NATO
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Antony Blinken la Washington: România dorește să contribuie la dezvoltarea Strategiei SUA privind securitatea la Marea Neagră
Published
1 year agoon

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la invitația acestuia, cadru în care șeful diplomației române a afirmat dorința României de a contribui la elaborarea viitoarei Strategii a Statelor Unite privind securitatea regiunii Mării Negre, propunerea fiind apreciată de omologul american. Astfel, Aurescu și Blinken au agreat ca România și SUA să își consolideze cooperarea în domeniul politic și de securitate și apărare, în timp ce ministrul român de externe a pledat pentru creșterea prezenței militare a Statelor Unite pe teritoriul țării noastre.
Șeful diplomației române a mai insistat pentru implicarea, inclusiv financiară, a SUA în dezvoltarea proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, și a reafirmat sprijinul României pentru Summitul Democrațiilor pe care președintele american Joe Biden îl va organiza la finele acestui an, el evocând sprijinul SUA pentru aderarea României la OCDE și reluând apelul pentru primirea țării noastre în programul Visa Waiver al SUA.
Întâlnirea dintre șefii celor două diplomații a reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părți pentru consolidarea și aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării bilaterale în toate domeniile Parteneriatului Strategic, precum și în ceea ce privește provocările la nivel regional și global, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Consultările politice între șefii celor două diplomații au marcat deschiderea celei de-a șaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declarației comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii. Reuniunea Dialogului Strategic va avea loc marți, 9 noiembrie 2021, fiind prima reuniune de acest tip cu noua Administrație de la Washington și prima după anul 2018.

© Ministerul Afacerilor Externe
Astfel, ministrul român al afacerilor externe a evocat momentul simbolic al vizitei, în contextul marcării, în 2021, a 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, respectiv de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite ale Americii în România. În același timp, ministrul român al afacerilor externe a exprimat interesul marcării, în anul 2022, printr-o agendă bilaterală consistentă, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.
România dorește să contribuie la dezvoltarea viitoarei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră
Discuțiile celor doi șefi ai diplomațiilor s-au axat mai întâi pe aspecte care țin de cooperarea militară și de securitate și au abordat, în context, evoluțiile cele mai recente în materie de securitate în regiunea Mării Negre.
Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au agreat necesitatea consolidării cooperării în domeniul politic și de securitate și apărare și au evidențiat importanța coordonării strânse România-SUA, precum și în cadrul NATO, în perioada următoare.
Au agreat, totodată, necesitatea unor măsuri de descurajare și reacție credibilă, pe măsura provocărilor care apar la Marea Neagră, în special în legătură cu Ucraina, și au stabilit menținerea unui contact apropiat în acest sens.
În acest context, șeful diplomației române a reiterat necesitatea acordării unei atenții speciale regiunii Mării Negre, care este esențială pentru securitatea euroatlantică, și a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră, care este în curs de elaborare la nivelul Administrației Biden. Bogdan Aurescu a subliniat că, în viziunea României, această strategie trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop.
Secretarul de stat Blinken a apreciat în mod deosebit propunerea României, ca stat riveran și aliat responsabil și ferm angajat al SUA, și a fost de acord cu evaluarea părții române în ceea ce privește faptul că Marea Neagră nu poate deveni un instrument de proiectare a forței ostile și destabilizatoare.
Aurescu a pledat pentru creșterea prezenței militare a SUA în România
În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea consolidării de o manieră coerentă și unitară a posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, evidențiind importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România.
Șeful diplomației române a punctat, totodată, și importanța coordonării strânse pe perioada negocierilor privind Noul Concept Strategic al Alianței, care urmează a fi adoptat la Summitul aliat de la Madrid, din iunie 2022.
Totodată, șeful diplomației române a subliniat rolul important al României în zona Europei Centrale și de Sud-Est și la Marea Neagră, precum și eforturile semnificative ale țării noastre în ceea ce privește consolidarea securității, stabilității regionale și rezilienței strategice.

© Ministerul Afacerilor Externe
Ministrul Bogdan Aurescu a împărtășit în detaliu cu secretarul de stat Blinken evaluarea sa cu privire la evoluțiile din R. Moldova și Ucraina și a reiterat angajamentul și acțiunile concrete de sprijin ale României în relația cu acești parteneri.
România încurajează implicarea SUA în proiectele Rail2Sea și Via Carpathia. Acordul de la Glasgow privind SMR, evocat ca oportunitate de a transforma România într-un hub investițional
În ceea ce privește cooperarea economică dintre România și SUA, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea de a dezvolta în continuare cooperarea pe acest palier, cu accent pe obiectivul sporirii investițiilor americane în regiune, în completarea dimensiunii de securitate.
În context, a evocat importanța dezvoltării proiectelor de interconectare strategică foarte importante pentru România, Rail2Sea și Via Carpathia, proiecte cu impact pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât și asupra mobilității militare. Oficialul român a încurajat avansarea către identificarea unor formule concrete de participare a SUA, inclusiv financiară, la dezvoltarea acestor proiecte.
În același timp, cei doi înalți oficiali au pus accentul pe importanța cooperării celor două state în domeniul energiei nucleare civile. Cei doi demnitari au salutat relevanța strategică și simbolică a anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, din luna noiembrie, privind cooperarea cu SUA în dezvoltarea și implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR). Aceasta reprezintă un pas concret în efortul comun de reducere a emisiilor de carbon din sistemele energetice și în asigurarea securității energetice naționale și regionale, cu potențialul de a transforma România într-un hub investițional și de furnizare de astfel de tehnologii pentru statele europene și partenere.
Aderarea României la OCDE, sprijinită de SUA. Aurescu a solicitat implicarea Statelor Unite pentru accederea țării noastre în Programul Visa Waiver
Totodată, oficialul român a evocat perspectivele accederii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) drept una dintre prioritățile majore de politică externă ale țării noastre, mulțumind omologului american, cu acest prilej, pentru sprijinul SUA în avansarea în acest proces.
În plus, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce privește accederea țării noastre la Programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și a solicitat implicarea concretă a părții americane în atingerea acestui obiectiv comun, inclusiv prin susținerea unei campanii adecvate de comunicare care să contribuie la reducerea ratei de refuz, ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România.

© Ministerul Afacerilor Externe
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken au reconfirmat importanța deosebită a consolidării și aprofundării relației transatlantice. În acest context, ministrul român a subliniat angajamentul deplin al României pentru promovarea valorilor democratice, consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a rezilienței strategice a relației transatlantice, precum și dorința de cooperare strânsă cu SUA în acest scop. Totodată, Aurescu a exprimat interesul României de a contribui consistent la Summitul pentru Democrație organizat de Administrația SUA în acest an.
Antony Blinken, invitat în România de Bogdan Aurescu
Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au discutat și despre teme de actualitate de pe agenda internațională, inclusiv relațiile cu China și abordarea principială comună în acest sens, secretarul de stat Blinken mulțumind României pentru poziționare și acțiuni în acest sens.
Cei doi înalți oficiali au discutat și despre eforturile comune pentru combaterea COVID-19 și despre importanța solidarității internaționale în acest sens.
Secretarul de stat american a adresat mulțumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru angajamentul ferm pe care țara noastră îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune, România având o contribuție esențială la stabilitatea și reziliența regională.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat omologului său invitația de a veni în România, primită cu deschidere de secretarul de stat.
Puteți citi pe larg despre vizita lui Bogdan Aurescu în SUA aici.
Vizita se înscrie într-un nou trend ascendent al relației de parteneriat strategic dintre România și Statele Unite, ea urmând vizitei pe care secretarul american al apărării Lloyd Austin a efectuat-o în luna octombrie la București, unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis și omologul român Nicolae Ciucă. De asemenea, vizita are loc după ce SUA și România au anunțat, prin președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, un acord prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală oficială Aurescu – Blinken, deși cei doi au mai discutat atât în marja reuniunilor NATO și OCDE, cât și telefonic. Vizita ministrului român de externe la Washington are loc la un an de zile de la precedenta deplasare la Departamentul de Stat, când Bogdan Aurescu a fost primit de predecesorul lui Antony Blinken, fostul secretar de stat Mike Pompeo.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România
-
Președintele Azerbaidjanului: Prin intermediul României ne vom adresa și altor piețe europene pentru a exporta gaze. Cooperarea dintre porturile Constanța și Baku trebuie îmbunătățită
-
Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale
-
Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”
-
Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie
-
În ajunul summitului UE – Ucraina de la Kiev, țările UE au aprobat al șaptelea pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
NATO
FOTO Grupul de luptă al NATO condus de Franța a dislocat 600 de militari și tancuri Leclerc în estul României în cadrul exercițiului “Eagle Meda 23”
Published
5 hours agoon
February 2, 2023
Aproximativ 600 militari francezi și 200 vehicule militare din cadrul grupului de luptă al NATO dislocat în România, cu Franța ca națiune-cadru, și elementul național de sprijin francez au desfășurat în perioada 23 – 27 ianuarie, exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, județul Galați.
Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea forțelor din cadrul grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare și executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO – Apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței.
În cadrul exercițiului au fost executate și trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale grupului de luptă, tancurile Leclerc, dislocate ca urmare a unei decizii a președintelui francez Emmanuel Macron.
From 23 to 27 January, the soldiers of the Collective Defense Battle Group (CDBG) conducted a shooting exercise on the Smardan camp 🇷🇴 #JeudiPhoto #InterAlliés pic.twitter.com/BLYj1FPyJ7
— French Forces in Romania (@FrForcesRomania) February 2, 2023
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului trecut, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
Grupul de luptă contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic.
Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.
NATO
Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”
Published
6 hours agoon
February 2, 2023
Producătorul german Rheinmetall vrea să producă sistemul de artilerie american HIMARS, compania de armament fiind în discuții cu compania americană Lockheed Martin pentru a începe producția lansatorului multiplu de rachete pe teritoriul german, informează Le Figaro, care subliniază că războiul declanșat de Rusia în Ucraina pare să stea baza deciziei companiei germane, o mișcare ce ar “torpila acordurile franco-germane” pentru relansarea industriei de apărare europene.
Într-un interviu acordat agenției Reuters la 29 ianuarie, directorul general al producătorului german, Armin Papperger, a anunțat că se află în discuții cu Lockheed Martin pentru a produce M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Astfel, sistemul de artilerie american, foarte eficient în conflictul ucrainean, ar putea fi construit direct în Germania.
Obiectivul Rheinmetall este de a “încheia un acord” la Conferința de Securitate de la München, programată pentru perioada 17-19 februarie.
“Avem tehnologia necesară pentru a produce focoase și motoare de rachetă. Și avem și camioanele pe care să montăm lansatoarele”, a declarat Armin Papperger, mizând pe investiții de câteva sute de milioane de euro.
Le Figaro subliniază că aceste acțiuni ale companiei germane ar putea “torpila acordurile franco-germane”, ciându-l pe Stéphane Audrand, consultant internațional în domeniul riscurilor.
Rheinmetall are un grad ridicat de autonomie față de puterea politică germană. Pe de altă parte, acest demers din partea companiei germane vine într-un moment în care Germania a promis în urmă cu an, la scurt timp de la declanșarea invaziei ruse, că va investi 100 de miliarde de euro în apărare, iar cancelarul german Olaf Scholz a definit “un punct de cotitură” (Zeitenwende) pentru politica externă germană.
Prin dorința de a produce HIMARS, compania subminează, de asemenea, gândirea franco-germană privind dezvoltarea viitoare a capacităților de “foc cu rază foarte lungă de acțiune”, iar Franța va avea și mai mult de suferit de pe urma poziționării vecinului său. Stăm pe marginea drumului”, deplânge Stéphane Audrand.
Relația franco-germană, ușor relansată la finele lunii trecute când s-au împlinit 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée, păstrează disensiuni în privința apărării europene.
Sistemele de rachete HIMARS s-au regăsit în majoritatea pachetelor de asistență de securitate pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în confruntarea cu Rusia.
Dintre statele NATO care și-au înzestrat capabilitățile militare cu rachete HIMARS se numără și România, fiind primul stat aliat de pe flancul estic care a derulat un astfel de program. În prezent, sistemele HIMARS mai sunt deținute și de Polonia, iar Estonia a demarat un program de achiziții similar.
NATO
Suedia se angajează să modifice legea privind combaterea terorismului, sperând că va convinge Turcia să o accepte în NATO
Published
7 hours agoon
February 2, 2023By
Teodora Ion
Ministrul suedez al justiției, Gunnar Strommer, a anunțat joi că guvernul din care face parte va promova o nouă lege privind combaterea terorismului, după ce Turcia și-a exprimat opoziția față de aprobarea protocolului de aderare a acestei țări la NATO, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace. ”Vorbim despre o incriminare extrem de largă”, a susţinut ministrul.
Până în prezent, cei care sprijineau terorismul nu puteau fi inculpați în Suedia decât dacă lor erau legate de o anumită acţiune teroristă, a arătat Strommer. Pe viitor, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism.
Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie, la aproape un an distanță de momentul în care țara nordică a ajuns la un acord cu Turcia ce s-a concretizat cu decizia de a extinde Alianța la 32 de membri.
Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.
Conform Adunării Parlamentare a NATO, statele care mai trebuie să parcurgă această procedură legislativă sunt Ungaria și Turcia. Budapesta, prin vocea premierului Viktor Orban, a anunțat că Parlamentul va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului acesta.
Liderul turc a făcut referire la o manifestaţie autorizată de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, unde extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, act vizând să denunţe negocierile suedeze cu Ankara privind NATO.

Vlad Nistor cere UE să-și consolideze ”structura instituțională pe direcția relațiilor externe” pentru a ajunge ”la maturitate ca actor geopolitic autentic”: Votul în unanimitate limitează capacitatea de reacție rapidă

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

FOTO Grupul de luptă al NATO condus de Franța a dislocat 600 de militari și tancuri Leclerc în estul României în cadrul exercițiului “Eagle Meda 23”

eMAG obține o finanțare pe termen lung de aproape 70 milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara României

Președintele Azerbaidjanului: Prin intermediul României ne vom adresa și altor piețe europene pentru a exporta gaze. Cooperarea dintre porturile Constanța și Baku trebuie îmbunătățită

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

Rheinmetall negociază cu Lockheed Martin să producă rachete HIMARS în Germania. Compania germană dorește un acord cu americanii la Conferinţa de Securitate de la München, înțelegere care ar “torpila acordurile franco-germane”

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

În ajunul summitului UE – Ucraina de la Kiev, țările UE au aprobat al șaptelea pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic
Team2Share


Trending
-
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am votat pentru consolidarea modului de aplicare a principiului ”plată egală pentru muncă egală” la nivelul statelor membre UE
-
NATO6 days ago
România, Olanda și Franța au semnat Declarația de la București privind cooperarea în politică externă și securitate: Așteptăm cu nerăbdare aderarea României la Schengen
-
INTERNAȚIONAL1 week ago
SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei
-
Cristian Bușoi1 week ago
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, sprijină ”finanțarea adecvată a cercetătorilor europeni, în special a celor tineri, ale căror idei formează Europa de mâine”
-
COMISIA EUROPEANA1 week ago
Înaintea unor reuniuni cheie, inclusiv pentru aderarea României la Schengen, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a crește returnarea migranților în țările din afara UE