Connect with us

INTERNAȚIONAL

Consiliul Europei recunoaște drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici la începutul anilor 1930

Published

on

© Council of Europe/ Twitter

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut joi drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani a cauzat moartea câtorva milioane de persoane, tragedie cunoscută ca Holodomor, anunță AFP, citat de Agerpres.

Textul a fost adoptat cu 73 de voturi pentru și un vot împotrivă, parlamentarii Consiliului Europei, reuniți la Strasbourg, au călcat pe urmele Parlamentului European.

 Rezoluţia adoptată prevede că APCE ”îşi va continua acţiunea menită să stabilească adevărul istoric şi să expună argumentele juridice care conduc la concluzia că Holodomor constituie un genocid”.

Citiți și: Consiliul Europei califică transferurile forțate ale copiilor ucraineni în Rusia drept genocid: „Au avut ca scop detestabil anihilarea oricărei legături și caracteristici a identității lor ucrainene”

”Recunoaşterea Holodomor ca genocid de APCE şi de parlamentele care încă nu au făcut acest lucru ar constitui un omagiu legitim adus poporului ucrainean şi în special victimelor”, se mai arată în concluziile textului adoptat de APCE.

La finalul lunii martie, Adunarea Națională a Franței a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată de Uniunea Sovietică în Ucraina la începutul anilor 1930.

O decizie similară a fost adoptată de Parlamentul European la mijlocul lunii decembrie. Eurodeputații au condamnat atunci, la 90 de ani de la aceste orori, crimele orbile comise din nou de Rusia în Ucraina.

Și România s-a alăturat statelor care au recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea deliberată din anii ’30 din Ucraina, drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

România este iubită în Republica Moldova, fiind un pilon de rezistență și este cel mai aprig avocat în drumul nostru european, a declarat vineri președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul Zilei Naționale a României, care marchează 105 ani de la Marea Unire.

”România este iubită aici pentru ceea ce face, dar mai ales pentru ceea ce este. Și știu că și Moldova este iubită în România. România, de-a lungul anilor, ne-a iubit necondiționat, fără a aștepta lauri sau beneficii. Și, ca orice iubire autentică, România nu a strigat-o, bătându-se cu pumnul în piept, ci a manifestat-o indiferent de circumstanțe. Ne-a oferit lumină, la propriu, când aveam cea mai mare nevoie, ne ajută să modernizăm localitățile, să salvăm viețile cetățenilor de pe malul stâng al Prutului prin serviciul medical de urgență SMURD, ne-a oferit primele ajutoare pe timp de criză pandemică. Și nu doar lista lungă a ajutoarelor oferite ne face să fim profund recunoscători, ci și încrederea noastră că putem mereu conta pe România” a scris președinta Maia Sandu, într-un mesaj pe Facebook.

 

Potrivit șefei statului de pe malul drept al Prutului, România este pentru Republica Moldova un pilon de rezistență și cel mai aprig avocat în drumul european al Chișinăului.

”O privim cu speranță atunci când ne aflăm la nevoie și ca reper în aspirațiile noastre de aderare la UE. Iar România ne privește cu încredere că vom izbuti în calea aleasă. Ne leagă trecutul, dar și mai mult ne leagă viitorul. Ne leagă dorința de a construi o societate dreaptă și bună pentru toți cetățenii noștri, de a deveni mai puternici împreună. Drumul nostru este comun – locul nostru este împreună în Uniunea Europeană. Știm România este alături de noi – și acest lucru ne ajută să avem încredere în viitor, oricât de mari ar fi încercările prin care trecem. La mulți ani tuturor celor care simt românește, vorbesc limba română și iubesc România!” a conchis președintele Maia Sandu.

Mesaje de felicitare pentru România au venit și din partea premierului moldovean Dorin Recean și a președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă, vineri, la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României.

La parada militară dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

În blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere vor survola Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat vineri că viitorul cooperării dintre România și Statele Unite devine “din ce în ce mai luminos”, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naționale a României și marcării a 105 ani de la Marea Unire.

“Statele Unite și România sunt aliați, parteneri și prieteni de zeci de ani. Această prietenie este înrădăcinată în valorile noastre comune – democrație, libertate și cooperare pașnică, precum și în legăturile istorice profunde de familie și cultură”, a transmis Blinken, într-un mesaj difuzat de Departamentul de Stat.

Șeful diplomației Statelor Unite a subliniat că “poziția de lider a României în cadrul Alianței NATO consolidează securitatea noastră colectivă, în special în regiunea Mării Negre”.

El a apreciat contribuția României la sprijinirea Ucrainei.

“Sprijinul dumneavoastră pentru independența Ucrainei și bunăstarea poporului ucrainean a fost ferm și neclintit. Suntem mândri să lucrăm alături de dumneavoastră pentru a ne asigura că armata ucraineană are pregătirea și echipamentul de care are nevoie pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, pentru a oferi ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați și pentru a construi căi pentru ca grânele ucrainene să ajungă într-o lume înfometată”, a punctat Blinken.

El a evocat și cooperarea în domeniul energiei curate și al securității energetice prin proiectele centralei nucleare de la Cernavoda și al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti, în domeniul explorării spațiale prin acordurile Artemis și în ceea ce privește continuarea consolidării schimburilor culturale, educaționale și economice dintre popoarele român și american.

“Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos. (…) Urez Guvernului și poporului român o zi a Marii Uniri plină de bucurii”, a conchis Blinken.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis succes în activitate noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, subliniind că mandatul acestuia trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.

Acesta a participat, joi, la ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, eveniment desfăşurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”.

“Domnule general – locotenent Gheorghiţă Vlad, preluaţi astăzi mandatul de şef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic şi dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări şi de a menţine un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forţelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forţe a Armatei României şi nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri şi ameninţări, în continuă evoluţie. (…) Domnule şef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Știrile TVR.

 

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială.

“Avem în derulare şi în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB .Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în ţară o parte mai mare din muniţia şi tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică şi credibilă, adaptată noilor provocări de securitate”, a declarat Iohannis.

El punctat faptul că se impune şi o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională a angajaţilor MApN.

“Personalul militar şi civil care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă şi, de aceea, se impune o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională şi, totodată, trebuie luate măsuri pentru creşterea atractivităţii profesiei militare”, a declarat Iohannis.

În context, șeful statului l-a felicitat pe generalul Daniel Petrescu, pentru modul în care a asigurat conducerea Statului Major al Apărării şi pentru realizările obţinute în mandatul său, în care s-a confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, şi cea de securitate, generată de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, care a evidenţiat clar importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

“În acest mediu impredictibil şi dificil, Armata României, alături de aliaţi şi parteneri, a acţionat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. Consolidarea prezenţei aliate pe teritoriul naţional şi operaţionalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinaţional a condus la creşterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei”, a declarat Iohannis.

Președintele a subliniat că toate eforturile depuse de Armata României, precum şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării au contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi aliat.

La ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării au mai participat, alături de alte oficialităţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE19 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE20 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE2 days ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO6 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending