ROMÂNIA
Bolojan a reprezentat România la Summitul Comunității Politice, la finalul mandatului de președinte interimar: Să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și a proteja valorile democratice
Published
23 seconds agoon

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, vineri, la Tirana, la reuniunea Comunității Politice Europene, principalele subiecte vizând modul în care se poate asigura securitatea pe continentul european și cum se poate construi o pace durabilă în Ucraina, precum și despre dezvoltarea infrastructurii și consolidarea democrațiilor europene.
“Am participat astăzi, la Tirana, la reuniunea Comunității Politice Europene, alături de liderii europeni, unde au fost discutate prioritățile și provocările noastre comune. Principalele subiecte au vizat modul în care putem asigura securitatea pe continentul european și cum putem construi o pace durabilă în Ucraina, precum și dezvoltarea infrastructurii și consolidarea democrațiilor noastre. Este important să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și pentru a ne proteja valorile democratice. A fost o onoare pentru mine să reprezint România la această reuniune, la finalul mandatului meu de președinte interimar”, a scris Ilie Bolojan, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat vineri, 16 mai 2025, la cea de-a șasea reuniune a Comunității Politice Europene, platformă de dialog și coordonare între liderii europeni, având ca temă „Noua Europă pentru Noua Lume: Unitate, Cooperare, Acțiune Comună”.
Summitul a avut loc la Tirana, în Republica Albania.
La sesiunea plenară, liderii au discutat despre prioritățile și provocările comune legate de asigurarea securității Europei, despre creșterea rezilienței democratice, consolidarea infrastructurii și continuarea eforturilor pentru a ajunge la o pace justă și durabilă în Ucraina.
Ulterior, șeful statului a participat la o masă rotundă pe tema securității europene și a rezilienței democratice, condusă de Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și de Prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde au vizat consolidarea cooperării dintre statele europene pentru combaterea amenințărilor hibride și a interferențelor externe, precum și nevoia unui cadru european complementar măsurilor naționale.
A fost subliniată importanța creșterii încrederii în instituții, a protejării valorilor democratice și a întăririi rezilienței democratice, considerată esențială alături de forța militară și performanța economică.
La finalul Summitului, Grupul de sprijin pentru Republica Moldova, din care face parte și România, a adoptat o declarație comună.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
După summitul Comunității Politice Europene, Maia Sandu a votat la Ambasada României la Tirana: România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi în România
În ajun de prezidențiale, Comisia Helsinki din SUA afirmă că “România este aliat de bază NATO pe un flanc estic crucial și sprijină Ucraina și Moldova în fața agresiunii Rusiei”
Sprijinul pentru viitorul european al R. Moldova, reafirmat de liderii României, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, alături de Costa și von der Leyen
Nicușor Dan și Macron, convorbire video în franceză înainte de alegeri: Este în joc o miză pentru România și pentru noi toți – parcursul european al României
UE pregătește al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă rusă și sectorul financiar: Putin nu dorește pacea. Trebuie să creștem presiunea
România susține creșterea cheltuielilor pentru apărare ale Aliaților și revitalizarea industriilor naționale de profil, a transmis Emil Hurezeanu la reuniunea NATO de la Antalya
REPUBLICA MOLDOVA
După summitul Comunității Politice Europene, Maia Sandu a votat la Ambasada României la Tirana: România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi în România
Published
13 minutes agoon
May 16, 2025
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care are și cetățenia română, a votat, vineri, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România și a publicat un clip video pe Instagram de la secția de votare.
Sandu se află în Albania la Summitul Comunității Politice Europene, care reunește liderii celor 27 de țări membre ale UE și din încă alte 20 țări europene, motiv pentru care a votat la Ambasada României la Tirana.
“Președinta Maia Sandu și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene din Albania cu un gest firesc pentru orice cetățean implicat: a votat la Ambasada României din Tirana”, a transmis pe Facebook un reprezentant al președinției de la Chișinău, Igor Zaharov.
La summitul de la Tirana, sprijinul pentru viitorul european al Republicii Moldova i-a fost reafirmat Maiei Sandu de liderii României, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, alături de președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Antonio Costa și Ursula von der Leyen.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale din România, Maia Sandu a publicat zilele trecute un video pe rețelele de socializare în care și-a exprimat susținerea pentru candidatul independent Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.
În mesajul său, președinta R. Moldova a subliniat că “România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi în România”.
ROMÂNIA
În ajun de prezidențiale, Comisia Helsinki din SUA afirmă că “România este aliat de bază NATO pe un flanc estic crucial și sprijină Ucraina și Moldova în fața agresiunii Rusiei”
Published
1 hour agoon
May 16, 2025
Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa din SUA, cunoscută sub numele generic de “Comisia Helsinki”, a transmis vineri că “România este un aliat de bază al NATO pe flancul estic de importanță critică și că “sprijinul României pentru Ucraina și Moldova împotriva agresiunii rusești este foarte apreciat”.
În declarația care a fost asumată de co-președintele comisiei, reprezentantul Joe Wilson și membrul de rang, reprezentantul Steve Cohen, Comisia Helsinki face apel la autoritățile române ”să asigure alegeri libere și corecte și să protejeze împotriva interferențelor externe”.
Cei doi parlamentari americani au mai transmis și că îndeamnă poporul român ”să aleagă libertatea și să-și aprofundeze relația cu Statele Unite”.
“România este un aliat de bază al NATO pe flancul estic crucial. Sprijinul României pentru Ucraina și Moldova împotriva agresiunii rusești este foarte apreciat. Duminica aceasta, poporul român va merge la urne pentru a alege viitorul țării sale suverane și independente. Îndemnăm poporul român să aleagă libertatea și să-și aprofundeze relația cu Statele Unite. De asemenea, facem apel la autoritățile române să asigure alegeri libere și corecte și să protejeze împotriva interferențelor externe”, arată sursa citată.
Comisia Helsinki este o comisie a guvernului SUA care ”promovează drepturile omului, securitatea militară și cooperarea economică în 57 de țări din Europa, Eurasia și America de Nord”.
Anul trecut, înainte de anularea alegerilor prezidențiale din România, Comisia din SUA pentru securitate și cooperare în Europa a condamnat ferm “interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România”, subliniind că poporul român merită să trăiască liber de imperialismul rus.
Demersul de acum are loc pe fondul alegerilor prezidențiale, o competiție în a cărei finală, programată pentru data de 18 mai, se duelează liderul partidului naționalist AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, din postura de candidat pro-european independent, și în ceea ce reprezintă un scrutin echivalent cu orientarea strategică a României în cadrul Uniunii Europene și al NATO.
Demersul Comisiei Helsinki a fost precedat de acțiuni similare din partea a șase senatori americani și din partea foștilor ambasadori ai SUA în Europa.
Șase senatori, trei republicani și trei democrați, au semnat, joi, o scrisoare comună înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care arată că rămân încrezători în ”puterea democrației din România” și că noul președinte ”va aprofunda parteneriatul SUA cu România și va reafirma rolul său puternic în Europa”.
Totodată, într-un apel public făcut într-un moment de răscruce pentru România, șapte foști ambasadori ai Statelor Unite, numiți de președinți democrați și republicani, inclusiv de către Donald Trump, au publicat o scrisoare pentru “prietenii noștri români”, atrăgând atenția asupra pericolului alegerii unui președinte pro-Putin care să ducă România în zona de influență a Rusiei, subliniind că “românii se află în fața unei alegeri istorice”.
POLITICĂ
Nicușor Dan și Macron, convorbire video în franceză înainte de alegeri: Este în joc o miză pentru România și pentru noi toți – parcursul european al României
Published
6 hours agoon
May 16, 2025
Nicușor Dan, candidatul independent pro-european la alegerile prezidențiale, a anunțat vineri, într-o postare pe Facebook, că a discutat cu șeful statului francez Emmanuel Macron despre importanța alegerilor din România pentru viitorul întregii Europe, convorbirea dintre cei doi derulându-se în limba franceză.
“În timp ce contracandidatul meu jignea poporul francez chiar la el acasă, eu am avut un dialog cu domnul Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Alegerile din România sunt extrem de importante pentru viitorul întregii Uniuni Europene iar preşedintele Franţei a punctat clar acest lucru. Îi mulţumesc pentru disponibilitate şi sper într-o consolidare a relaţiei noastre cu Franţa având în vedere rolul economic şi de securitate pe care îl joacă în Europa”, a scris Nicuşor Dan într-o postare pe Facebook.
Candidatul independent a avut o convorbire video cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în limba franceză.
Emmanuel Macron afirmă în mesaj că ”este conştient de ceea ce este în joc, în acest moment”.
Sunt conştient de ceea ce este în joc, în acest moment. Este o miză pentru România şi pentru noi toţi”, arată Macron. El îl felicită pe Nicuşor Dan pentru că a reuşit să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
“Voiam, prin acest dialog, să vă pot spune că în toţi aceşti ani am construit, cu România, un parteneriat strâns, pe plan economic, pe calea europeană. Am fost alături de ţara dumneavoastră în legătură cu Schengen, cu chestiunile economice, în legătură cu cele de securitate şi de apărare, cu trimiterea, la câteva zile după agresiunea Rusiei în Ucraina, cu multă mândrie, a trupelor noastre în România. O fraternitate între trupele şi ţările noastre”, spune preşedintele Franţei. ”Din acest motiv am vrut să purtăm acest schimb de idei, pentru că ceea ce este în joc, în aceste alegeri, în România, este în mod evident cheia destinului nu numai al României ci şi al nostru”, a mai spus Macron.
Nicuşor Dan a arătat, în franceză, că legăturile dintre Franţa şi România sunt chiar mai vechi de atât.
”În acest moment, principala preocupare a Europei este securitatea şi sunt fericit că există acest Comandament al NATO în România, condus de soldaţi francezi. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl dezvoltăm, dacă voi câştiga alegerile. În afară de asta, sunt toate schimburile economice, culturale şi academice. Sunt sute de mii de români care trăiesc în Franţa. După cum ştiţi, eu am petrecut câţiva ani la Paris, acum mult timp” a afirmat candidatul independent.
Nicușor Dan i-a mai spus preşedintelui Franţei că legăturile dintre Franţa şi România trebuie lărgire şi întărite.
”Trebuie să trecem peste această duminică, pentru ca direcţia României să fie clar spre Europa”, a subliniat Nicuşor Dan.
Emmanuel Macron a arătat, la rândul lui, că este total de acord cu ceea ce a transmis candidatul independent.
“Legătura de prietenie este într-adevăr una istorică, profundă, lingvistică şi umană şi vă mulţumesc că vorbiţi franceza. Ceea ce este important pentru noi este ca România să îşi continue parcursul european”, a conchis liderul de la Elysee.
Amintim că George Simion, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, a fost joi seară la un interviu live la postul francez de televiziune CNews, unde a comparat Franța cu Iranul în privința libertăților civile, iar pe președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat de “tendințe dictatoriale”a comparat Franța cu Iranul în privința libertăților civile, iar pe președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat de “tendințe dictatoriale”.
În ceea ce privește Parisul, de la anularea alegerilor prezidențiale din România în luna decembrie a anului trecut, președintele Emmanuel Macron a acuzat că “Rusia președintelui Putin manipulează alegerile”.
Un discurs adresat națiunii franceze la începutul lunii martie a reprezentat a cincea oară în ultimele șase când liderul de la Elysee a condamnat ingerințele Moscovei în alegerile din România. De asemenea, un raport oficial al guvernului francez a confirmat “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine.
Franța este unul dintre cei mai importanți aliați NATO și parteneri în UE ai României, iar prezența companiilor franceze în România are ca emblemă colaborarea Dacia – Renault de la fabrica de la Mioveni.
Din punct de vedere militar, Franța conduce grupul de luptă al NATO de pe teritoriul României.
Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari olandezi, belgieni și români, a fost înființat în 2022 ca răspuns la invazia militară a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate. Astfel, batalionul francez considerat “vârful de lance” al Forței de Reacție Rapidă a NATO, pe care Franța a condus-o pe parcursul anului 2022, a devenit nucleul grupului de luptă al NATO din România. Participarea franceză la grupul de luptă al NATO din România în calitate de națiune-lider reprezintă cel mai mare contingent militar al Franței dislocat peste hotare. Este de așteptat ca pe parcursul anului 2025 acest grup de luptă să fie ridicat la nivel de brigadă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Bolojan a reprezentat România la Summitul Comunității Politice, la finalul mandatului de președinte interimar: Să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și a proteja valorile democratice

După summitul Comunității Politice Europene, Maia Sandu a votat la Ambasada României la Tirana: România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi în România

În ajun de prezidențiale, Comisia Helsinki din SUA afirmă că “România este aliat de bază NATO pe un flanc estic crucial și sprijină Ucraina și Moldova în fața agresiunii Rusiei”

Sprijinul pentru viitorul european al R. Moldova, reafirmat de liderii României, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, alături de Costa și von der Leyen

Nicușor Dan și Macron, convorbire video în franceză înainte de alegeri: Este în joc o miză pentru România și pentru noi toți – parcursul european al României

Tsunamiul economic care s-ar putea abate asupra României în cazul în care va fi condusă de un președinte suveranist

Eurostat: Excedentul comercial al UE în relația cu SUA a atins în martie un nivel record, de 40,7 miliarde de euro

UE pregătește al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă rusă și sectorul financiar: Putin nu dorește pacea. Trebuie să creștem presiunea

România susține creșterea cheltuielilor pentru apărare ale Aliaților și revitalizarea industriilor naționale de profil, a transmis Emil Hurezeanu la reuniunea NATO de la Antalya

Donald Trump afirmă că se va întâlni cu Vladimir Putin „de îndată ce va fi posibilă organizarea” unei întrevederi

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

Elena Lasconi: Am votat cu gândul și credința că sistemul poate fi resetat și că în sfârșit se va face dreptate pentru România

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu
Trending
- EVENIMENTE1 week ago
MLNR marchează 145 de ani de la momentul fondator al Masoneriei române moderne. Peste 120 de delegați din 41 de Mari Loji regulare de pe toate continentele, găzduiți la București în perioada 9-10 mai
- ROMÂNIA1 week ago
Prima dezbatere George Simion – Nicușor Dan, candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, are loc la Euronews România, joi, 8 mai, de la ora 20:00
- POLITICĂ1 week ago
Prima confruntare George Simion – Nicușor Dan, LIVE ora 16:00 la Congresul BNS. “România este ca un bolnav ținut pe aparate”, afirmă președintele BNS
- NATO1 week ago
Singura țară care amenință securitatea în Europa este Rusia, îi răspunde România lui Putin. Liderul rus a acuzat, indirect, România de războiul din Ucraina
- BUSINESS1 week ago
Manifest Concordia “Economia României nu are stăpâni politici”: Mediul de afaceri le cere lui Nicușor Dan și George Simion să își asume că vor păstra drumul european și atlantic al României