Bruxelles-ul pune în practică angajamentele asumate de Juncker în cadrul întâlnirii cu Donald Trump: UE majorează importurile de gaz natural lichefiat din SUA

De la sosirea în portul Sines din Portugalia a primei nave care transporta gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în aprilie 2016, şi până în 9 august, importurile UE de LNG din SUA au crescut de la zero la 2.8 miliarde metri cubi, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Foto: Comisia Europeana

În declaraţia comună UE – SUA convenită în 26 iulie la Washington, în urma întâlnirii dintre şeful statului american, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a convenit întărirea cooperării strategice în domeniul energiei între SUA şi UE. În acest context, UE va majora cantitatea de LNG importate din SUA, pentru a-şi diversifica livrările de energie şi a le face mai sigure. Prin urmare, SUA şi UE vor colabora pentru a facilita comerţul în domeniul gazelor naturale lichefiate.

UE s-a pregătit să faciliteze mai multe importuri de LNG din SUA. Majorarea exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă preţul este competitiv, ar putea juca un rol important şi strategic în furnizarea de gaze către UE, dar şi Washingtonul trebuie să renunţe la restricţiile impuse la exporturile de lNG. Ambele părţi au mult de câştigat lucrând împreună în domeniul energiei”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Uniunea Europeană a cofinanţat sau s-a angajat să cofinanţeze proiecte de infrastructură LNG în valoare de peste 638 de milioane de euro. Pe lângă capacitatea existentă de stocare de 150 de miliarde metri cubi din UE, blocul comunitar sprijină 14 proiecte de infrastructură LNG, care vor majora capacitatea cu încă 15 miliarde metri cubi până în 2021, sprijinind importurile din SUA.

Foto: Comisia Europeana

Președinții Juncker și Trump au instituit un grup de lucru executiv, în cadrul întrevederii avute la Washington, D.C. la 25 iulie. De atunci, au fost menținute contactele dintre președinții Juncker și Trump, dintre comisarul UE pentru comerț Malmström și reprezentantul pentru comerț al SUA Lighthizer și dintre consilierii de rang înalt ai președintelui Juncker și ai președintelui Trump (secretarul general al Comisiei, Martin Selmayr și consilierul economic principal de la Casa Albă, Larry Kudlow).

S-a convenit că, la 20 august, consilierul pentru comerț al președintelui Juncker și un înalt funcționar UE din domeniul comerțului vor efectua o deplasare la Washington și vor avea întrevederi cu omologii lor americani pentru a lucra în continuare la punerea în aplicare a Declarației comune. În acest context, atât UE, cât și SUA depun eforturi, în cadrul acestui grup de lucru executiv, în vederea sporirii exporturilor americane de gaz natural lichefiat în Europa.

Între 2017 și 2023, se preconizează că volumul schimburilor comerciale de gaz natural lichefiat va crește la nivel mondial cu peste 100 de miliarde de metri cubi, de la 391 de miliarde la 505 miliarde de metri cubi. Agenția Internațională a Energiei estimează că importurile de gaz natural lichefiat către Europa vor crește cu aproape 20 % până în 2040, comparativ cu nivelurile din 2016.

Creșterea producției de gaze naturale din SUA și, în continuarea acestei tendințe, lansarea în 2016 a exporturilor de gaz natural lichefiat către UE au îmbunătățit siguranța aprovizionării cu gaze atât în Europa, cât și la nivel mondial. La ora actuală, Europa importă aproximativ 70 % din necesarul de gaze naturale și se estimează că acest procent va crește în următorii ani. Gazul natural lichefiat este, de asemenea, o componentă importantă a strategiei de diversificare aplicată de UE în acest domeniu; fiind a doua piață unică a gazelor naturale din lume după SUA, UE reprezintă o opțiune atractivă pentru SUA.

Pentru a stimula în continuare importurile în Europa, prețurile practicate de SUA pentru gazul natural lichefiat trebuie să fie competitive pe piața UE. În plus, următoarele acțiuni sunt esențiale pentru facilitarea acestor importuri:

– Dezvoltarea capacităților de gaz natural lichefiat în UE și în SUA:

UE dispune de capacități de import de gaz natural lichefiat bine dezvoltate, care reprezintă în prezent aproximativ 150 de miliarde de metri cubi. În același timp, deoarece sunt de o importanță strategică pentru diversificare, actualele capacități sunt în curs de extindere, în paralel cu construirea unor noi capacități în Marea Adriatică (pe insula Krk din Croația), în Marea Baltică, în principal în Polonia, și în Marea Mediterană, în Grecia. Acest lucru ar urma să facă posibilă o creștere semnificativă a importurilor de gaz natural lichefiat în UE.

În prezent, SUA dispun de o capacitate de lichefiere de 28 de miliarde de metri cubi și prevăd să o completeze cu 80 de miliarde de metri cubi suplimentari până în 2023, în paralel cu extinderea terminalelor de export de gaz natural lichefiat.

– Este necesar să se elimine restricțiile normative impuse de SUA. UE a eliminat toate barierele independente de piață pentru gazele naturale din SUA care intră pe teritoriul său. UE încearcă să obțină un tratament similar din partea SUA, în special în ceea ce privește eliminarea cerinței de aprobare prealabilă a exporturilor de gaz natural lichefiat în UE.

Cifrele actuale arată că importurile de gaz natural lichefiat din SUA în UE au înregistrat o creștere continuă:

– Din aprilie 2016, când a fost expediat primul transport de gaz natural lichefiat american către UE, importurile UE de gaz natural lichefiat din SUA au ajuns în prezent la 2,8 miliarde de metri cubi.

– De la începutul anului 2016, UE a primit peste 40 de transporturi maritime de gaz natural lichefiat din SUA. În 2017, Europa a reprezentat peste 10 % din totalul exporturilor de gaz natural lichefiat din SUA, în creștere față de cota de 5 % înregistrată în 2016.

Acordul dintre SUA şi UE prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.