JUSTIȚIE
PRIMUL RAPORT ANTICORUPȚIE pentru statele membre UE. Comisia Europeană: Nu există zone fără corupție în UE!
Published
9 years agoon

Comisia Europeana (CE) va prezenta luni primul raport anticoruptie pentru toate cele 28 de state membre, care va analiza situatia din fiecare stat membru si va analiza problemele din domeniu si posibilitatea unor schimburi de bune practici.
CUM ARATA FENOMENUL CORUPTIEI IN ROMANIA
UPDATE 13:35
Live text:
Comisarul Cecilia Malmstrom:
Coruptia corodeaza increderea (…) si costa in UE 128 mld euro,
Raportul contine sugestii pentru tari
Nu exista zone fara coruptie in UE
Raportul arata ca rezultatele nu sunt suficiente, nu facem eforturi suficiente , e valabil pentru toate tarile UE
Aproape un sfert dintre contractele publice se pot pierde in practicile corupte
Acest raport este un prim pas, este pentru prima data cand analizam toate statele UE
E nevoie de mai mult de un raport, insa este doar un prim pas. Vom avea un nou raport peste 2 ani.
Nu mai e timp de amanari.
Intrebare: Unde sunt tarile unde coruptia este cea mai severa?
– Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare, pentru ca nu facem un clasament, nu acesta este scopul
Intrebare: De ce s-a intarziat in publicarea raportului?
– S-a intarziat intarizat pentru ca este un exercitiu foarte complicat. Am incercat sa il facem cat mai precis posibil (…) cu o calitate cat mai buna.
Intrebare privind Romania si Bulgaria – Cele doua tari au un nivel de coruptie ridicat, desi au agentii dedicate luptei impotriva coruptiei. De ce nu sunt aceste agentii eficiente?
– Agentiile nu sunt exact aceleasi in fiecare tara, dar adesea nu sunt suficient de independente. Sau membrii lor nu sunt membri suficient de independenti.
Intrebare: Romania si Bulgaria, singurele tari cu MCV, se descurca mai bine decat alte tari in lupta impotriva coruptiei? Puteti da exemple de bune practici in aceste doua tari, care sa poata fi aplicate si in alte tari?
– In toate tarile avem exemple de bune practici. In Romania si Bulgaria aveti exemple in capitolele dedicate lor, in raport. (…) Acest raport este diferit de MCV, desi sunt unele lucruri care se suprapun. Eforturi sunt facute asa cum a fost prezentat si in MCV.
Multe tari fac intr-adevar eforturi pentru combaterea coruptiei, insa nu este suficient.
UPDATE 13.30 – COMUNICATUL DE PRESA AL COMISIEI EUROPENE
Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde EUR pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat astăzi de Comisia Europeană.
Raportul UE privind combaterea corupției prezintă situația din fiecare stat membru: măsurile adoptate pentru combaterea corupției și, dintre acestea, cele care sunt eficiente, aspectele care pot fi îmbunătățite și în ce mod.Capitolele consacrate fiecărei țări, redactate în limba engleză și în limbile naționale, sunt disponibile accesând linkul: http://ec.europa.eu/anti-corruption-report
În raport se arată că atât natura, cât și nivelul corupției, precum și eficiența măsurilor adoptate pentru combaterea acesteia variază de la un stat membru la altul. Raportul arată, de asemenea, că merită să se acorde o mai mare atenție fenomenului corupției în toate statele membre.
Acest lucru este ilustrat de rezultatele unui sondaj Eurobarometru, publicat astăzi, privind atitudinea europenilor față de corupție. Din datele prezentate rezultă că trei sferturi (76 %) din europeni cred că fenomenul corupției este larg răspândit și mai mult de jumătate (56 %) consideră că nivelul corupției din țara lor a crescut în ultimii trei ani. Un european din 12 (8 %) afirmă că a fost martor al unui caz de corupție în ultimul an.
Rezultatele sondajului Eurobarometru sunt disponibile aici.
„Corupția subminează încrederea cetățenilor în instituțiile democratice și în statul de drept, afectează economia europeană și privează statele membre de venitul fiscal de care este mare nevoie. Statele membre au depus foarte multe eforturi în ultimii ani pentru combaterea corupției, dar raportul de astăzi arată că acestea nu sunt nici pe departe suficiente. Raportul sugerează ce se poate întreprinde, de aceea aștept cu nerăbdare să colaborez cu statele membre privind transpunerea în practică a recomandărilor acestuia”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.
Corupția afectează toate statele membre, în multe privințe
Prezentăm câteva dintre principalele constatări privind tendințele în materie de corupție la nivelul UE:
1. Mecanisme de control
Aplicarea politicilor de prevenire (de exemplu, norme de etică, măsuri de sensibilizare, facilitarea accesului la informații de interes public). Există diferențe considerabile între statele membre în ceea ce privește prevenirea corupției. În timp ce în unele state membre eficiența acțiunilor de prevenire a contribuit la consolidarea reputației acestora de țări în care fenomenul corupției este minor, în alte state membre politicile de prevenire au fost puse în aplicare în mod inegal și cu rezultate limitate.
Mecanisme de control extern și intern. În multe state membre, controalele interne privind procedurile desfășurate de autoritățile publice (în special de autoritățile locale) sunt ineficiente și necoordonate.
Conflicte de interese. Normele privind conflictul de interese diferă pe teritoriul UE, iar mecanismele pentru verificarea declarațiilor referitoare la conflictele de interese sunt adeseori insuficiente. Sancțiunile aplicate pentru acte de încălcare a normelor sunt rareori aplicate și adeseori sunt tolerante.
2. Urmărire penală și sancțiuni
În materia dreptului penal au fost instituite, în mare măsură, dispoziții care încadrează corupția în sfera infracțiunilor și care respectă normele instituite de Consiliul Europei, de ONU și de legislația UE. Totuși, Decizia-cadru 2003/568/JAI a UE privind combaterea corupției în sectorul privat a fost transpusă de statele membre în legislația națională în mod inegal.
Eficiența asigurării aplicării legii și urmărirea penală în ceea ce privește anchetarea cazurilor de corupție diferă în mod considerabil în interiorul UE. Rezultate deosebite se pot observa în unele state membre. În alte state membre, cazurile în care urmăririle penale au avut succes sunt rare ori au necesitat investigații îndelungate.
În majoritatea statelor membre nu există date statistice ample privind infracțiunile de corupție, ceea ce complică atât comparația, cât și evaluarea. Norme procedurale, inclusiv normele privind ridicarea imunității politicienilor, obstrucționează anchetarea cazurilor de corupție în anumite state membre.
3. Dimensiunea politică
Răspunderea politică. Integritatea în politică rămâne o problemă pentru multe state membre ale UE. De exemplu, adeseori nu există coduri de conduită pentru partidele politice sau pentru adunările alese la nivel central sau local ori sunt ineficiente.
Finanțarea partidelor politice. Deși multe state membre au adoptat norme mai stricte privind finanțarea partidelor, există în continuare deficiențe considerabile. În UE se impun arareori sancțiuni cu efect disuasiv împotriva finanțării ilegale a partidelor politice.
4. Domenii de risc
În interiorul statelor membre s-a constatat că, în general, riscurile de corupție sunt mai mari la nivel regional și local, unde verificările și controalele interne tind să fie mai slabe decât la nivel central.
Dezvoltarea urbană și construcțiile, precum și sănătatea sunt sectoare vulnerabile la corupție în mai multe state membre.
Există anumite deficiențe în ceea ce privește supravegherea companiilor de stat, ceea ce mărește vulnerabilitatea acestora la actele de corupție.
Fenomenul micii corupții rămâne o problemă larg răspândită doar în câteva state membre.
Achizițiile publice: un domeniu vulnerabil la fenomenul corupției
Raportul cuprinde un capitol special privind achizițiile publice. Acestea reprezintă un domeniu foarte important pentru economia UE, având în vedere că nivelul cheltuielilor efectuate de entitățile publice pentru achiziții de bunuri, servicii și lucrări este de aproximativ o cincime din PIB-ul UE în fiecare an. De asemenea, achizițiile publice constituie un domeniu predispus la practici de corupție.
În raport se subliniază necesitatea de a se institui norme de integritate mai stricte în domeniul achizițiilor publice și se recomandă măsuri de îmbunătățire a mecanismelor de control într-o serie de state membre. În capitolele consacrate fiecărei țări se pot găsi informații detaliate și aspecte specifice în materie de achiziții publice, propuse a fi analizate în continuare.
Context
Raportul UE privind combaterea corupției vizează toate cele 28 de state membre ale UE. Raportul cuprinde:
Un capitol general care sintetizează principalele constatări, descrie tendințele în materie de corupție în UE și analizează modul în care statele membre abordează corupția în cadrul procedurilor de achiziții publice.
28 de capitole consacrate fiecărui stat membru, care oferă o imagine a situației generale privind corupția, identifică problemele care trebuie monitorizate în continuare și subliniază bunele practici care ar putea fi o sursă de inspirație pentru alte țări.
Raportul include, de asemenea, rezultatele a două sondaje Eurobarometru privind percepția asupra corupției în rândul cetățenilor europeni, pe de o parte, și al întreprinderilor, pe de altă parte.
–—-
Știre inițială:
Corupția continuă să fie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, un fenomen care costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro anual. În ciuda măsurilor juridice și politice luate de statele membre până acum, rezultatele eforturilor de combatere a corupției în UE rămân, în general, nesatisfăcătoare, se arata intr-po analiza a Comisiei Europene.
Din acest motiv, Comisia Europeană publică astăzi primul său raport anticorupție în UE, care oferă o imagine clară a situației din fiecare stat membru: ce măsuri au fost deja luate, care sunt principalele probleme, ce politici sunt aplicate, ce ar putea fi îmbunătățit și cum.
Raportul anticorupție arată că tipul și amploarea corupției diferă de la un stat membru la altul, politicile anticorupție fiind mai mult sau mai puțin eficiente.
Raportul anticorupție în UE acoperă toate cele 28 de state membre ale UE și include:
- un capitol orizontal care reunește principalele concluzii și în care sunt descrise tendințele legate decorupție la nivelul UE.
- un capitol tematic care se concentrează pe achizițiile publice și acoperă problemele legate decorupție și măsurile anticorupție luate în cadrul sistemelor naționale de achiziții publice.
- capitole dedicate diferitelor țări care oferă o scurtă prezentare a situației generale privind corupția, în care sunt identificate aspectele ce necesită mai multă atenție și sunt evidențiate bunele practicial căror exemplu ar putea fi preluat de ceilalți.De asemenea, raportul include rezultatele a două sondaje Eurobarometru privind modul în care este percepută corupția de cetățenii europeni, pe de o parte, și de companii, pe de altă parte.
“Luni, vom publica primul nostru raport anticoruptie la nivelul UE care contine prezentari clare privind starea de fapt din fiecare stat membru, inclusiv detalii privind regulile care se aplica in prezent si ce probleme de durata avem in legatura cu chestiunile legate de anticoruptie, ce politici functioneaza, ce ameliorari pot fi facute si cum”, a declarat vineri Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvant a CE, in cadrul unui briefing de presa, scrie Agerpres.
Raportul anticoruptie va fi prezentat de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, la 13:30 ora Romaniei, fiind urmat de un briefing tehnic “off the record” sustinut de experti ai Directiei Generale Afaceri Interne.
Raportul anticoruptie arata ca natura si amploarea coruptiei variaza de la un stat membru la altul si ca eficienta politicilor anticoruptie poate fi diferita. Raportul va contine o sectiune in care se vor prezenta pe scurt principalele concluzii si vor fi descrise trendurile asociate cu coruptia din UE, precum si un capitol tematic, care se va concentra pe achizitiile publice si pe masurile anticoruptie in cadrul sistemelor nationale.
De asemenea, documentul va include sectiuni dedicate fiecarei tari cu o prezentare a situatiei la zi privind coruptia, identificand chestiunile care necesita mai multa atentie pe viitor si evidentiind bunele practici care i-ar putea inspira pe altii.
Raportul va contine si doua sondaje Eurobarometru privind perceptia asupra coruptiei in randul cetatenilor europeni si respectiv in randul companiilor.
.
You may like
-
Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare
-
Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024
-
UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”
-
Eurodeputatul Gheorghe Falcă : Socialiștii europeni vor să sărăcească și să împovăreze cetățeanul european
-
Comisarul european pentru gestionarea crizelor: România este una dintre țările care contribuie cel mai generos, rapid şi profesionist la protecţia civilă europeană
-
Raport Eurostat privind îndeplinirea ODD: UE a înregistrat progrese semnificative pe direcția socio-economică, însă progresele în domeniul mediului sunt moderate în raport cu obiectivele Pactului Verde European
13 Comments
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
CONSILIUL UE
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a mulțumit ministrului finlandez al afacerilor europene pentru susţinerea în ridicarea MCV, dar și în dosarul Schengen
Published
4 months agoon
January 16, 2023By
Teodora Ion
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o reuniune bilaterală cu Tytti Tuppurainen, ministrul Afacerilor Europene şi Proprietății de Stat din Finlanda, fapt ce i-a oferit oficialului român prilejul de a-i mulţumi pentru susţinerea Finlandei pentru ridicarea MCV, dar și în dosarul Schengen.
De asemenea, a punctat progresele reale pe care le-a făcut România în domeniul Justiției şi a prezentat prioritățile ministerului pentru perioada următoare.
Potrivit unui comunicat al ministerului, la discuţii a participat şi Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei la Bucureşti.
”Este important să asigurăm același nivel de independență a Justiției și eficiență a acesteia ca serviciu public în toate statele membre UE. Suntem interesați de progresele care se fac în cadrul Mecanismului <<Rule of Law>> în toate statele membre UE. România are mulți cetățeni care trăiesc în terțe state membre ale UE și vedem în Mecanismul <<Rule of Law>> unul de asigurare a respectării tuturor drepturilor cetățenilor statelor membre UE, indiferent unde aceștia trăiesc și muncesc. De asemenea, vedem în Mecanismul <<Rule of Law>> și un instrument practic indirect de sprijinire a unui mediu de afaceri consolidat prin respectarea contractelor ca reflexie a unei culturi a respectului regulii de drept și de asigurare a respectării contractelor printr-un serviciu public judiciar accesibil, imparțial, independent și eficient. În ce ne privește, ne vom continua politicile publice de consolidare a independenței Justiției și eficienței acesteia, cu atât mai mult cu cât ridicarea MCV este o confirmare a progreselor realizate. În noul context, după adoptarea noilor Legi ale Justiției, sistemul judiciar funcționează într-un sistem de autoguvernare completă a Justiției prin Consiliul Superior al Magistraturii și, în privința administrării bugetelor Justiției, prin Înalta Curte de Casație și Justiție, aceste două instituții având responsabilitatea corelativă a bunei funcționări a Justiției”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Oficialul finlandez și-a exprimat aprecierea pentru rezultatele obținute de România în domeniul Justiției, reiterând susținerea pentru evaluarea Comisiei Europene în context MCV. A adresat felicitări ministrului Justiției pentru prezentarea secțiunii pentru România a Raportului ”Rule of Law”, din Consiliul Afaceri Generale, din 13 decembrie 2022.
Ministrul finlandez a subliniat că statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, baza democrației şi a economiei de piață, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei fiind una împotriva acestor valori, pe care se bazează întreaga construcție europeană. De aceea, a continuat ministrul finlandez, integrarea Finlandei în NATO este foarte importantă.
Discuții în direcția aderării României la Schengen a purtat și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu omologii săi din Portugalia și Danemarca.
Ministerul suedez de justiție a anunțat recent că președinția țării sale la Consiliul Uniunii Europene susține extinderea spațiului Schengen și a lansat un apel de identificare a unei soluții.
Conform programului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, miniștrii justiției și ai afacerilor interne vor avea în perioada 26-27 ianuarie o reuniune informală la Stockholm, prima din acest an după ce Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.
Decizia a stârnit un val puternic de nemulțumiri din partea oficialilor europeni și ai statelor membre, evidențiindu-se în acest caz Germania și Franța.
JUSTIȚIE
Președintele Klaus Iohannis: MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Am făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene
Published
6 months agoon
November 22, 2022By
Teodora Ion
Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă o confirmare clară că România s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției, a declarat președintele Klaus Iohannis după anunțul Comisiei Europene, care a concluzionat că țara noastră a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător.
”Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră! Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției. Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană”, a anunțat președintele, completând că ”acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră”.
Așadar, de acum înainte, ”România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept”.
Șeful statului a amintit că Parlamentul a adoptat anul acesta ”legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale”.
”România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate”, a subliniat Iohannis.
Acesta a felicitat ”autoritățile – Guvernul României, ministrul justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv”.
El a mulțumit, în egală măsură, ”Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis”.
”Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, și-a exprimat încrederea președintele.
Comisia Europeană a concluzionat marți că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Evaluarea ține totodată seama de evoluția situației statului de drept în UE și, în special, de implicarea deplină a României în ciclul raportului privind statul de drept.
Citiți și:
La 15 ani de la aderarea la UE, Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, o piatră de hotar în calea aderării la spațiul Schengen
De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV, însă monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidată în Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.
Progresele înregistrate în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției
Printre reformele importante se numără legile justiției adoptate recent și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul României de a ține seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției și la alte aspecte, mai generale, în eventualitatea în care ar fi necesare acțiuni suplimentare.
În ceea ce privește combaterea corupției, instituțiile de stat își unesc forțele pentru a pune în aplicare o nouă strategie națională anticorupție, iar pe parcursul anului 2021 și în 2022 au continuat să se înregistreze rezultate pozitive în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt. Parlamentul a îmbunătățit procedura de ridicare a imunității politice, iar instituțiile române responsabile cu aplicarea normelor privind integritatea și conflictele de interese, precum și cu gestionarea și recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni au funcționat în mod eficace.
În fine, România înregistrează progrese rapide în ceea ce privește revizuirea codurilor sale penale, precum și consolidarea cadrului său de integritate. Finalizarea acestor reforme importante reprezintă, de asemenea, jaloane în cadrul Planului de redresare și reziliență al României, iar Comisia va continua să coopereze cu România în vederea realizării cu succes a acestora, în concordanță cu legislația UE și cu standardele internaționale anticorupție.
Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.
COMISIA EUROPEANA
La 15 ani de la aderarea la UE, Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, o piatră de hotar în calea aderării la spațiul Schengen
Published
6 months agoon
November 22, 2022
La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și de la instituirea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin tratatul de aderare, Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, o piatră de hotar evocată de multe state membre în calea aderării României la spațiul Schengen. Astfel, raportul publicat marți, 22 noiembrie, de către executivul european este ultimul astfel de document pe care Comisia îl realizează cu privire la România.
”Comisia concluzionează că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Evaluarea ține totodată seama de evoluția situației statului de drept în UE și, în special, de implicarea deplină a României în ciclul raportului privind statul de drept”, este specificat în cel mai recent raport dat publicității marți, la Strasbourg.
Așadar, Comisia nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV, însă monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidată în Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.
Comisia Europeană a apreciat că au fost înregistrate progrese în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției
Printre reformele importante se numără legile justiției adoptate recent și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul României de a ține seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției și la alte aspecte, mai generale, în eventualitatea în care ar fi necesare acțiuni suplimentare.
În ceea ce privește combaterea corupției, instituțiile de stat își unesc forțele pentru a pune în aplicare o nouă strategie națională anticorupție, iar pe parcursul anului 2021 și în 2022 au continuat să se înregistreze rezultate pozitive în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt. Parlamentul a îmbunătățit procedura de ridicare a imunității politice, iar instituțiile române responsabile cu aplicarea normelor privind integritatea și conflictele de interese, precum și cu gestionarea și recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni au funcționat în mod eficace.
În fine, România înregistrează progrese rapide în ceea ce privește revizuirea codurilor sale penale, precum și consolidarea cadrului său de integritate. Finalizarea acestor reforme importante reprezintă, de asemenea, jaloane în cadrul Planului de redresare și reziliență al României, iar Comisia va continua să coopereze cu România în vederea realizării cu succes a acestora, în concordanță cu legislația UE și cu standardele internaționale anticorupție.
Știre inițială:
Colegiul Comisiei Europene s-a reunit marți, la Strasbourg, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European, iar pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat, printre altele, raportul MCV pentru România.
The College of the @EU_Commission will discuss at its weekly meeting today the following:
➡️European semester – autumn package
➡️Cooperation and verification mechanism report for Romania
➡️Energy: market correction mechanism pic.twitter.com/iVmr8t09Hw
— Dana Spinant (@DanaSpinant) November 22, 2022
Potrivit unor surse europene citate de CaleaEuropeană.ro, Comisia Europeană va recomanda ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România, dar monitorizarea va continua prin mecanismul privind statul de drept lansat în 2020, care este unul general, cuprinde toate statele membre și prevede ca sancțiuni suspendarea fondurilor europene pentru statele care încalcă valorile statului de drept.
Mai mult, recomandarea Comisiei va merge către Parlament și Consiliu pentru a fi decisă ridicarea efectivă a MCV pentru România. În acest context, la reuniunea Consiliului UE pe domeniul justiție și afaceri interne (JAI) din 8-9 decembrie ar putea fi incluse pe ordinea de zi atât propunerea de aderare a României la spațiul de liberă circulație Schengen, cât și ridicarea MCV pentru România.
Comisia Europeană a publicat, la 8 iunie 2021, cel mai recent raport MCV privind România. “Raportul adoptat face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV“, transmitea executivul european cu privire la raportul precedent.
La finalul vizitei efectuate în luna octombrie la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă declara că sunt “perspective pozitive” astfel încât României să-i fie ridicat MCV, mai ales că tema a fost abordată de oficialul român cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar din delegație a făcut parte și ministrul justiției Cătălin Predoiu.
Mai mult, recomandarea pentru ridicarea MCV vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară și a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, cunoscute drept „Legile Justiției” și reprezentând un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)
România, în primele rapoarte privind statul de drept din istoria UE
La 30 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat primul raport anual din istoria UE consacrat situației statului de drept în toate țările UE, în care a subliniat că angajamentul Guvernului României de a restabili calea reformei judiciare după declinul din anii 2017-2019 a contribuit la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar, iar societatea civilă a avut un rol important în apărarea statului de drept în România.
În raportul din 2021, Comisia Europeană a constatat o îmbunătățire a situației generale privind statul de drept în România, dar a subliniat necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale.
În ultimul raport privind statul de drept, Comisia Europeană subliniază că “MCV continuă în paralel cu mecanismul privind statul de drept, din care România face parte integrantă – ca orice alt stat membru – până când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător”, cerând, în același timp “revizuirea legilor justiției să consolideze garanțiile sistemului judiciar”.
Context
Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului, precum și așa cum a subliniat Consiliul și a confirmat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României.
În ianuarie 2017, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzătoare a progreselor înregistrate în cei zece ani de existență a mecanismului. Această perspectivă a oferit o imagine mai clară asupra progreselor importante realizate de la aderare până în prezent și a permis Comisiei să formuleze douăsprezece recomandări specifice a căror punere în aplicare ar fi fost suficientă pentru încheierea procesului MCV. Încheierea MCV depindea de îndeplinirea acestor recomandări într-o manieră ireversibilă, dar și de condiția ca evoluția situației să nu invalideze în mod clar progresele realizate.
Între timp, Comisia a efectuat trei evaluări ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor. În noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor, avertizând cu privire la riscul redeschiderii unor chestiuni pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase închise. Raportul din noiembrie 2018 a concluzionat că situația evoluase într-un mod care anulase progresele realizate sau pusese sub semnul întrebării ireversibilitatea acestor progrese și că trebuiau formulate recomandări suplimentare. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au susținut acest punct de vedere. În raportul din octombrie 2019 a fost salutată intenția noului guvern român de a redefini abordarea, dar s-a exprimat regretul cu privire la faptul că România nu a pus în aplicare toate recomandările.
La 22 octombrie 2019, raportul MCV pentru România arăta că ”evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie”. ”Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință (…) Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV”.
Raportul adoptat marți face un bilanț al măsurilor luate de România începând din iunie 2021, de la ultimul raport MCV, și se bazează pe dialogul continuu dintre autoritățile române și serviciile Comisiei.

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”
Team2Share


Trending
-
NATO1 week ago
Reuters: NATO pregătește planuri militare secrete de apărare în cazul unui atac din partea Rusiei, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece
-
NATO1 week ago
Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”
-
REPUBLICA MOLDOVA7 days ago
Peste 75.000 de cetățeni prezenți la Adunarea Naţională “Moldova Europeană” au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție
-
ROMÂNIA1 week ago
Proiect de țară în domeniul cercetării și inovației în sănătate: Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Local American Working Group lansează Hubul de Inovație în Sănătate din România
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Diaspora din România, chemată la Adunarea Naţională “Moldova Europeană” din 21 mai. Ina Coșeru, copreședinte AP Euronest: Summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, un pas pentru începerea negocierilor de aderare la UE
Pingback: CE: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut mita, fata de media europeana de 4 la suta
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut m
Pingback: Noua lovitura de la UE-Coruptia din Romania: Voința politică de a aborda problema corupției a fost inconsecventă. 93 la suta dintre romani acuza raspandirea coruptiei. 25 la suta spun ca li s-a cerut mita, fata de media europeana de 4 la suta! | calea
Pingback: PRIMUL RAPORT ANTICORUPTIE UE. Olanda – probleme de coruptie in tranzactiile comerciale internationale. Economia subterana – peste 70 miliarde de dolari | caleaeuropeana.ro
Pingback: PRIMUL RAPORT ANTICORUPTIE UE. Franta, criticata pentru coruptia la nivel inalt si nepotism | caleaeuropeana.ro
Pingback: DOSAR DE CORUPŢIE: contracte suspecte în valoare de 1 miliard de euro | caleaeuropeana.ro
Pingback: Procurorii români anchetează contracte cu bani publici de 1 Miliard de euro. Cum arată marea Corupţie în UE - Argument — Argument