CHINA
Emmanuel Macron, discuție telefonică cu Joe Biden înainte de vizita în China. Cei doi președinți și-au exprimat dorința ca Beijingul să ajute la ”accelerarea” eforturilor de pace în Ucraina
Published
8 months agoon
By
Teodora Ion
Președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul american, Joe Biden, au semnalat marți, într-o conversație telefonică, dorința ca Beijingul să ajute la ”accelerarea” căutării unei soluții la războiul din Ucraina, au anunțat surse diplomatice francez, conform AFP, citat de Agerpres.
Discuția telefonică arată ”voința comună a Franței și Statelor Unite de a-i angaja pe chinezi pentru a accelera, împreună cu noi, sfârșitul războiului din Ucraina și pentru a construi o pace de durată”, relevă sursa citată.
În cadrul acestei discuţii, preşedinţii american şi francez au dorit, de asemenea, să ”obţină de la chinezi o contribuţie la efortul global de solidaritate Nord-Sud” şi ”să construiască împreună cu China o agendă comună privind clima şi biodiversitatea”.
China ”are datoria morală de a contribui la o pace echitabilă și de a lua atitudine în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli”, a fost și mesajul evidențiat de secretarul de stat american, Antony Blinken, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică externă, Josep Borrell, în urma unei întâlniri găzduite de Bruxelles.
O discuție telefonică a avut și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de data aceasta cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că ”UE dorește o pace justă care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
I had a phone call with President @ZelenskyyUa ahead of my visit to China.
Ukraine will be an important topic of my meetings with President Xi and Premier Li.
The EU wants a just peace that respects Ukraine’s sovereignty and territorial integrity.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 4, 2023
Aceasta îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita pe care liderul francez urmează să o efectueze în China, pentru a arăta unitatea europeană în fața unei Chine cordiale cu Rusia, care pare să împărtășească poziția Moscovei anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”., după cum descria secretarul de stat american, Antony Blinken, relația dintre aceste autocrații.
Cu toate acestea, nu este clar ce pârghii are Macron, iar contextul călătoriei sale de trei zile nu este unul facil de gestionat, conform Politico Europe.
Europa continuă să se resimtă de pe urma impactului întreruperii legăturilor comerciale cu Rusia, iar tensiunile geopolitice se intensifică între China și SUA, cele mai mari două economii ale lumii.
Președintele francez dorește să abordeze relația cu omologul chinez într-o notă mai personală, după ce anul trecut a fost aspru criticat pentru lungile convorbiri telefonice zadarnice cu Putin – un efort care nu a reușit să oprească invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Este de așteptat ca Macron să discute intens cu Xi, iar călătoria include o vizită într-un oraș care are o valoare personală pentru președintele chinez.
În vreme ce în Franța așteptările privind un progres sunt moderate, opinia altor oficiali occidentali este și mai sumbră.
Având în vedere încercările eșuate ale lui Macron de a juca un rol central în rezolvarea conflictelor, cum ar fi oprirea războiului din Ucraina sau salvarea acordului nuclear iranian, există îndoieli în SUA că această călătorie va aduce rezultate majore.
Consilierii de la Casa Albă își amintesc cu regret de încercările eșuate ale lui Macron de a se poziționa drept pacificator în relația cu Putin în ajunul invaziei ruse care acum a intrat în cel de-al doilea an.
Există, de asemenea, o oarecare îngrijorare în administrația Biden cu privire la potențiala prietenie a Franței cu China într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, chiar dacă Casa Albă susține călătoria, au declarat trei oficiali americani sub protecția anonimatului. Nu există nicio rea-voință față de eforturile lui Macron la Beijing, au subliniat aceștia.
Disensiunile dintre primele două economii ale lumii se reflectă și în propunerea de buget pentru anul fiscal 2024, înaintată de președintele american, Joe Biden, prin care urmărește, printre altele, să câștige competiția cu China și să îngrădească Rusia.
Uniunea Europeană pare să aibă o abordare mai temperată în materie de fermitate când vine vorba de relația cu Beijingul, care va fi definită de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin, conform poziției detaliate de Ursula von der Leyen săptămâna trecută.
”Cred că nu este nici viabil – și nici în interesul Europei – să se decupleze de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi unul alb sau negru. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe reducerea riscurilor, nu pe decuplare”, a detaliat von der Leyen, conștientă de conflictul comercial mocnit între SUA și China, fapt ce ridică nivelul de complexitate al tabloului general.
Cert este că prin călătoria pe care o efectuează alături de președinta Comisiei Europene, Emmanuel Macron se diferențiază de cancelarul german, Olaf Scholz, criticat de oficiali francezi în spatele ușilor închise pentru că s-a grăbit să efectueze o vizită de o zi în China, anul trecut, concentrându-se mai mult pe interesele naționale decât pe cele europene, conform acestora.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe
Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România
Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE
Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane
FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget
Klaus Iohannis: Constituția României reprezintă un scut împotriva oricărei amenințări la adresa democrației și a valorilor noastre fundamentale
CHINA
Charles Michel și Ursula von der Leyen, poziție la unison de la Beijing: Relația UE cu China trebuie să funcționeze într-o lume cu fricțiuni geopolitice
Published
12 hours agoon
December 8, 2023
Relația Uniunii Europene cu China este una care contează și care trebuie să funcționeze pentru a aborda provocările dintr-o lume cu fricțiuni geopolitice în creștere, dar relațiile comerciale și economice dintre cele două părți trebuie să fie mai echilibrate și reciproc avantajoase, au transmis joi, la unison, de la Beijing, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderii celor două instituții ale UE au participat la cel de-al 24-lea summit UE-China, unde a avut întrevederi cu președintele Chinei, Xi Jinping, și cu premierul chinez, Li Qiang.
Potrivit unei declarații comune von der Leyen – Michel, summitul a reprezentat o oportunitate de a se angaja cu China după o perioadă de intensificare a contactelor și dialogurilor bilaterale. Vizitele la nivel înalt și dialogurile la nivel înalt privind chestiuni strategice și de politică externă, drepturile omului, precum și comerțul și economia, clima și mediul, digitale au deschis calea pentru summit, demonstrând angajamentul UE de a se angaja cu China. UE a evidențiat necesitatea unor progrese concrete în urma acestor discuții.
“Relația UE-China este una care contează. Dar trebuie să facem ca relațiile noastre comerciale și economice să fie mai echilibrate și reciproc avantajoase. Vom continua să depunem eforturi pentru oportunități egale pentru companiile noastre. Ziua de astăzi ar trebui să fie un prim pas. De asemenea, ne bazăm pe China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să protejeze Carta ONU și, în special, suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor. Vom continua să colaborăm cu China pe baza transparenței, a predictibilității și a reciprocității.”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Press conference after the #EUChina summit ↓ https://t.co/OJ2jsd8hhF
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 7, 2023
“Relația noastră cu China este complexă și avem responsabilitatea de a o face să funcționeze. Am convenit că este în interesul nostru comun să avem relații comerciale echilibrate. Și trebuie să abordăm provocările într-o lume cu fricțiuni geopolitice în creștere. Trebuie să lucrăm cu toții pentru a ne asigura că Rusia își încetează războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UE a subliniat importanța unei ordini internaționale funcționale și bazate pe reguli, cu Organizația Națiunilor Unite în centrul său. Liderii au discutat despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. UE a reiterat faptul că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o responsabilitate specială în ceea ce privește respectarea principiilor fundamentale ale Cartei ONU, inclusiv integritatea teritorială și suveranitatea. UE a solicitat Chinei să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune și a încurajat ferm China să se implice în formula de pace din Ucraina. UE a subliniat importanța ca China să continue să se abțină de la furnizarea de arme letale către Rusia. De asemenea, UE a îndemnat China să împiedice orice încercare a Rusiei de a eluda sau de a submina impactul sancțiunilor.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, UE a condamnat în termenii cei mai fermi atacurile teroriste brutale și nediscriminatorii comise de Hamas împotriva Israelului. UE a reiterat dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Ambele părți au convenit asupra importanței de a asigura protecția tuturor civililor, de a îmbunătăți situația umanitară gravă din Gaza și de a pune în aplicare Rezoluția 2712 a Consiliului de Securitate al ONU. UE și China și-au confirmat angajamentul față de soluția celor două state.
UE și China sunt parteneri economici importanți, cu schimburi de bunuri în valoare de 2,3 miliarde EUR pe zi. Cu toate acestea, cu un deficit comercial al UE de aproape 400 de miliarde EUR, această relație este dezechilibrată din punct de vedere critic și structural. UE nu intenționează să se decupleze sau să se întoarcă spre interior. Prin urmare, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la denaturările subiacente și la efectele negative ale supracapacității de producție din economia chineză. UE a subliniat Chinei importanța realizării unei relații economice mai echilibrate, cu condiții de concurență echitabile și reciprocitate. UE a subliniat, de asemenea, necesitatea de a înregistra progrese în abordarea intereselor fundamentale ale UE și a cererilor de lungă durată (de exemplu, transparența mediului de afaceri, lanțurile de aprovizionare previzibile, denaturările comerciale, inclusiv subvențiile industriale, și barierele comerciale specifice fiecărui sector).
UE și-a exprimat așteptarea ca China să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți accesul pe piață și mediul de investiții pentru investitorii și exportatorii din UE. UE a reamintit că de-riscurile, dar nu decuplarea, vizează consolidarea rezilienței prin abordarea dependențelor critice în sectoare specifice, în deplină conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.
UE și China împărtășesc un interes comun pentru un sistem comercial multilateral eficient, bazat pe reguli, echipat pentru a face față provocărilor cheie ale timpului nostru.
UE a subliniat responsabilitatea comună a celor două părți de a asigura un mediu transparent și competitiv pentru economia digitală, inclusiv condiții de concurență echitabile pentru inteligența artificială, care să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale. UE a subliniat obiectivul comun de a evita fragmentarea standardelor pentru tehnologiile informației și comunicațiilor.
Liderii au luat act de acordurile recente, inclusiv de instituirea unor grupuri de lucru privind reglementarea financiară, produsele cosmetice, controlul exporturilor și vinurile și băuturile spirtoase. UE a așteptat cu interes activarea rapidă a mecanismului de facilitare a fluxurilor transfrontaliere de date. De asemenea, liderii au luat act de activitatea desfășurată de la ultima reuniune la nivel înalt în ceea ce privește drepturile vamale și drepturile de proprietate intelectuală, siguranța alimentară și siguranța produselor vândute online, precum și indicațiile geografice. Liderii au convenit să relanseze dialogul la nivel înalt între popoare în 2024.
Liderii au salutat continuarea cooperării în domeniul schimbărilor climatice și al mediului, exemplificată prin acordul recent de a continua să lucreze în continuare la comercializarea emisiilor și la economia circulară. În calitate de economii majore, UE și China trebuie să conducă eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv în cadrul COP28 în curs de desfășurare. UE a recunoscut progresele recente înregistrate în ceea ce privește extinderea energiei regenerabile și intenția Chinei de a aborda problema emisiilor de metan. UE a subliniat responsabilitatea urgentă a tuturor statelor de a-și intensifica ambițiile în materie de climă și a invitat China să se alăture angajamentului global de a tripla capacitatea de energie regenerabilă și de a dubla rata de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030, precum și angajamentului global privind metanul.
Liderii au discutat, de asemenea, despre sustenabilitatea datoriei, securitatea alimentară, sănătatea și pregătirea pentru pandemii, biodiversitatea, apa, guvernanța oceanelor, poluarea cu plastic și defrișările.
UE și-a reiterat îngrijorarea profundă cu privire la situația drepturilor omului în China, în special încălcările sistemice ale drepturilor omului în Xinjiang și Tibet, munca forțată, tratamentul aplicat apărătorilor drepturilor omului și persoanelor aparținând minorităților, precum și eroziunea continuă a libertăților fundamentale în Hong Kong, unde China ar trebui să își onoreze angajamentele anterioare. UE a salutat reluarea dialogului privind drepturile omului în februarie 2023 și a subliniat că se așteaptă ca următorul dialog să aibă loc în 2024 în China.
UE și-a reafirmat politica consecventă “O singură Chină” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tensiunilor în strâmtoarea Taiwan. Instabilitatea crescută din Mările Chinei de Est și de Sud amenință prosperitatea și securitatea regională și globală. Ne opunem oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție. Disputele trebuie soluționate prin mijloace pașnice, în conformitate cu dreptul internațional, în special cu Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS). Liderii au discutat în continuare despre situația din Peninsula Coreeană, Afganistan, Myanmar și Iran.
CHINA
Liderii UE și Chinei au convenit asupra interesului comun al unei relații comerciale echilibrate: von der Leyen și Michel au pledat pentru o “relație stabilă”, Xi pentru “încredere politică”
Published
1 day agoon
December 7, 2023
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat joi la abordarea “dezechilibrelor şi diferenţelor” între Uniunea Europeană şi China, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a atenționat că relațiile comerciale și economice sino-europene trebuie să fie mai echilibrate și mai reciproce.
Cei doi lideri instituționali ai UE au fost primiți la Beijing de președintele chinez Xi Jinping pentru primul summit bilateral UE-China în persoană, după patru ani.
Acesta summit, primul de acest calibru între liderii UE şi Xi Jinping şi premierul chinez Li Qiang după 2019, are loc într-un moment de reluare a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing, după sfârşitul pandemiei de COVID-19 care a izolat China de restul lumii, subliniază Agerpres, citând AFP.
La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ca cele două părţi “să răspundă împreună la provocările mondiale şi să conlucreze pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea în lume”.
“China şi UE ar trebui să fie parteneri în cadrul unei cooperări reciproc avantajoase”, a declarat Xi în timpul întrevederii sale cu von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Diaoyutai, vila de protocol a guvernului chinez la Beijing.
În acest context, preşedintele chinez a subliniat importanţa “încrederii politice” între cei doi parteneri.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că aceasta este a doua sa vizită în China în acest an, după ce în luna aprilie l-a acompaniat pe președintele francez Emmanuel Macron într-o deplasare la Beijing. Și atunci ca și acum, von der Leyen și-a pregătit vizitele în China prin discursuri menite să înfățișeze strategia UE față de China.
În primăvară, președinta Comisiei Europene a enunțat, într-un discurs la Bruxelles, strategia UE în relația cu China, pe care a definit-o drept una “a reducerii riscurilor, și nu a decuplării”. Acum, înaltul demnitar european a trasat, printr-un discurs la Berlin, liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China, pe care a calificat-o drept ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”.
La capătul întâlnirii trilaterale cu Xi Jinping și Charles Michel, pe care a descris-o drept “un schimb de opinii bun și sincer”, Ursula von der Leyen a precizat că “într-o lume în care fricțiunile geopolitice sunt în creștere”, “am convenit că avem un interes comun în ceea ce privește relațiile comerciale echilibrate”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că UE doreşte “o relaţie stabilă şi reciproc avantajoasă cu China”. Însă, “în mod absolut firesc, noi vom promova astăzi valorile noastre europene, inclusiv drepturile omului şi democraţia”, a susţinut el.
With President Xi for a timely EU-China summit in Beijing.
🇨🇳 & 🇪🇺 have a shared interest in a stable and constructive relationship. The EU will continue to engage with China based on transparency, predictability and reciprocity.
We need to make our trade and economic… pic.twitter.com/TshjMoNnen
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 7, 2023
“În lumea volatilă de astăzi, UE și China au responsabilitatea comună de a lucra pentru pace și pentru respectarea principiilor Cartei ONU. Mai multă pace și mai multă stabilitate – un lucru bun pentru Europa și pentru lume”, a adăugat el.
In today’s volatile world, the EU & China share a responsibility to work for peace and respect for the principles of the UN Charter.
More peace and more stability — good for Europe, good for the world.
#EUChinaSummit https://t.co/fEMyxYFWrD— Charles Michel (@CharlesMichel) December 7, 2023
Înaintea summitului UE-China, și ministrul de externe chinez Wang Yi a pledat în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”.
La summit, accentul este pus pe relaţiile UE-China şi pe problemele internaţionale, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. UE susține necesitatea de a sprijini ordinea internaţională multilaterală bazată pe reguli şi va aminti de abordarea UE în ceea ce priveşte reducerea riscurilor şi securitatea economică.
La 5 decembrie 2023, cu două zile înaintea summitului dintre cele două părţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat că Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în schimburile sale comerciale cu China, afirmându-şi totodată preferinţa pentru “soluţii negociate”. “Liderii europeni nu vor tolera mult timp un dezechilibru în schimburile comerciale”, a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat agenţiei France Presse în numele European Newsroom.
Deficitul comercial al UE în relaţiile comerciale cu China s-a dublat în ultimii doi ani, atingând în anul 2022 cifra record de 390 de miliarde de euro. “Dezechilibrul este vizibil”, exporturile chineze către Uniunea Europeană sunt de trei ori mai mari decât cele ale UE către China, a remarcat Ursula von der Leyen. “Cu alte cuvinte, când aveţi trei containere care vin din China spre Europa, două dintre ele se întorc goale” în China, a ilustrat ea. În general, a sintetizat şefa Comisiei Europene, în ultimele decenii China şi-a diminuat “sistematic dependenţa faţă de lume şi a crescut dependenţa lumii faţă de China”.
La Consiliul European din 30 iunie 2023, liderii UE au purtat o discuţie strategică privind relaţiile UE cu China, în concluziile adoptate aceştia reafirmând abordarea multifaţetă a UE faţă de China, în cadrul căreia “aceasta este simultan un partener, un concurent şi un rival sistemic”.
CHINA
Într-o discuție telefonică cu ministrul chinez de externe, Antony Blinken subliniază ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului” în Orientul Mijlociu
Published
2 days agoon
December 6, 2023By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre eforturile diplomatice ale Statelor Unite privind conflictul din Orientul Mijlociu, unde a călătorit recent.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, oficialul american a reiterat ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului”.
”Secretarul a subliniat faptul că recentele atacuri ale Houthi împotriva navelor comerciale din Marea Roșie reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității maritime și a dreptului internațional pe care toate națiunile au obligația de a le susține”, amintește instituția în același comunicat.
Cele două părți au subliniat importanța de a valorifica progresele înregistrate în cadrul întâlnirii dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, ce a avut loc luna trecută în California.
Invitația lui Blinken la adresa Chinei de a se implica diplomatic în conflictul dintre Israel și Hamas ține cont de acțiunile Beijingului din ultimii ani, care a încercat să-și arate abilitățile în acest domeniu pe scena mondială, mai ales că statul chinez încă are legături solide cu Iranul, un finanțator-cheie al grupării teroriste Hamas.
Cei doi au convenit la acel moment să deschidă o linie telefonică prezidențială și să reia comunicarea la nivel militar.
Concrete & Design Solutions

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- U.E.1 week ago
“Vântul schimbării”: Donald Tusk, desemnat cea mai puternică persoană din Europa în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa
- NATO1 week ago
Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis
- CONSILIUL UE4 days ago
“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”