proceduri pot fi, de asemenea, vulnerabile la fraudă fiscală la scară largă.

Inițiativa privind impozitul reținut la sursă va face ca procedurile de reducere a impozitului reținut să fie mai rapide, mai simple și, în același timp, mai sigure.

Certificat comun de rezidență fiscală

Directiva va introduce un certificat digital comun al UE de rezidență fiscală (eCRF) pe care investitorii plătitori de impozite l-ar putea utiliza pentru a beneficia de procedurile accelerate de obținere a reducerii impozitului reținut la sursă.

Statele membre vor prevedea un proces automatizat de emitere a certificatelor digitale de rezidență fiscală (eCRF) către o persoană fizică sau o entitate considerată rezidentă în jurisdicția lor în scopuri fiscale.

Proceduri accelerate 

Directiva le pune la dispoziție statelor membre două proceduri accelerate care completează procedura standard existentă de rambursare a impozitelor reținute la sursă. Acest lucru va accelera și va armoniza mai bine procesele de reducere și de rambursare din întreaga UE.

Statele membre vor trebui să utilizeze unul sau ambele sisteme de mai jos:

  • o „procedură de reducere a impozitului reținut la sursă”, prin care se aplică cota de impozitare corespunzătoare la momentul plății dividendelor sau dobânzilor
  • un sistem de „rambursare rapidă”, în care rambursarea surplusului de impozit reținut la sursă este acordată într-un termen stabilit

Consiliul a convenit că statele membre trebuie să aplice procedurile accelerate în cazul în care oferă reducerea surplusului de impozit reținut la sursă pentru dividendele plătite pentru acțiuni cotate la bursă.

Statele membre vor avea opțiunea de a-și menține procedurile lor actuale și de a nu aplica capitolul III din directivă dacă:

  • prevăd un sistem cuprinzător de reducere a impozitului reținut la sursă aplicabil surplusului de impozit reținut la sursă pentru dividendele plătite pentru acțiuni cotate la bursă emise de un rezident din jurisdicția lor, iar rata lor de capitalizare bursieră se situează sub un prag de [x] (conform raportărilor ESMA). Cu toate acestea, dacă această rată este depășită timp de [x] ani consecutivi sau dacă sistemul de reducere a impozitului reținut la sursă se modifică în așa fel încât nu mai este suficient de cuprinzător, toate normele prevăzute de directivă vor deveni aplicabile în mod irevocabil. Aceste caracteristici țin seama de dimensiunea piețelor financiare ale statelor membre, dând în același timp anumitor state membre posibilitatea de a menține sisteme naționale care sunt adecvate pentru condițiile lor actuale de piață.
  • oferă o reducere a surplusului de impozit reținut la sursă pentru dobânzile plătite pentru obligațiuni cotate la bursă

De asemenea, Consiliul a introdus în text circumstanțe suplimentare în care statele membre pot exclude, total sau parțial, din procedurile accelerate cererile de reducere a impozitului reținut la sursă, pentru a efectua verificări suplimentare, în vederea prevenirii fraudei.

Consiliul a adăugat la text dispoziții privind investițiile indirecte pentru cazurile în care investitorul nu investește în titluri de valoare în mod direct, ci printr-un organism de plasament colectiv.

Aceste dispoziții asigură accesul la procedurile accelerate al investitorilor legitimi, cum ar fi anumite organisme de plasament colectiv sau investitorii acestora.

În conformitate cu noile norme, intermediarii financiari certificați care solicită reducerea impozitului reținut în numele unui proprietar înregistrat vor trebui să se achite de obligația de diligență cu privire la eligibilitatea proprietarului înregistrat pentru a beneficia de reducerea impozitului reținut.

Raportare standardizată pentru intermediarii financiari

Directiva va stabili o obligație de raportare standardizată pentru intermediarii financiari (cum ar fi băncile sau platformele de investiții). Acest lucru va facilita detectarea de către autoritățile fiscale naționale a potențialelor fraude sau abuzuri fiscale.

Statele membre vor institui registre naționale în care intermediarii financiari mari (și, opțional, mai mici) vor trebui să se înregistreze pentru a obține certificarea. Pentru a simplifica această procedură de înregistrare, Consiliul a convenit să creeze un portal european al intermediarilor financiari certificați.

Acest portal va funcționa ca site internet central dedicat prin care vor putea fi accesate registrele naționale.

Statele membre își vor păstra libertatea de a înregistra și a elimina intermediari financiari certificați în anumite cazuri și de a adopta măsuri în privința acestora.

După înregistrare, intermediarii financiari vor trebui să raporteze autorităților fiscale competente informațiile necesare pentru ca tranzacțiile să poată fi urmărite.

Statele membre vor avea opțiunea de a solicita raportări mai detaliate cu privire la tranzacții, în vederea detectării posibilelor cazuri de abuz sau fraudă fiscală.

Consiliul a adăugat posibilitatea raportării indirecte, pe lângă raportarea directă. În cazul raportării directe, un intermediar financiar certificat trebuie să raporteze direct autorității competente din statul membru de origine. În cazul raportării indirecte, informațiile trebuie furnizate de fiecare dintre intermediarii financiari certificați situați de-a lungul lanțului plăților titlurilor de valoare.

Consiliul a convenit ca statele membre să impună sancțiuni în cazul în care obligațiile care decurg din această directivă nu sunt respectate.

Comisia Europeană a prezentat propunerea de directivă FASTER la 19 iunie 2023.

Această propunere face obiectul unei proceduri legislative speciale, în cadrul căreia Consiliul acționează în calitate de legiuitor unic. În cadrul Consiliului este necesară unanimitatea. Parlamentul European a fost consultat cu privire la propunere și a emis un aviz la 28 februarie 2024. Cu toate acestea, având în vedere modificările aduse de Consiliu directivei în timpul negocierilor, Parlamentul European va fi consultat din nou cu privire la textul convenit.

Textul convenit va fi supus unei verificări de către experții juriști-lingviști, iar directiva va trebui să fie adoptată în mod formal de către Consiliu înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

Statele membre vor trebui să transpună directiva în legislația națională până la 31 decembrie 2028, dar normele naționale vor trebui să devină aplicabile de la 1 ianuarie 2030.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA10 mins ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA1 hour ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE1 hour ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

EDUCAȚIE2 hours ago

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București organizează pe 22 mai workshopul online intitulat ”Viitorul tehnologiilor imersive în România” pentru a încuraja colaborarea între stakeholderi în perspectiva dezvoltării unor proiecte comune

RUSIA4 hours ago

Noi persoane și companii implicate în facilitarea transferului de arme nord-coreene către Rusia, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

ENGLISH4 hours ago

Prime Minister Marcel Ciolacu: Romania will continue to provide aid to Ukrainian refugees

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: România va continua să ofere ajutoare refugiaților ucraineni

ROMÂNIA1 hour ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending