Miniștrii de finanțe din UE au convenit marți să subvenționeze prețurile la carburanții folosiți în gospodărie și să sprijine companiile afectate de creșterea prețurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, informează Reuters, citat de Agerpres.
”Acest război din Ucraina duce la creștere bruscă a prețului la materiile prime, cu precădere la gaz și alimente. Acest lucru necesită un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a detaliat Le Maire.
Oficialul francez a menționat că strategia comună se bazează pe propunerile Comisiei Europene de relaxare a restricțiilor privind ajutor de stat pentru a contribui la soluționarea situației generate de criza din Ucraina.
”Strategia se bazează pe trei aspecte cheie. În primul rând, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creșterea bruscă a prețurilor la combustibili. Aceasta am făcut-o în Franța și multe alte țări europene au făcut același lucru sau se gândesc să facă acest lucru. Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar ”, a declarat Le Maire.
Cel de-al doilea pilon vizează sprijin pentru companiile cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale. Ajutorul ar veni sub forma unor împrumuturi garantate de guvern sau granturi pentru companiile care consumă foarte multă energie.
Cea de a treia măsură vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, principalul furnizor de energie al blocului comunitar, în condiţiile în care îi livrează 45% din gazele naturale, mai mult de un sfert din petrol şi jumătate din necesarul de cărbune.
”Trebuie să ne construim independenţa energetică cât mai curând posibil. Trebuie să ne accelerăm investiţiile, să ne diversificăm sursele de energie, să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să ne refacem stocurile”, a mai apus oficialul francez.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că ţările UE ar putea să finanţeze astfel de investiţii din împrumuturile cu dobânzi mici disponibile în cadrul mecanismului de relansare.
Comisia Europeană a prezentat deja liniile generale ale unui plan în această direcție.
Acest plan prezintă, de asemenea, o serie de măsuri menite să răspundă creșterii prețurilor la energie în Europa și să reconstituie stocurile de gaze pentru iarna următoare.
Europa se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie de mai multe luni, însă, incertitudinea care există în prezent cu privire la aprovizionare agravează această problemă.
REPowerEU va încerca să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile și să înlocuiască gazul pentru încălzire și producerea de energie electrică.
Astfel, până la sfârșitul anului, cererea UE de gaz rusesc s-ar putea reduce cu două treimi.