Corespondență din Chișinău
Tarifele la roaming între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor începe să scadă de la 1 ianuarie 2024, au anunțat miercuri, la Chișinău, președinta Maia Sandu și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă comune care a avut loc în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău.
“Mă bucur să anunţ că ţara noastră şi Uniunea Europeană au semnat, astăzi un Acord de liberalizare a roamingului. Asta înseamnă că, atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţei de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
“Salut călduros acordul de astăzi dintre operatorii de telefonie mobilă de a reduce tarifele pentru serviciile de date și voce în roaming. Acesta este un pas important, care va aduce beneficii atât oamenilor și companiilor din UE, cât și celor din Republica Moldova, apropiindu-ne mai mult pe măsură ce Republica Moldova își continuă drumul candidaturii”, a spus și Ursula von der Leyen.
Citiți și
Cel mai mare eveniment internațional din istoria R. Moldova: Europa se reunește la 20 km de granița cu Ucraina pentru “a dovedi unitatea crescândă pe continent”
VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”
UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova, la 295 de milioane de euro. Decizia, anunțată în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău
În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează șapte persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova
Șeful diplomației europene va lansa, la Chișinău, misiunea de parteneriat UE în R. Moldova și va înmâna forțelor armate echipamentele finanțate de UE
În acest sens, în cadrul unei ceremonii în format de videoconferinţă, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, a viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice şi digitalizării, a comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, şi a conducerii celor mai mari companii de telefonie mobilă din Europa şi Republica Moldova, a fost semnat un acord voluntar, precizează Guvernul de la Chișinău.
Declarația, facilitată de Comisie și de autoritățile moldovenești, va aduce beneficii atât cetățenilor, cât și întreprinderilor din statele membre ale UE, din Spațiul Economic European (SEE) și din Republica Moldova, informează Comisia Europeană într-un comunicat.
Cetățenii care călătoresc între aceste țări se vor bucura în curând de tarife mai mici la apeluri, date și mesaje text. Aceștia vor putea păstra mai ușor legătura cu prietenii și familia, iar întreprinderile vor beneficia, de asemenea, de costuri reduse.
Declarația reprezintă un angajament voluntar din partea operatorilor de telefonie mobilă de a oferi tarife de roaming mai mici cetățenilor și întreprinderilor din UE/SEE și, respectiv, din Republica Moldova. Aceasta reflectă obiectivul comun de a asigura un acord de roaming pe termen lung și de a aduce Republica Moldova în zona de roaming a UE.
Semnatarii declarației au convenit asupra unei serii de obiective comune, de care cetățenii vor începe să beneficieze începând cu 1 ianuarie 2024. Acestea includ, printre altele:
– Un angajament privind ofertele de roaming cu amănuntul la prețuri accesibile pentru cei care călătoresc între UE/SEE și Republica Moldova;
– Un plafon superior al prețurilor cu amănuntul, care va fi convenit în unanimitate și anunțat până la 1 octombrie 2023;
– O evaluare a unui plafon de roaming cu ridicata pentru furnizarea de servicii de roaming la un nivel egal sau mai mic decât plafonul cu amănuntul convenit;
– O renegociere a acordurilor de roaming cu ridicata, acolo unde este necesar, pentru a lua în considerare reducerea tarifelor de terminare a apelurilor internaționale și pentru a permite furnizarea de servicii de roaming la un nivel egal sau mai mic decât plafonul cu amănuntul convenit;
– Asigurarea unor oferte cu amănuntul care să fie disponibile pentru un număr cât mai mare de utilizatori finali.
Printre primii semnatari din partea UE se numără grupul Orange, grupul DT și grupul Telefonica, care acoperă mai multe state membre din UE. Pe partea moldovenească, printre semnatari se numără Orange Moldova, Moldtelecom și Moldcell.
Declarația se va aplica până la 31 decembrie 2025 și ar putea fi reînnoită după această dată. Ea este voluntară și rămâne deschisă pentru toți operatorii care doresc să o semneze în orice moment.