Comisia Europeană a transmis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de prelungire a cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat până la 30 iunie 2022, stabilind în același timp calea pentru eliminarea progresivă a sprijinului acordat în situații de criză, în contextul în care economia europeană dă semne de revenire.
Astfel, pentru a accelera și mai mult redresarea, propunerea ajustează, de asemenea, domeniul de aplicare a cadrului temporar, permițând măsuri de sprijin pentru investiții și de solvabilitate orientate spre viitor pe o durată limitată.
”Vedem în sfârșit lumina de la capătul tunelului, economia europeană revenindu-și puternic, datorită progreselor impresionante înregistrate în materie de vaccinare și a redeschiderii vieții noastre sociale și economice. În același timp, trebuie să fim conștienți de disparitățile dintre statele membre și de necesitatea de a evita efectele de prăpastie atunci când retragem sprijinul public. Prin urmare, propunem o retragere progresivă a măsurilor de sprijin în caz de criză pentru a permite statelor membre și industriei să se adapteze, însoțită de măsuri de stimulare și de atragere a investițiilor private în faza de redresare. Vom decide cu privire la calea de urmat, ținând cont de opiniile tuturor statelor membre și de necesitatea de a menține o concurență eficientă pe piața unică”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabilă pentru politica concurențială într-un comunicat al instituției.
Așa cum a anunțat la momentul ultimei prelungiri a cadrului temporar, care a avut loc în ianuarie 2021, Comisia Europeană va decide acum cu privire la viitorul cadrului existent, luând în calcul evoluțiile economice și păstrând condițiile de concurență echitabile pe piața unică
Conform previziunilor economice din vara anului 2021 ale Comisiei, se estimează că PIB-ul va crește cu 4,8 % în 2021 și cu 4,5 % în 2022 atât în UE, cât și în zona euro. De asemenea, propunerea ia în considerare feedbackul inițial primit din partea statelor membre în contextul unui sondaj lansat de Comisie la 1 iunie 2021.
Pe baza acestuia, Comisia propune o prelungire limitată a măsurilor prevăzute în cadrul temporar până la 30 iunie 2022, precum și o serie de ajustări specifice. Având în vedere redresarea economică observată, prelungirea propusă a cadrului temporar ar asigura faptul că întreprinderile încă afectate de criză nu vor fi private brusc de sprijinul necesar, ci ar permite mai degrabă o eliminare treptată coordonată a sprijinului. O astfel de eliminare treptată trebuie, de asemenea, privită în lumina eterogenității redresării în diferite sectoare din diferite state membre.
În plus, Comisia propune extinderea domeniului de aplicare a cadrului temporar pentru a sprijini și accelera redresarea economică în curs, menținând în același timp o concurență echitabilă, permițând statelor membre să acorde subvenții pentru o perioadă limitată dincolo de 30 iunie 2022:
- măsuri de sprijinire a investițiilor în vederea unei redresări sustenabile, pentru a ajuta statele membre să abordeze deficitul de investiții lăsat în urmă de criză. Măsurile ar trebui să includă garanții pentru a evita denaturarea nejustificată a concurenței, cum ar fi faptul că acestea ar trebui să vizeze un grup larg de beneficiari și să fie limitate ca dimensiune;
- măsuri de sprijinire a solvabilității pentru a mobiliza fondurile private și investițiile în întreprinderi, în special în întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și în întreprinderile cu capitalizare medie mică, care se bazează în mod obișnuit pe finanțarea prin împrumuturi bancare și care ar putea fi și mai îndatorate după criză. Aceste măsuri ar oferi acestor întreprinderi accesul la finanțare prin capitaluri proprii, prin intermediari privați, pe care este adesea dificil să o atragă în mod individual.
Statele membre au acum posibilitatea de a prezenta observații cu privire la proiectul de propunere al Comisiei. Comisia va decide cu privire la calea de urmat, ținând cont și de feedback-ul primit.
La 19 martie 2020, Comisia a adoptat, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, un nou cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, sporindu-se posibilitățile de a oferi sprijin public pentru cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru combaterea efectelor pandemiei, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a sprijini în continuare economia. Cadrul a fost ulterior modificat la 8 mai 2020, pentru a permite măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată, și la 29 iunie 2020, pentru a sprijini în continuare microîntreprinderile, întreprinderile mici și startupurile și pentru a stimula investițiile private. La 13 octombrie 2020, Comisia a adoptat o a patra modificare pentru a prelungi cadrul temporar și pentru a permite ajutoarele care acoperă o parte din costurile fixe neacoperite ale întreprinderilor afectate de criză.
Cadrul temporar recunoaște faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu perturbări grave. Acesta le permite statelor membre să recurgă la flexibilitatea deplină prevăzută în normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia, limitând totodată orice consecințe negative care ar putea afecta condițiile de concurență echitabile de pe piața unică.