Connect with us

SUA

Comisia Europeană solicită Statelor Unite să nu impună noi tarife sau taxe asupra exporturilor UE, inclusiv asupra autoturismelor

Published

on

Comisia Europeană a publicat miercuri un raport privind punerea în aplicare a declarației comune din 25 iulie a anului trecut convenită între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel american, Donald Trump, prin care se pune capăt conflictului comercial transatlantic și deschidea calea negocierilor.

Uniunea Europeană a propus o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru a face progrese în cadrul negocierilor, anunță un comunicat al Executivului european.

Declaraţia comună clarifică, de asemenea, faptul că aceste discuţii se bazează pe condiţia ca SUA să nu impună noi tarife sau taxe asupra exporturilor UE, inclusiv asupra autoturismelor şi a pieselor de schimb pentru autoturisme. De asemenea, Comisia clarifică şi faptul că încheierea negocierilor privind eliminarea tarifelor la produsele industriale depinde de eliminarea de către SUA a măsurilor lor actuale privind oţelul şi aluminiul din UE, care sunt în vigoare din iunie 2018.

Discuţiile purtate în cursul primelor câteva luni s-au concentrat asupra modului în care se pot obţine rezultate în materie de reglementare. În ceea ce priveşte UE, s-au înregistrat progrese legate de facilitarea importurilor de boabe de soia din SUA. În perioada iulie 2018 – ianuarie 2019, importurile de boabe de soia din SUA în Uniunea Europeană au crescut cu 114%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Cu o cotă de 77% din importurile de boabe de soia în UE, SUA este acum principalul furnizor al Europei, iar Comisia tocmai a ajuns la concluzia că boabele de soia din SUA îndeplinesc cerinţele tehnice pentru a fi utilizate în biocarburanţi în UE, o decizie care va extinde şi mai mult oportunităţile sale de piaţă în Europa.

Declaraţia comună a deschis o nouă etapă în relaţiile comerciale dintre UE şi SUA, prevenind o escaladare a tensiunilor comerciale şi stabilind o agendă comercială transatlantică pozitivă, se arată în documentul amintit mai sus.

Citiți și:
VIDEO Jean-Claude Juncker oprește războiul comercial cu SUA și îl convinge pe Donald Trump să renunțe la tarifele impuse produselor europene
Bruxelles-ul pune în practică angajamentele asumate de Juncker în cadrul întâlnirii cu Donald Trump: UE majorează importurile de gaz natural lichefiat din SUA

Uniuena Europeană și Statele Unite au convenit să înființeze un grup de lucru executiv pentru a pune în practică acest program de lucru.

La nivelul UE, acesta este condus ce comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, iar din partea Statelor Unite discuțiile sunt coordonate de reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer.

”Negocierile comerciale şi negocierile în care este implicată UE trebuie să fie transparente şi incluzive, iar discuţiile în curs de desfăşurare cu Statele Unite nu fac excepţie. După publicarea proiectelor de propuneri ale Comisiei privind mandatele de negociere, astăzi punem la dispoziţie acest raport detaliat. El este disponibil integral tuturor celor care doresc să fie la curent cu ceea ce discutăm şi, la fel de important, cu ceea ce nu discutăm. De exemplu, nu propunem negocieri cu SUA pentru reducerea sau eliminarea taxelor vamale la produsele agricole. Intenţia mea fermă este de a asigura cel mai înalt nivel de transparenţă pe tot parcursul acestui proces”, a declarat comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmström.

Pentru punerea în aplicare a anumitor elemente din declarația comună, Comisia are nevoie de mandate de negociere specifice, autorizate de Consiliu. În ceea ce privește negocierile cu privire la tarifele aferente produselor industriale și la modul de facilitare a procesului de testare a produselor de către întreprinderi (evaluarea conformității), Comisia a transmis statelor membre ale UE proiecte de mandat în 18 ianuarie 2019.

Precizăm faptul că la data de 7 februarie, Cecilia Malmstrom va participa la o reuniune a grupului de experți privind acordurile comerciale ale UE, care va avea pe ordinea de zi relațiile UE – SUA.

Acest grup a fost înființat în 2017 ca un nou forum al organizațiilor societății civile în vederea consilierii cu privire la politicile comerciale ale Comisiei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Ministrul Apărării din Slovacia dorește reevaluarea plății ratelor pentru avioanele F-16, justificând că bugetul ministerului va fi influențat semnificativ de criza provocată de pandemia de COVID-19

Published

on

© Wikipedia

Plata ratelor la avionaele de luptă F-16 comandate de Slovacia din Statele Unite va trebui reevaluată, a transmis ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, potrivit agenției de presă TASR, citată de Agerpres.

Acesta a justificat că cele 150 de milioane de euro, care trebuie achitate până la finalul lunii septembrie, vor fi o problemă semnificativă pentru buget. Oficialul slovac a semnalat că bugetul Ministerului Apărării va fi influențat semnificativ de criza provocată de pandemia de coronavirus.

”Plăţile vor fi un cuţit în spate pentru bugetul nostru şi realmente va trebui să reevaluăm cumva acest lucru”, a insistat Jaroslav Nad, adăugând că nu va fi uşor, întrucât este vorba de un contract deosebit de vast şi complicat.

Acesta a menţionat că va discuta cu experţi şi a apreciat că se va ajunge la un acord rezonabil cu SUA.

Ministrul slovac al Apărării a atras și în trecut atenția că aceste plăți vor consuma o parte semificativă din bugetul ministerului său, mai precizează agenția slovacă de presă TASR.

Slovacia a achitat deja 900 de milioane de euro pentru aceste avioane. Pentru anul acesta este prevăzută achitarea a 150 de milioane, iar în 2021 peste 500 de milioane de euro.

Slovacia a decis să achiziţioneze 14 avioane americane F-16 C/D Block 70, documentele fiind semnate în 2018 de ministrul de atunci al apărării Peter Gajdos şi vicepreşedinta Lockheed Martin Anna Wugofski.

Primele patru ar urma să fie livrate în 2022, iar celelalte în anul următor. Acordul cuprinde şi muniţia, suportul logistic şi antrenamentul pentru piloţi şi tehnicieni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA: Donald Trump avertizează că are în vedere să înghețe finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății, reproșând că este “foarte centrată pe China”

Published

on

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, marți, intențiile de a pune capăt finanțării americane pentru Organizația Mondială a Sănătății, acuzând agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite că este “foarte centrată pe China” și că a criticat îndrumările anterioare ale OMS care au vizat combaterea răspândirii internaționale a coronavirusului, relatează Politico Europe.

Vom pune capăt banilor cheltuiți pentru OMS”, a declarat Trump la începutul unui briefingului cotidian de presă de la Casa Albă dedicat problematicii coronavirusului.

Câteva minute mai târziu, însă, președintele american și-a retractat declarația, spunând reporterilor că “are în vedere” întreruperea acestei finanțări, dar a recunoscut că o pandemie globală “nu este poate” cel mai bun moment pentru a îngheța finanțarea OMS.

Anterior declarațiilor, Trump a afirmat într-o postare pe Twitter că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat în modul de a gestiona pandemia cu noul coronavirus, acuzând totodată organizaţia că este ”foarte China-centrică”. Liderul de la Casa Albă s-a făcut astfel, aparent, ecoul criticilor în sensul că OMS s-a bizuit în prea mare măsură pe informaţii din China, în faza iniţială a epidemiei.

“OMS chiar a dat-o în bară. Dintr-un motiv sau altul, finanţată în mare parte de Statele Unite, totuşi foarte China-centrică. Vom analiza bine acest lucru. Din fericire, am respins sfatul lor de a păstra granițele deschise pentru China. De ce ne-ar fi dat o astfel de recomandare eronată?”, a transmis Trump pe Twitter.

Pe parcursul răspunsului administrației americane la coronavirus, președintele Donald Trump și-a promovat în mod repetat decizia, la sfârșitul lunii ianuarie, de a închide frontiera cetățenilor străini care au fost recent în China, în timp ce a instituit o carantină obligatorie de două săptămâni pentru cetățenii americani care se întorceau din provincia chineză Hubei, epicentrul focarului.

Aceste directive au contrazis o serie de recomandări ale OMS care avertiaz că “interdicțiile de călătorie în zonele afectate sau refuzul de intrare a pasagerilor care provin din zonele afectate nu sunt de obicei eficiente pentru a preveni importarea” cazurilor de coronavirus, dar pot în schimb “să aibă un impact economic și social semnificativ”.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China, a venit cea mai gravă provocare a umanității de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. La nivel global, sunt înregistrate peste 1,4 milioane de cazuri și peste 82.000 de decese, cele mai afectate țări fiind SUA, Spania, Italia, Franța și Germania

Măsurile și restricțiile adoptate de statele lumii pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, de la închiderea majorității sectoarelor economiei la anularea zborurilor și restricții de circulație a cetățenilor, determină ca peste jumătate din populația planetei (4 miliarde de oameni) să trăiască acum sub o formă de restrângere a libertăților.

Continue Reading

NATO

Cel de-al treilea transport cu echipamente medicale, realizat cu sprijinul SUA și NATO, a ajuns în România, în prezența ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului Adrian Zuckerman

Published

on

© MApN

Cel de-al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud a aterizat în noaptea de marți spre miercuri pe Aeroportul Otopeni, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și a ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei noi misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală de la Seul la București, a informat MApN marți seară într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu  o aeronavă C-17 Globemaster III.


Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere,  pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, acestea vor fi distribuite și alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren.

Amintim faptul că la 26 și 28 martie, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus.

Cele două zboruri solicitate de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III au reprezentat prima utilizare a orelor de zbor, alocate ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic, pentru pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus.

De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi eforturile României în combaterea crizei coronavirusului și faptul că România a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical de protecție din Coreea de Sud. În context, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a arătat că România a fost primul stat aliat care a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care cuprinde, în prezent, alături de țara noastră, alte nouă țări NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, și două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending