Cazul Skripal. MAE rus acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat serviciile secrete britanice că s-au aflat în spatelele asasinării, în 1916, a misteriosului călugăr, Grigori Rasputin – un personaj controversat care a avut o influenţă copleşitoare asupra ultimei familii imperiale a Rusiei, relatează vineri numeroase media ruse între care posturile de radio de opoziţie Eho Moskvî, Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), precum şi canalul de televiziune REN TV, potrivit Agerpres.

Sursă foto: Twitter.com/MFA Russia

Zaharova a declarat că astfel de concluzii privind implicarea britanicilor în moartea lui Raputin se pot trage după citirea cărţii fostului detectiv al Scotland Yard-ului, Richard Cullen, care s-ar baza pe documente de arhivă.

Purtătorul cu cuvânt al Ministerului rus de Externe a spus că Londra este implicată de asemenea în moartea împăratului rus Pavel I (1801) şi a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) – premierul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenţei faţă de Belgia (iunie 1960).

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Novergia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Drept replică, Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, în privința celorlalte state, răspunsul Moscovei fiind identic în raport cu numărul de persoane expulzate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.