ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
AmCham România, la consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan: Aderarea la OCDE și menținerea ratingului de țară, esențiale pentru investiții
Published
2 weeks agoon

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și menținerea ratingului de țară sunt esențiale pentru investiții, a transmis, joi, reprezentanții Camerei de Comerț Româno – Americane (AmCham România) la consultările de la Palatul Cotroceni organizate de președintele Nicușor Dan cu reprezentanții mediului de afaceri.
Dialogul a marcat prima întâlnire oficială dintre șeful statului și organizațiile economice relevante, în contextul intensificării discuțiilor privind stabilitatea fiscală și perspectivele economice ale României.
Președintele AmCham România, Vlad Boeriu, a prezentat o serie de priorități economice ale comunității de afaceri, subliniind necesitatea unor măsuri sustenabile pentru reducerea deficitului bugetar, respectiv “nu prin creșteri de taxe, ci prin eficientizare și reducere a cheltuielilor publice”.
În contextul provocărilor fiscale actuale, Boeriu a reiterat sprijinul AmCham pentru păstrarea cotei unice de impozitare și a cerut accelerarea digitalizării administrației fiscale, “esențială pentru a crește conformarea voluntară și colectarea veniturilor bugetare”.
O atenție deosebită a fost acordată temelor strategice cu impact direct asupra încrederii investitorilor internaționali. Președintele AmCham a subliniat “importanța continuării procesului de aderare a României la OCDE și evitarea retrogradării rating-ului de țară, ambele esențiale pentru a menține România atractivă pentru investiții”.
Din partea AmCham România au mai participat Vice-președintele Comitetului de Fiscalitate, Bianca Vlad, și Directorul Executiv al AmCham, Letiția Pupăzeanu.
AmCham România a transmis mulțumiri președintelui Nicușor Dan pentru deschiderea la dialog și a subliniat că acest tip de consultare “trebuie continuat în mod susținut și transparent”.
Președintele Nicușor Dan, a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegație compusă din reprezentanți ai unor organizații ale mediului de business autohton. Întâlnirea a avut loc în contextul situației economice actuale, care necesită eforturi conjugate de identificare a unor soluții constructive care să conducă la reducerea deficitului bugetar al țării noastre.
La întrevedere au participat reprezentanți ai următoarelor organizații patronale și de afaceri: Confederația Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundația Romanian Business Leaders, Camera de Comerț Americană în România, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, Camera de Comerț și Industrie Româno–Germană și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
În contextul în care România a înregistrat un deficit de 8,5% din PIB la finele anului trecut, președintele Nicușor Dan a convenit cu delegațiile partidelor pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Grupului Minorităților Naționale ca în paralel cu negocierile pentru formarea noului Guvern, să fie elaborat un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv. Pentru identificarea unor soluții responsabile, partidele menționate și reprezentanții minorităților naționale vor constitui un grup de lucru tehnic, care își va desfășura prima ședință joi, la Palatul Cotroceni.
În ceea ce privește aderarea la OCDE, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 14 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit, Guvernanță Corporativă și Agricultură.
România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru
35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe
Nicușor Dan aprobă continuarea, cu caracter permanent, a evenimentului „Porți Deschise la Palatul Cotroceni” începând cu 14 iunie
Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei
Nicușor Dan, la Odesa: Singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța. Trebuie să facem tot ce putem ca Ucraina să negocieze dintr-o poziție de forță
Prima trilaterală prezidențială România – R. Moldova – Ucraina, la Odesa: Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună putem construi un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Misiunea OCDE în România, interesată de cauzele deficitului bugetar, competitivitate economică și echilibrul pieței muncii la întâlnirea cu BNS
Published
3 days agoon
June 11, 2025
Reprezentanți ai conducerii Blocului Național Sindical (BNS) au avut, marți, o întâlnire cu membri ai misiunii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care s-au arătat interesați, în special, de cauzele deficitului bugetar și de modul în care politicile publice influențează competitivitatea economică și echilibrul pieței muncii.
”Astăzi, BNS a primit vizita oficială a misiunii OCDE, aflată în România pentru pregătirea OCDE Economic Survey (studiu economic realizat pentru țara noastră), programat pentru lansare în 2026. Este important de subliniat că, pe zona de dialog social, OCDE a ales să se întâlnească exclusiv cu Blocul Național Sindical, singura confederație sindicală invitată la discuții. Din partea partenerilor sociali, delegația se va mai întâlni doar cu o confederație patronală. Alegerea reflectă încrederea de care BNS se bucură la nivel internațional în materie de expertiză economică și socială”, potrivit unui comunicat al confederației sindicale.
În cadrul întâlnirii, BNS a furnizat informații relevante despre: starea actuală a pieței muncii și politicile salariale, tranziția de la școală la piața muncii și cauzele ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor, funcționarea agenției de ocupare a forței de muncă și eficiența politicilor active pentru șomeri, politicile macroeconomice și impactul acestora asupra ocupării, combaterea muncii nedeclarate și sustenabilitatea sistemului public de pensii.
Studiul OCDE, publicat o dată la doi ani pentru fiecare stat membru sau candidat, oferă o analiză aprofundată a economiei, incluzând provocările structurale majore și recomandări de politici publice.
Misiunea oficială a experților OCDE în România are loc în perioada 10-13 iunie 2025, iar rezultatele acestei vizite vor contribui direct la conturarea viitorului raport OCDE dedicat României.
”BNS își reafirmă angajamentul de a promova un dialog social autentic și eficient, aducând în atenția actorilor internaționali realitățile cu care se confruntă lucrătorii din România”, se afirmă în finalul comunicatului.
Misiunea oficială a experților OCDE în România se desfășoară în timp ce președintele Nicușor Dan și liderii partidelor pro-europene caută soluții pentru ajustări fiscale și aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor statului menită să reducă deficitul bugetar, preconizat la peste 9% din PIB.
România se confruntă cu o procedură de deficit bugetar excesiv, iar Comisia Europeană a constatat, în raportul de primăvară al Semestrului European, că România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene.
Și estimările privind creșterea economică a țării realizate de Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au scăzut de la peste 2% în 2025 la 1,3 – 1,4% în acest an.
În ceea ce privește aderarea la OCDE, România și-a fixat ca obiectiv anul 2026.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
Published
1 week agoon
June 5, 2025By
Diana Zaim
Miniștrii finanțelor, economiei, afacerilor externe, comerțului și alți reprezentanți de rang înalt din țările membre și partenere ale OCDE au încheiat reuniunea Consiliului la nivel ministerial (MCM) din această săptămână, dedicată anului 2025, potrivit comunicatului oficial.
Sub președinția Costa Ricăi, cu Australia, Canada și Lituania în calitate de vicepreședinți, miniștrii și reprezentanții de rang înalt s-au reunit pentru a discuta tema „Calea către o prosperitate rezilientă, incluzivă și durabilă prin comerț, investiții și inovare bazate pe norme”.
MCM din acest an a fost deschis de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul comerțului exterior din Costa Rica, Manuel Tovar, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, ministrul australian al comerțului și turismului, Don Farrell, ministrul canadian al comerțului internațional, Maninder Sidhu, și ministrul lituanian al afacerilor externe, Kęstutis Budrys.
„De peste șase decenii, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) joacă un rol crucial în promovarea unor politici solide și bazate pe dovezi, care încurajează dezvoltarea durabilă, prosperitatea economică și bunăstarea socială în întreaga lume și contribuie la abordarea provocărilor globale. Într-o perioadă marcată de schimbări geopolitice, progrese tehnologice rapide, dinamici comerciale în evoluție, oportunități emergente, provocări sociale și tripla criză planetară, și anume schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea, misiunea, valorile și rolul global al OCDE sunt mai relevante ca niciodată, subliniind importanța continuării promovării unui multilateralism eficient”, a transmis secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, în discursul său.
În cadrul reuniunii de două zile, miniștrii au salutat aprobarea Cadrului strategic al OCDE pentru America Latină și Caraibe și lansarea Programului de țară pentru Paraguay și au adoptat următoarele instrumente juridice noi sau actualizate ale OCDE: Recomandarea revizuită a Consiliului privind examinarea concentrărilor economice și a Consiliului privind tehnologiile digitale și mediul.
Miniștrii au salutat, de asemenea, adoptarea Recomandării Consiliului privind eliminarea sprijinului guvernamental pentru pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și Raportul privind punerea în aplicare a Recomandării privind combaterea comerțului ilicit: sporirea transparenței în zonele de liber schimb și au luat act de:
- Raportul secretarului general către miniștri privind relațiile globale ale OCDE;
- Actualizarea anuală privind stabilirea standardelor OCDE;
- Raportul privind progresele înregistrate în cadrul strategiei OCDE privind dezvoltarea;
- Rapoartele Forumului incluziv privind abordările de reducere a emisiilor de carbon;
indicatorii OCDE privind capacitatea de IA; - Nota de definire a domeniului de aplicare pentru un set de instrumente de politică în domeniul IA destinat să sprijine economiile în realizarea beneficiilor IA.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă
Published
1 week agoon
June 5, 2025By
Teodora Ion
Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabil pentru procesul de aderare a României la OCDE, a participat, alături de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, la Conferința Ministerială a OCDE.
”Este cel mai important eveniment anual al organizației – zeci de miniștri si înalți oficiali din țările membre, candidate sau partenere își dau întâlnire la sediul din strada André Pascal pentru două zile de dialog despre cele mai importante teme mondiale, întrebări si răspunsuri, probleme si soluții”, a descris Niculescu într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Temele de anul acesta au fost legate de comerțul bazat pe reguli, economie digitală, inteligență artificială sau dezvoltare durabilă.
”Am intervenit in aproape toate panelurile, dar mai ales am ascultat ce aveau altii de spus, pentru că OCDE e un forum excepțional de schimburi de idei. Am avut si multe întâlniri legate de procesul de aderare a României la OCDE si ne-am bucurat de cuvintele de apreciere ale Secretarului General Mathias Cormann (căruia nu i-am ascuns ca la conferința ministerială de anul viitor sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă)”, a mai spus Luca Niculescu.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 14 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit, Guvernanță Corporativă și Agricultură.
România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă