U.E.
Angela Merkel, ovaționată la Berlin de PPE pentru cum a condus Germania și UE în ultimii 16 ani: Plecarea ta, Angela, va lăsa un vid în familia noastră și în Europa
Published
4 years agoon

Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat și lider longeviv al Partidului Popular European, a fost aclamată joi de membrii celui mai mare grup politic din Parlamentul European în cadrul unei întâlniri pe care șefa guvernului federal a avut-o, la Berlin, cu reprezentanții celei mai vechi familii politice din Europa.
Biroul Grupului PPE se află la Berlin în perioada 8-10 septembrie pentru a discuta următorii pași pentru o Europă mai bună, mai democratică și mai puternică, context în care conducerea PPE a avut un schimb de opinii cu cancelarul german Angela Merkel, căruia i-a mulțumit pentru anii de serviciu și de conducere în cadrul Partidului Popular European.
“În ultimii 16 ani, ați condus Germania și Europa cu fermitate și calm. Modul dumneavoastră unic de a face politică a inspirat o generație de politicieni. Ați construit poduri, ați adus oamenii împreună, întotdeauna pentru binele comun. Familia dumneavoastră politică vă este foarte recunoscătoare”, a afirmat Manfred Weber, liderul grupului PPE și membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, partidul aliat al Uniunii Creștin-Democrate a Angelei Merkel.
In the past 16 years you have led Germany & Europe with strong & calm leadership. Your unique way of doing politics has inspired a generation of politicians. You build bridges, bring people together, always for the common good. Your political family is most grateful #AngelaMerkel pic.twitter.com/hb4azsZkKt
— Manfred Weber (@ManfredWeber) September 9, 2021
Weber a descris acest moment de despărțire politică drept unul “emoționant”, subliniind că retragerea Angelei Merkel din politică “va lăsa un vid în familia noastră politică și în Europa”.
Retragerea Angelei Merkel, care nu mai candidează pentru un nou mandat de cancelar la alegerile germane din 26 septembrie, a fost consemnată emoționant și într-un mesaj al grupului PPE.
Emotional moment as we bid farewell to Chancellor Angela Merkel in Berlin. Your departure will leave a void in our political family and in Europe! Thank you, dear Angela! #AngelaMerkel pic.twitter.com/j6fFvrQ1Cz
— Manfred Weber (@ManfredWeber) September 9, 2021
“Doamnă cancelar, vă mulțumim pentru cei 16 ani de conducere excepțională a Germaniei și a Uniunii Europene! Determinarea și abilitatea dumneavoastră extraordinară de a uni și consolida Europa sunt admirate și apreciate”, a scris grupul PPE, pe Twitter, într-un mesaj însoțit de o fotografie în care Angela Merkel primește un buchet de flori din partea lui Manfred Weber.
Madam Chancellor, thank you for your 16 years of outstanding leadership of Germany 🇩🇪 and Europe🇪🇺!
Your determination and extraordinary skill to unite and strengthen Europe is admired and appreciated.
💐Dankeschön, Frau Bundeskanzlerin! pic.twitter.com/gxHRh8z4tL
— EPP Group (@EPPGroup) September 9, 2021
În mesajele transmise în cadrul reuniunii PPE, Merkel a vorbit despre criza de sănătate din UE, redresarea economică, digitalizare, schimbări climatice și vecinătatea Uniunii Europene.
Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani marcaţi de o succesiune de crize, a anunţat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat la alegerile generale din 26 septembrie. Din postura de cancelar al Germaniei, Merkel a fost adesea considerată cel mai puternic om politic din Europa și, deci, și din cadrul Partidului Popular, unde de-a lungul timpului a colaborat cu o garnitură importantă de lideri, de la Jean-Claude Juncker la Wilfried Martens, și de la Nicolas Sarkozy la Silvio Berlusconi, Mariano Rajoy sau Traian Băsescu.
Al doilea cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei postbelice, după Helmut Kohl, Angela Merkel s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, însă a copilărit în Germania de Est, în partea totalitară a Cortinei de Fier. Considerată unul dintre cei mai puternici lideri din lume și cea mai puternică femeie de pe scena globală în ultimii nouă ani, conform Forbes, Angela Merkel este de aproape 16 ani cancelar al Germaniei.
Merkel este cancelar din 22 noiembrie 2005, având în prezent 15 ani și 290 de zile în funcție.
Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea fiind cel mai tânăr cancelar german, prima femeie și primul est-german în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere. Mai mult, în funcție de durata negocierilor post-electorale pentru constituirea unui nou guvern federal, Merkel are șansa de a-l detrona pe Kohl din poziția neoficială de cel mai longeviv cancelar postbelic al Germaniei.
Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii în alegeri naţionale.
Favoriți în cursa pentru viitorul Bundestag par a fi social-democrații germani conduși de vice-cancelarul Olaf Scholz, care este preferat de cetățeni pentru funcția de cancelar federal în detrimentul aliatului lui Merkel, creștin-democratul Armin Laschet. Mai mult, Olaf Scholz s-a arătat înclinat să formeze o coaliție guvernamentală fără CDU.
Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
“Noi suntem NATO”: Noul ambasador al SUA la NATO salută creșterea investițiilor în apărare ale României
Andrii Sybiha și Kaja Kallas au discutat despre ”pregătirile pentru vizita miniștrilor de externe ai UE în Ucraina” de Ziua Europei: Suntem recunoscători UE pentru sprijinul său constant
SUA aplică noi sancțiuni pentru a ”reduce la zero” exporturile ilegale de petrol și produse petrochimice ale Iranului
UE arată lecțiile penei de curent din Spania și Portugalia: Este nevoie de un kit de supraviețuire pentru primele ore sau zile într-o situație de urgență
PE, reunit în sesiune plenară (5-8 mai). Tarfiele comarciale ale SUA pentru UE și noul buget european post-2027, subiecte de dezbatere
Legislativul European reia dialogul parlamentar cu China după ce au fost ridicate sancțiunile chineze pentru mai mulți eurodeputați
U.E.
Andrii Sybiha și Kaja Kallas au discutat despre ”pregătirile pentru vizita miniștrilor de externe ai UE în Ucraina” de Ziua Europei: Suntem recunoscători UE pentru sprijinul său constant
Published
7 hours agoon
May 1, 2025By
Teodora Ion
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a avut o discuție cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, despre agenda Ucraina-UE și pentru a-și coordona ”pașii înainte de evenimentele internaționale importante”.
”Am informat-o pe colega mea cu privire la semnarea Acordului privind înființarea unui fond de investiții pentru reconstrucție Ucraina-Statele Unite. Aceasta marchează o etapă importantă în parteneriatul strategic Ucraina-SUA care vizează consolidarea economiei și securității Ucrainei. Am discutat despre eforturile diplomatice recente și pașii următori în vederea obținerii unei păci echitabile și durabile”, a subliniat oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X.
I was pleased to speak with @KajaKallas to discuss Ukraine-EU agenda and coordinate steps ahead of important international events.
I informed my colleague about the signing of the Agreement on the Establishment of a United States–Ukraine Reconstruction Investment Fund. This…
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) May 1, 2025
În egală măsură, cei doi oficiali au făcut ”schimb de informații actualizate cu privire la pregătirile pentru vizita miniștrilor de externe ai UE în Ucraina din 9 mai”.
”Suntem recunoscători UE pentru solidaritatea și sprijinul său constant”, a conchis Andrii Sybiha.
SUA și Kievul au semnat un acord de împărțire a profiturilor și redevențelor din vânzarea viitoare a resurselor minerale și a pământurilor rare ucrainene, încheind un acord despre care Donald Trump a declarat că va oferi un stimulent economic pentru ca SUA să continue să investească în apărarea și reconstrucția Ucrainei după ce va negocia un acord de pace cu Rusia, conform The Guardian.
Acordul privind mineralele, care a făcut obiectul unor negocieri tensionate timp de luni de zile și care aproape că a fost anulat cu câteva ore înainte de a fi semnat, va institui un fond de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, despre care administrația Trump a declarat că va începe să ramburseze un ajutor estimat la 175 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de la începutul războiului.
Cât privește celebrarea Zilei Europei în Ucraina, Kievul a lansat la mijlocul lunii aprilie o astfel de invitație, tot prin vocea ministrului de Externe Andrii Sybiha, când acesta a participat la reuniunea omologilor săi din UE, desfășurată la Luxemburg.
Potrivit informațiilor oferite atunci de șeful diplomației ucrainene, Zelenski ar dori să găzduiască, la 9 mai, liderii coaliției de voință pentru a ”stabili garanțiile de securitate” pentru Ucraina după ce se va conveni asupra unei posibile încetări a focului cu Rusia.
Președintele rus i-a invitat pe liderii Israelului, Chinei, Braziliei, Slovaciei și Serbiei să i se alăture la Moscova pentru a sărbători cea de-a 80-a aniversare a Rusiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit presei ruse. El nu a invitat SUA sau majoritatea țărilor membre ale UE.
Anterior, fostul președinte american George W. Bush și președintele francez de atunci, Jacques Chirac, au participat în 2005 la parada militară din Piața Roșie din Moscova, dar niciun lider occidental nu a mai fost prezent în ultimii ani.
Nu participați la paradele sau sărbătorile de 9 mai de la Moscova, ci manifestați-vă solidaritatea cu Ucraina, le transmitea tot la mijlocul lunii Înaltul Reprezentant al UE liderilor europeni, într-un mesaj indirect îndreptat către Robert Fico, liderul slovac care a declarat în noiembrie 2024 că va participa.
COMISIA EUROPEANA
UE va finanța, cu aproape 5 mil. euro, proiecte pentru îmbunătățirea educației media și a combaterii dezinformării. Acestea se depun până la data de 16 iunie
Published
7 hours agoon
May 1, 2025By
Diana Zaim
Comisia Europeană a lansat două cereri de propuneri, cu un buget combinat de aproape 5 milioane de euro, pentru îmbunătățirea rezilienței societății și pentru creșterea influenței și impactului asupra societății al conținuturilor verificate produse în UE, informează un comunicat al Reprezentanței CE în România.
Prima cerere,cu un buget total de 3,15 milioane de euro, va finanța proiecte de detectare a campaniilor de manipulare și de răspândire de informații răuvoitoare, precum și proiecte de analizare a influenței dezinformării online asupra cetățenilor; aceste proiecte au și sarcina de a elabora răspunsuri concrete, care să sporească reziliența societății.
A doua cerere, cu un buget de circa 1,6 milioane de euro, va finanța proiecte care să crească anvergura și impactul conținuturilor produse de organizații independente de verificare a faptelor din UE, prin strategii creative și formate mediatice. Proiectele va trebui să creeze legături cu mass-media, cu creatorii de conținut, cu influencerii și cu realizatorii de podcasturi, cu ajutorul cărora să creeze și să difuzeze conținut.
Data-limită de depunere a candidaturilor pentru cele două cereri de propuneri este 16 iunie. Pot să depună candidaturi, printre alții, societatea civilă, universități sau centre de cercetare. Proiectele câștigătoare vor colabora cu Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO
U.E.
Orizont Europa, programul emblematic de inovare al UE, va genera până la 11 euro în economia europeană pentru fiecare euro investit
Published
8 hours agoon
May 1, 2025By
Diana Zaim
Orizont Europa, programul emblematic de cercetare și inovare al UE pentru perioada 2021-2027, se dovedește a fi un motor important de beneficii economice și societale. Pentru fiecare euro de costuri pentru societatea UE, se așteaptă ca programul să genereze până la șase euro în beneficii pentru cetățenii UE până în 2045. În ceea ce privește creșterea economică, se estimează că fiecare euro de contribuție a UE va genera până la 11 euro în PIB până în 2045, conform unei evaluări publicate de Comisia Europeană.
„Orizont Europa își îndeplinește promisiunea de a stimula inovarea și de a consolida competitivitatea Europei. Randamentele sale puternice și impactul economic măsurabil demonstrează în mod clar succesul său, oferind beneficii reale cetățenilor din întreaga UE. Trebuie să continuăm să milităm pentru un impact mai mare și să ne asigurăm că Europa este lider în cercetare și inovare. Angajamentul nostru este de a face ca finanțarea UE pentru cercetare și inovare să fie mai simplă, mai concentrată și chiar mai transformatoare”, a transmis Ekaterina Zaharieva, comisarul pentru start-up-uri, cercetare și inovare.
Cu un buget total de 93,5 miliarde de euro, Orizont Europa se află în centrul competitivității europene și al forței de inovare.
Comisia Europeană va utiliza concluziile evaluării intermediare pentru a spori impactul politicilor și programelor sale. Viitoarele programe de lucru Orizont Europa vor include măsuri imediate de simplificare a procesului de depunere a cererilor și de implementare a proiectelor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

“Noi suntem NATO”: Noul ambasador al SUA la NATO salută creșterea investițiilor în apărare ale României

Andrii Sybiha și Kaja Kallas au discutat despre ”pregătirile pentru vizita miniștrilor de externe ai UE în Ucraina” de Ziua Europei: Suntem recunoscători UE pentru sprijinul său constant

UE va finanța, cu aproape 5 mil. euro, proiecte pentru îmbunătățirea educației media și a combaterii dezinformării. Acestea se depun până la data de 16 iunie

Orizont Europa, programul emblematic de inovare al UE, va genera până la 11 euro în economia europeană pentru fiecare euro investit

Marea Britanie și Franța, țări care fac parte din G7 și dețin un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, discută despre recunoașterea Palestinei ca stat, confirmă ministrul britanic de Externe

SUA aplică noi sancțiuni pentru a ”reduce la zero” exporturile ilegale de petrol și produse petrochimice ale Iranului

UE arată lecțiile penei de curent din Spania și Portugalia: Este nevoie de un kit de supraviețuire pentru primele ore sau zile într-o situație de urgență

PE, reunit în sesiune plenară (5-8 mai). Tarfiele comarciale ale SUA pentru UE și noul buget european post-2027, subiecte de dezbatere

Legislativul European reia dialogul parlamentar cu China după ce au fost ridicate sancțiunile chineze pentru mai mulți eurodeputați

Veniturile bugetare și investițiile cresc, iar statul devine mai suplu, subliniază ministrul Finanțelor: În martie, numărul bugetarilor a scăzut, iar investițiile din fonduri UE depășesc deja 15 miliarde de lei în primele patru luni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA7 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice