Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Aderarea Albaniei la UE este obiectivul nostru comun și nu este o chestiune de ”dacă” sau ”cum”, ci de ”când”, subliniază președintele Consiliului European: Știți exact ce trebuie făcut

Published

on

© European Union, 2025

Aderarea Albaniei la Uniunea Europeană este obiectivul nostru comun și nu este o chestiune de ”dacă” sau ”cum”, ci de ”când”, a subliniat președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul unei conferințe de presă cu prim-ministrul albanez Edi Rama.

Întâlnirea dintre cei doi vine la scurt timp după ce premierul țării aspirante la UE, pro-european, a reușit să își securizeze al patrulea mandat consecutiv la conducerea Guvernului, în cadrul alegerilor parlamentare din mai 2025.

”Rezultatul alegerilor din această săptămână reconfirmă dorința albanezilor de integrare în Uniunea Europeană. Știți exact ce trebuie făcut. Nu pot decât să vă încurajez să vă păstrați ochii pe obiectiv și să atingeți aceste ultime etape. Menținerea ritmului și intensificarea activității privind reformele Uniunii Europene este acum esențială, în special statul de drept și lupta împotriva corupției. Europa nu este doar despre prosperitate, nu este doar despre valori. Europa are nevoie de credință pentru viitor, pentru viitorul nostru comun împreună”, a evidențiat Costa.

Albania găzduiește vineri cea de a șasea reuniune a comunității politice europene (EPC), având ca temă ”Noua Europă într-o lume nouă: unitate – cooperare – acțiune comună”, conform unor informații ale Consiliului European.

Temele care urmează să fie abordate de liderii de pe întreg continentul sunt:

  • securitatea și reziliența democratică a Europei, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei
  • competitivitate și securitate economică
  • provocările în materie de mobilitate și capacitarea tinerilor

Extinderea Uniunii Europene reprezintă o prioritate pentru Bruxelles, mai ales în contextul geopolitic actual, fapt reliefat și de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, ecou al poziționării instituției din care face parte și care se regăsește în ultimul pachet de extindere în care sunt recunoscute eforturile Ucrainei și Republicii Moldova pe calea europeană.

Albania și Muntenegru ar putea încheia negocierile pentru aderarea la UE la finele lui 2026 sau 2027, declara Marta Kos în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen

Citiți și: Albania este foarte ”hotărâtă și ambițioasă” să încheie toate negocierile de aderare la UE în 2027, subliniază premierul Edi Rama

Pentru a se pregăti pentru primirea de noi membri, și Uniunea Europeană depunde eforturi de a se reforma, fapt ce se regăsește în documentul de ”pre-extindere” prezentat de Ursula von der Leyen în primul său mandat ca președinte al Comisiei Europene.

Pentru ca propunerile avansate de atunci – țările candidate să fie integrate “gradual” în piața unică a UE în timp ce își urmează negocierile aferente procesului de aderare, iar în paralel să fie reformat sistemul decizional al UE prin înlocuirea unanimității cu votul cu majoritate calificată – să fie implementate cu fluiditate, liderii europeni au adoptat o foaie de parcurs, urmărind obiectivul general, acela de a pune în aplicare Agenda Strategică pentru 2024-2029.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

Pentru a spori capacitatea de apărare a Europei, este nevoie de o abordare colectivă a securității, a subliniat Antonio Costa după întrevederea cu Giorgia Meloni

Published

on

© European Union, 2025

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, s-a întâlnit vineri, la Roma, cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni. Cei doi lideri au discutat despre întărirea apărării comune a Europei, subliniind importanța unei utilizări mai eficiente a resurselor și a unei abordări colective în materie de securitate.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu Giorgia Meloni la Roma. Am discutat despre pregătirile pentru Consiliul European din iunie, precum și despre Summiturile G7 și NATO. Pentru a spori capacitatea de apărare comună a Europei, trebuie să asigurăm o cheltuire mai eficientă a fondurilor și o abordare colectivă a securității”, a scris Costa, pe X.

 

Citiți și: Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza

De asemenea, președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că securitatea nu se rezumă doar la apărare, ci implică și pace, prosperitate și stabilitate, construite pe soluții durabile la provocările globale.

„Securitatea înseamnă mai mult decât apărare. Ea necesită pace, prosperitate și stabilitate, bazate pe soluții durabile la provocările globale”, a precizat Antonio Costa.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța unei politici europene în domeniul migrației care să fie eficientă și bine gestionată.

„În cele din urmă, am abordat contextul geopolitic mai larg, inclusiv relațiile transatlantice și situația din Ucraina și Gaza. Aștept cu interes să particip la Conferința pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc la Roma în luna iulie”, a concluzionat președintele Consiliului European.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European a discutat cu Papa Leon al XIV-lea despre obținerea păcii în Ucraina și Gaza

Published

on

© European Union, 2025

Papa Leon al XIV-lea l-a primit vineri, la Vatican, pe președintele Consiliului European, Antonio Costa. Cei doi au discutat despre cele mai bune căi de a obține pacea în Ucraina și în Fâșia Gaza, a precizat oficialul european după întrevedere.

Totodată, întrevederea a inclus discuții și asupra altor provocări globale, precum schimbările climatice sau demnitatea muncii.

„Leo al XIV-lea este Papa păcii – al păcii adevărate. Astăzi am avut o discuție profund inspirațională despre cum putem construi cel mai bine pacea – în special în Ucraina, Gaza și în alte părți ale lumii. Trebuie să continuăm să abordăm probleme globale precum schimbările climatice, reducerea inegalităților și demnitatea muncii. Aștept cu interes colaborarea dintre UE și Sfântul Scaun pentru binele comun”, a scris Costa, pe X.

Președintele Consiliului European a subliniat, după întrevederea cu Papa Leon al XIV-lea, că de la Ucraina la Gaza, „lumea strigă cu după pace”.

„Astăzi am avut onoarea de a-i oferi Sanctității Sale, Papa Francisc , un măslin – simbol al păcii și al reconcilierii. În timp, din acest copac vor crește multe ramuri, fiecare reprezentând pacea pe care lumea noastră o dorește cu atâta ardoare. Fie ca acest gest să ne reamintească faptul că, chiar și în pământ rănit, speranța poate prinde rădăcini, iar pacea poate înflori”, a adăugat Antonio Costa.

Miercuri, Papa Leon al XIV-lea și președintele rus Vladimir Putin au avut o primă conversație telefonică, cu accent deosebit pe situația din Ucraina și subiectul păcii.

„Papa a făcut un apel către Rusia să facă un gest în favoarea păcii, subliniind importanța dialogului pentru a crea contacte pozitive între părți și a căuta soluții la conflict. Ei au discutat despre situația umanitară, despre necesitatea de a sprijini ajutorul acolo unde este necesar și despre eforturile în curs de desfășurare pentru schimbul de prizonieri”, a precizat serviciul de presă al Vaticanului.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Nicușor Dan, discuție telefonică cu președintele Consiliului European despre securitate, apărare, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina și competitivitatea UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Nicușor Dan a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul căreia a reafirmat “angajamentul ferm al României de a colabora strâns cu partenerii europeni, în spiritul valorilor și obiectivelor Uniunii Europene”.

“I-am mulțumit președintelui Costa pentru felicitări și pentru cuvintele de susținere”, a transmis șeful statului, într-o postare pe X.

Discuția a avut loc în contextul pregătirilor pentru reuniunea Consiliului European din luna iunie, iar cei doi lideri au abordat subiecte-cheie precum securitatea și apărarea regională, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și consolidarea competitivității Uniunii Europene.

“Aștept cu interes să colaborez cu președintele Costa și cu colegii mei din Consiliul European pentru a promova agenda Uniunii și prioritățile noastre comune”, a subliniat președintele Nicușor Dan.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL37 minutes ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL57 minutes ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G720 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE20 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN20 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.21 hours ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ21 hours ago

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending